14 Червня 2018
Новини

День донора: як сьогодні в Україні працює донорство яйцеклітин

День донора: як сьогодні в Україні працює донорство яйцеклітин

Сьогодні, 14 червня, весь світ відзначає міжнародний день донора.

На сьогодні близько 17% пар страждають від безпліддя. Подарувати шанс на батьківство зовсім незнайомим людям готові багато, тим більше що приватні клініки платять за такий репродуктивний альтруїзм великі гроші. Пише vesti-ukr.com.

Лікар-репродуктолог Інституту репродуктивної медицини Юлія Броварська розповідає, як проходить процедура.

«Після первинного огляду та УЗД, на якому дивимося закладку фолікулів, ми обстежуємо жінку і призначаємо курс гормонів. З кількох десятків фолікулів в природному менструальному циклі зазвичай дозріває один. Решта піддаються зворотному розвитку. Гормонами стимулюємо ріст всіх фолікулів, які все одно загинули б в даному циклі. А коли вони готові, робимо пункцію під загальним наркозом і вагінально проводимо забір клітин найтоншої голкою», - пояснює лікар.

При виписці жінка отримує гроші за процедуру в залежності від того, скільки клітин у неї вдалося взяти при пункції. Сума винагороди може досягати 30 000 гривень.

За словами Юлії Броварський, ця процедура безпечна. При донорстві і гормонотерапії дози препаратів розраховуються так, що ризику для жінки відростити вуса або погладшати немає. Також лікар розвіює поширений міф про те, що після донорства жінка наближає менопаузу або втрачає фертильність.

«Ні безпліддя, ні ожиріння, ні передчасного клімаксу внаслідок донорства трапитися не може, - пояснює лікар. - Якщо жінка не порушує протокол процедури, такі варіанти виключені».

Але є й інша сторона медалі, коли жінка намагається перетворити донорство в єдиний спосіб заробітку і бігає від клініки до клініки кожні три місяці в очікуванні довгоочікуваних виплат за клітини. Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я, донором яйцеклітин жінка може бути не частіше, ніж раз в два місяці і не більше 8 разів за все життя. Зрозуміло, учасниць донорських програм про це інформують, але на практиці бажання отримати виплати за клітини сильно впливає на свідомість окремих жінок.

«В Україні досі немає загальної донорської бази навіть для приватних клінік, - пояснює заступник директора клініки Дахно з правових питань Олексій Тригуб. - Тобто жінка, відновившись після попереднього забору клітин, може приходити в різні клініки скільки завгодно. Поки вистачає здоров'я. Відстежити це ми не можемо ніяк. Мало того, гормони, які видаються жінці для ін'єкцій, деякі «донори» продають по оголошенню, приймаючи замість десяти флаконів два. В результаті у них дозріває менша кількість яйцеклітин, вони отримують менше грошей після процедури і іноді влаштовують в клініці скандали на тему «мене обдурили і вкрали ооцити».

За словами юриста, в цій сфері найвірнішою і дієвим захистом інтересів як жінки, так і медиків може бути договір, який настійно рекомендується укладати з медзакладами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, донори, безпліддя
В тему

Останні матеріали