17 Липня 2018
Новини

Суспільство споживачів: Українці звикають витрачати більше, ніж заробляють

Суспільство споживачів: Українці звикають витрачати більше, ніж заробляють

Як за рік змінилася товщина гаманця пересічного українця з огляду на те, що зарплати «побіліли» і виросли на 30%, а пенсії – на 9%?

Державний комітет статистики порахував доходи і витрати українців за перший квартал поточного року. І висновки доволі печальні: за чотири місяці 2018-го народ витратив на 3,3% більше, ніж заробив. А це означає, що українці нині проїдають гроші, раніше відкладені про чорний день, і загрузають у боргах. Пише газета «Сегодня».

І річ тут, за словами експертів, не лише у сповільненні росту рівня зарплат, а й у тому, що багато хто призвичаюється жити в борг, витрачаючи більше, ніж заробляє.

Головні статті доходів і витрат українців

Головним джерелом доходів громадян – майже половина суми доходів середнього домогосподарства – лишаються зарплати. Пенсійні та соцвиплати становлять трохи більше як третину всіх доходів (див. інфографіку). Причому як у грошовому вираженні, так і у відсотковому доходи населення України виросли за рік майже на третину і становили понад 157 млрд грн. Найбільше «розбагатіли» пенсіонери: їх щомісячний дохід становить понад 5000 грн на душу. Але в цих доходах враховані і субсидії на оплату комунальних послуг, які в опалювальний сезон (I квартал – зимовий) подеколи перевищували 1500 грн/міс. Прибуток від бізнесу, цінних паперів або відсотків за депозитами в структурі доходів становить усього 15% і в порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизився на 1%.

Майже все зароблене наші співвітчизники витрачають на придбання товарів і послуг. Причому не те що на забаганки, а і на необхідний мінімум грошей не вистачає – тож люди дістають з-під матраців «заначки» і потроху їх витрачають, або й узагалі беруть позики в банку. Зростання інтересу до кредитів – це, твердять фінансові аналітики, і є головною тенденцією двох останніх років. Але якщо в першому кварталі 2017-го позичальники активно повертали фінустановам узяте в борг, то нині, через рік, вони активно накопичують нові кредити, які, в свою чергу, статистика теж зараховує до доходів домогосподарств. Цікаво, що побільшало за останній рік валютних кредитів – їх українці набрали у перерахунку на нацвалюту аж на 4,3 млрд грн. більше, ніж гривневих.

Українці нарешті вийшли в плюс?

Хай там як, а номінальні (і навіть реальні) доходи українців виросли. І пояснюють таке економічне піднесення експерти ростом зарплатні, передусім мінімалки, і осучасненням пенсій – зокрема військовим пенсіонерам, котрим виплати перерахували в січні-лютому 2018-го. 

«Реальні, тобто з урахуванням інфляції, зарплати зросли за рік майже на 30%, – каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Перш за все заробітки піднялися за рахунок відбілювання зарплат, адже їх більшу частину стали платити офіційно, а меншу – в конвертах. Але зростання доходів працюючих призвело до ще більшого розшарування населення за рівнем доходів. Ідеться у першу чергу про пенсіонерів: якщо рік тому у тих, хто отримує мінімальну пенсію, на їжу йшло 82% доходів, то тепер – 90%».

Зауважте, що із майже 12 млн пенсіонерів близько 7 млн отримують мінімальну пенсію або трохи вищу від мінімуму. У підсумку після дворазового підвищення соцстандартів у 2017 році доходи цих громадян пенсійного віку підвищилися на 9%, тоді як інфляція сягнула 13,7%. А це означає, що насправді за рік понад половина пенсіонерів стала біднішою, попри осучаснення пенсій та зростання мінімальних виплат. А ріст депозитів у валюті експерт пояснив тим, що після підвищення зарплат ті, хто працює, стали більше відкладати на депозити, причому на валютні, адже бояться девальвації гривні до закладених у Держбюджеті 29,3 грн/дол. у середньому за рік.

Щодо перевищення витрат над доходами, то президент Украналітцентру Олександр Охріменко пояснює, що за рік значно пожвавилося кредитування, насамперед – споживче.

«Спостерігаються дві тенденції: перша – споживчі кредити беруть ті, хто займається індивідуальним будівництвом, адже з початку року дорожчають будматеріали, і взяти їх у кредит вигідніше, поки не піднялася ціна, – пояснює Охріменко. – І друга тенденція – дедалі більше людей не дотягує до зарплати через випереджальне зростання цін на продукти і активно користується кредитним лімітом за банківськими картками. Отримавши зарплату, вони погашають борг, і відсотки банк нараховує невеликі».

Олег Пендзин у свою чергу зауважив, що зростає, хоч і черепашачими темпами, іпотечне кредитування та зросло число кредитів, виданих під купівлю автомобілів.

Оптимістичні передбачення: доходи продовжать рости

На думку експертів, зарплати і пенсії й надалі ростимуть у зв’язку із наближенням виборів у країні.

«Восени повинні ще підвищити мінімальну зарплату приблизно на 400 грн – це сприятиме подальшому зростанню офіційних заробітків і у тих, хто отримує більше від мінімуму, – прогнозує Охріменко. – Але, за нашими оцінками, люди, передусім молоді, будуть більше витрачати, ніж збирати, тобто жити в борг, як це прийнято на Заході».

З ним згоден і Пендзин, але головною передумовою для поліпшення рівня життя населення він вважає спадкоємність влади після виборів.

«Виплати пенсіонерам і малозабезпеченим у цьому разі ростимуть і це разом зі зниженням інфляції посприяє тому, що люди припинять витрачати накопичене і життя покращиться», – упевнений Пендзин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка
В тему