14 Травня 2018
Новини

Як виживають і на чому зараз заробляють жителі Донбасу

Як виживають і на чому зараз заробляють жителі Донбасу

Мета у «маршу переселенців», який 12 травня пройшов в Києві, була одна - привернути увагу до проблем людей, яким довелося виїхати з окупованих територій.

Наприклад, до питання доступності житла. Західні партнери виділяли значні кошти на вирішення цього питання в рамках державної програми «Доступне житло». Але на даний момент ситуація з місця не зрушила, тому переселенці в Києві просили посольства країн-донорів вимагати звіту у українського уряду про витрачання виділених коштів – пише vesti-ukr.com.

Щоб почути і побачити своїх родичів, люди користуються інтернетом

Мобільний зв'язок в невизнаних «республіках» працює з перебоями. Щоб почути і побачити своїх родичів, люди користуються інтернетом. Андрій з Луганська допомагає землякам встановити необхідні програми, навчає, як ними користуватися і обслуговує комп'ютери. Серед його клієнтів багато людей старше п'ятдесяти.

«Одного разу зі мною розплатилися сосисками і пачкою гороху, тому я ніколи не завищую ціни на свою роботу - тут люди живуть досить скромно», - розповів Олександр. Нещодавно заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак заявив, що голоду на непідконтрольних територіях ще немає, але продовольства відчутно не вистачає.

Останнім часом Олександр працює тільки вдома, а тому істотно знизив ціни на свої послуги. Установка Windows з повним комплектом драйверів і програм вартує 150 рублів (60 гривень), а почистити ноутбук із заміною термопасти обійдеться клієнтові в 250 рублів (100 грн.)

Хворіти не тільки дорого, але і небезпечно

Світлана з Донецька працює медсестрою в одній з міських лікарень і підробляє, роблячи масаж на дому. «Клієнти різні, але для більшості з них сеанси масажу - лікувальна процедура, а не примха», - стверджує Світлана і додає, що її масаж ще й знімає стрес. Взагалі, люди на непідконтрольних територіях ставляться більш уважно до свого здоров'я. Хворіти не тільки дорого, але і небезпечно - в лікарні може не бути потрібного фахівця, ліки коштують дорого. Тому люди не нехтують ні профілактикою, ні природними засобами - травами, наприклад. Світлана за один сеанс отримує 150 рублів і стверджує, що цей заробіток допомагає їй вижити в Донецьку.

Листоноші-човники

Щодня з непідконтрольних територій і назад переміщаються посилки, які люди, що опинилися по різні боки лінії розмежування, шлють один одному то до свята, то просто так, бажаючи підтримати близьких.

До Луганська і Донецька найчастіше везуть ліки і продукти харчування. З невизнаних «республік» на підконтрольну територію досі передають одяг, побутову техніку та інші дрібниці, без яких переселенцям довелося б витрачатися на новому місці. Уздовж лінії розмежування діють суворі правила, що регламентують провезення тих чи інших продуктів і предметів.

Коли хто-небудь із знайомих збирається на підконтрольну територію, він може захопити з собою через блокпости невеликий вантаж - посилку, яку відправить по «Нової поштою» в будь-яку точку України. Найчастіше такі «човники» - це люди, які їздять за пенсіями для себе або своїх близьких. Безкоштовно або за невелику винагороду вони провезуть посилку через блок-пости.

Прифронтовій фастфуд і посередники на блокпостах

Перший спосіб прискорити проходження «кордону» розмежування - купити місце в черзі, якщо ви пересуваєтеся на автомобілі,  у місцевого жителя, який приїхав з самого ранку. Поруч з чергами снують продавці пиріжків, снеків, кави та чаю. Ситуація нагадує торгівлю на транзитних залізничних станціях, поки триває стоянка поїзда.

Догляд за могилами

У традиційні дні поминання покійних, Трійцю та «червону гірку», прийнято провідувати могили близьких людей, упорядковувати місця поховання. З'їздити додому заради всього цього для багатьох біженців не тільки клопітно або дорого, але і небезпечно.

Коли довірити догляд за могилою родича нікому, люди знаходять в інтернеті тих, хто подбає про поховання та надішле звіт про роботу. У мережі досить таких пропозицій з розцінками на послуги. У Горлівці прибирання однієї могили коштує 200 гривень, але перед святами це обійдеться вже в 350. Фарбування пам'ятника коштує 500 гривень, а просто миття надгробки - 250.

Часто буває, що допомагають доглядати за могилами ритуальні контори або компанії-виробники пам'ятників і надгробків. Для багатьох переселенців дистанційна турбота про поховання - єдина можливість віддати данину пам'яті своїм близьким, похованим на непідконтрольною території Донбасу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, донбас, заробітчани
В тему