27 Липня 2018
Новини

Скнилівська трагедія: рана, що кровить 16 років

Скнилівська трагедія: рана, що кровить 16 років

Львів 27 липня 2002 року… Обіцяне авіаційне видовище під час святкування 60-ї річниці 14-го корпусу ВПС України на летовищі «Скнилів», перетворилося у криваве місиво. Навчально-бойовий літак Су-27 впав у натовп глядачів. 77 людей загинули, з них - 28 дітей. Близько 300 отримали поранення…

Сьогодні минає 16 років від часу цієї найстрашнішої трагедій в історії незалежної України. Саркастично, але про цей кривавий день ми згадуємо лише у чергову річницю. Влада теж «не забуває»: щорічно виділяє по 2 тисячі матеріальної допомоги родичам загиблих, і на тому вибачте, так би мовити.

Цьогоріч також, згідно із розпорядженням міського голови Львова, одноразову матеріальну допомогу нададуть 48 членам сімей, загиблих через авіакатастрофу.

До дня пам’яті жертв та постраждалих на Скнилівському летовищі ми, зі свого боку, підтримуємо тих людей, які постраждали чи втратили рідних, виплатою матеріальної допомоги. Вона становитиме 2 тисячі гривень кожному», — зазначила заступник начальника управління соціального захисту Лвівської міськради Леся Дронь.

Від того часу в нашій державі не проводили жодного авіашоу, але, чи легше від цього родичам загиблих?

Винні повинні сидіти…

Того дня на місце трагедії прибув колишній президент Леонід Кучма. І демонстративно заявив: повинні сидіти 12 людей.

Тоді ж відправив у відставку головнокомандувача Віктора Стрельникова.

Загалом же серед обвинувачених, окрім Стрельникова були: командувач 14-го авіаційного корпусу, генерал-лейтенант Сергій Онищенко, заступник командувача 14-го авіакорпусу, генерал-майор авіації Анатолій Третьяков, помічник керівника польотів у зоні пілотажу підполковник Юрій Яцюк, заступник головнокомандувача ВПС із бойової підготовки, генерал-лейтенант Олександр Волошенко, заступник начальника з бойової підготовки, генерал-майор Володимир Алексєєв, начальник служби безпеки польотів 14-го авіакорпусу Анатолій Лукіних, командир авіаполку, полковник Олег Дзюбецький з Озерного та двоє пілотів, які катапультувалися - кримчанин Володимир Топонар і Юрій Єгоров із Вінничини.

А вже 6 вересня 2002 року винуватцями трагедії офіційно визнали пілотів. Причиною назвали відхилення екіпажу від польотного завдання і помилку в пілотуванні Су-27.  Деякі експерти та фахівці одноголосно стверджували, з пілотів просто зробили «цапів-відбувайлів». Насправді ж причина у… список наводили надто довгий, серед ймовірних - службова халатність військових посадовців.

Перше судове засідання відбулося в Львові у 2002 році, якраз після сорока днів жалоби. Тоді рідні прийшли з фотографіями загиблих і змусили 12 підозрюваних стати перед ними на коліна…

Протягом слідства і численних судових засідань потерпілі постійно скаржилися, що справу хочуть «прикрити». Неодноразово під час судових засідань захисники потерпілих наголошували на фактах підтасовування документів у матеріалах справи. Також люди обурювались тим, що високопосадовці так і не відповіли за трагедію.

У 2015 суд дивним чином визнав чотирьох генералів, які фігурували у справі, не винними та виправдав їх. Лишилися 8 обвинувачених, кожен з яких отримав певний термін покарання, і кожен вийшов на волю раніше визначеної дати. Усі вони давно живуть своїм життям на свободі. І при цьому жоден із засуджених свою вину не визнав.

Що ж стосується людей, то вони так і не отримали статус потерпілих. Держава виплатила їм різні суми компенсації - від 10 до 100 тисяч гривень. Через це вони навіть позивались проти держави Україна у Європейському суді з прав людини. Але у 2016 році суд не задовольнив позов громадян. Згідно з його висновком, обставини аварії були… задовільно розглянуті на національному рівні, заявники отримали…повноцінну компенсацію, а винні були… покарані. Такого висновку суд у Страсбурзі дійшов протягом 10 років…

Як бачимо, питань у цій справі таки більше, ніж відповідей. Загублені життя, долі, перекреслені мрії і сподівання. Позаяк справжньої причини трагедії не знаємо і до сьогодні. Чи покарані винні? Питання також з ряду риторичних.

Єдине, що можемо сказати, пригадуючи цей невимовний жах, це: співчуваємо, скорбимо і ніколи не забудемо…

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, авіакатастрофа, трагедія, скнилів
В тему