8 Травня 2018
Новини

Лікарі застерігають: кліщі заражають хворобою Лайма

Лікарі застерігають: кліщі заражають хворобою Лайма

Експерти застерігають, що кількість випадків зараження хворобою Лайма в Україні стрімко зростає. І передається ця інфекція через укуси кліщів.

Як відомо, близько 20% іксодових кліщів несуть вірус хвороби Лайма. Тобто кожен п'ятий паразит може спричинити захворювання.

Разом з тим, як відзначають фахівці, українці в цілому налаштовані легковажно і нехтують правилами безпеки.

Така поведінка лікарям не подобається, так як наслідки хвороби дуже важкі. Несерйозне ставлення до цієї проблеми може привести до паралічу всього тіла і смерті.

При цьому темпи поширення небезпеки у світі насторожують – у США хвороба Лайма стала другою за швидкістю поширення після ВІЛ.

Чим можна захворіти від укусу

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо пролікуватися на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування доволі мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Читайте також: Як весною вберегтися від кліщів?

Марсельською гарячкою людина може заразитися через укуси інфікованого південного собачого кліща, через кон’юнктиву очей, слизову оболонку носа, а також втираючи в шкіру інфікованих кліщів при розчухуванні.

Рівень захворюваності на ці хвороби в Україні з кожним роком зростає, що пов’язано і з глобальними змінами на земній кулі, мутаціями кліщових видів, розвитком туризму, і, що найгірше, наслідки перенесених хвороб починають набувати хронічних форм.

Що робити, аби уникнути укусів:

1. Для прогулянок на природі покривати голову головним убором і одягати світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.

2. Кожні 2 години прогулянки оглядати себе і своїх супутників, особливо дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежити слід ділянки тіла, покриті волоссям.

3. Місце для привалів на природі очищати від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

4. Повернувшись додому, одразу змінити та ретельно оглянути одяг, випрати та випрасувати його. Перевірити також речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

5. Використовувати для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів.

Медики рекомендують не витягувати кліщів самостійно, а звертатися за кваліфікованою допомогою.  Варто обов'язково досліджувати паразита у лабораторії на наявність інфекцій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, хвороби, кліщі, захворювання, Лікарі
В тему