23 Травня 2018
Новини

Українські нетипові фестивалі, які варто відвідати цього літа (ФОТО)

Українські нетипові фестивалі, які варто відвідати цього літа (ФОТО)

Щороку в Україні проводять сотні різноманітних фестивалів. Частина з них популярні, зокрема, музичного та мистецького спрямування. Але є велика кількість чудових самобутніх фестивалів, які залишаються поза увагою.

Тому пропонуємо вам перелік таких незабутніх заходів, які варто відвідати цього літа

1-3 червня

Історичний фестиваль  “Форпост” (м. Камянець-Подільський)

Найбільший фестиваль середньовічної культури в Україні, яке проводять на території Старої фортеці у Кам’янці-Подільському. Учасники фестивалю, клуби військово-історичної реконструкції будуть жити у відтвореному середньовічному поселенні XIV-XV ст. Музична частина заходу зазвичай проходить на двох фолкових сценах. У Старому замку встановлюють акустичну сцену, на валах Нового замку - "важку". Фестиваль захопливий та дуже атмосферний – лицарські бої, лучний турнір, майстер-класи із ремесел та історичного танцю, вогняне шоу, вуличний театр та середньовічний ярмарок.

Вхід на фестиваль платний – 200-400 грн.

Доїзд. З більшості міст України є автобуси прямого сполучення із Кам’янцем-Подільським. Із Києва можна доїхати потягом.

16-17 червня

Гастрономічний “Фестиваль ріплянки” (с. Колочава, Закарпатська обл.)

Ріплянка – традиційна закарпатська страва, що складається із картопляного («ріпляного» - діалект.) пюре та кукурудзяного борошна. Варять її на повільному вогні у чавунній каструлі, часто помішуючи дерев’яною палкою (токаняником). Свято ріплянки проводять у музеї під відкритим небом. Воно супроводжується народними гуляннями і театралізованими дійствами, конкурсом на найсмачніше приготовлену ріплянку. Господині готують ріплянку та додають до неї бринзу, грибочки, обмочку зі сметани чи м’яса – у кожної свій секрет.  Завершується свято нагородженням переможця, але найголовніше ситими і задоволеними відвідувачами.

Окрім цього, у Колочаві 10 цікавих музеїв, найбільше рукотворне море Закарпаття – Вільшанське водосховище та своя мінеральна вода «Боркут».

Доїхати до Колочави можна, як автомобілем, так і потягом. Найближча станція – «Воловець», звідки до Колочави 60 км. 

25 червня – 1 липня

Етнографічний фестиваль гончарства «Здвиг» (с. Опішне, Полтавська обл.)

Україна здавна вважається однією з найбільших гончарних держав світу. Національний фестиваль гончарства на Полтавщині – це своєрідний спосіб не лише збереження національної ідентичності українців, а й творчого розвитку і популяризації національних мистецьких традицій. Ви зможете взяти участь у майстер-класах гончарів і малювальниць, ковалів, творчих конкурсах гончарів і ковалів, гончарських вікторинах, виставках-продажах літератури з проблематики українського й світового гончарства, переглядах керамологічних фільмів, виступах фольклорних колективів і естрадних етногуртів України та етнодискотеці. Поряд з класичними майстер-класами гончарного мистецтва на гостей чекає фестиваль-конкурс гончарського бодіпейнтингу (мистецтво розпису тіла глиною).

Доїзд. Головна мета – доїхати до Києва. Далі з Центрального залізничного вокзалу "Київ-Пасажирський" щоденно: 14.00; 17.00 та щонеділі: 15.00  відправляється маршрутка до Опішного. Так само із селища можна без проблем повернутись до столиці.

Серпень

Гастрономічний фестиваль чорниць “Верховинська яфина” (с. Гукливий, Закарпатська обл.)

Село Гукливий по праву може називатись столицею яфин (чорниць), адже в цих місцях розташовані найбільші в країні гірські чорничні поля. Ягоду тут поважають настільки, що навіть звели їй унікальний та єдиний в Україні пам’ятник.

На фестивалі можна досхочу поласувати свіжими ягодами чорниць, а також стравами із них: млинцями, варениками, пирогами, гомбовцями, різноманітними тістечками, варенням, запиваючи все це яфиновою палинкою. На гостей фестивалю також чекають запальні гудацькі мелодії, конкурси та безліч розваг.

У Гукливому ви також зможете побачити найгарніший ансамбль архітектури Закарпаття – барокову церкву Святого Духа з дзвіницею XVIII століття та випити цілющої води зі Святого джерела.

Доїзд. Гукливий розташоване у Воловецькому районі. Тому сюди, як і до Колочави, є можливість добратись потягом.

3-5 серпня

Історичний фестиваль “Ту Стань!” (с. Урич, Львівська обл.)

Вже багато 12 років у найгарнішій місцині Карпат, в підніжжі стародавньої Тустані  – наскельної фортеці і митниці ІХ-ХVІ століть, відбувається один із найпотужніших фестивалів середньовічної культури – «Ту Стань!».

Протягом трьох днів давньоукраїнське місто-фортеця повністю оживає та наповнюється яскравою сумішшю барв, звуків та ароматів древності. Вуличні музики, середньовічна кухня, стрільба з луків та арбалетів (у тому числі нічний тир з вогняними стрілами), ремісничі майстер-класи, нічні етно-танці, та традиційні лицарські турніри і видовищний нічний штурм фортеці.

Вхід на фестиваль вартує 120-250 грн (залежно від кількості днів перебування)

Поряд села Урич розташовані всесвітньо відомі оздоровчі курорти Східниця та Трускавець.

Доїзд. У період фестивалю зі Львова організовують трансфер, про який потрібно заздалегідь домовитись. Проте також без проблем до Урич можна доїхати і автобусом із Львівського залізничного вокзалу.

Подорожуйте, адже, як казав відомий письменник Анатоль Франс: «Іноді один день, проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років життя вдома».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, фестиваль, Фото
В тему