21 Квітня 2018
Новини

Українські заробітчани обирають екзотичні країни

Українські заробітчани обирають екзотичні країни

Попит на працівників з України за кордоном зростає, причому разом з традиційними напрямами (Польщею і Угорщиною) з’явилося багато запитів і з центральної Європи і навіть екзотичних Сінгапуру та Нової Зеландії.

На закордонних форумах роботодавці відзначають, що українці працьовиті, неконфліктні та близькі європейцям за ментальністю – пише vesti-ukr.com.

На сайтах вакансій і в кадрових агентствах українців запрошують на роботу в Данію, Бельгію, Швецію та навіть Францію, які раніше не входили в список країн, що полювали на наших працівників. Більш того, французи підняли ставку: є вакансії, де оплата праці однакова як для іноземця, так і для резидента.

На одному з французьких форумів навіть зробили опитування: «Які є скарги на українських працівників?» І у відповідях в основному були тільки позитивні відгуки. Мовляв, працюють акуратно, неконфліктні, завжди виконують свої обіцянки, на відміну від мігрантів з Африки та Азії.

Так,  у Франції з радістю приймуть працівників з України, але для цього необхідний хоча би мінімальний рівень французької мови. Якщо трохи підтягнути мову до розмовної, то можна піти працювати покоївкою. Врахуйте: така робота не передбачає масовий набір – беруть кілька співробітників у міні-готель або кафе. Ставка – €540 на місяць плюс чайові (це ще €200–300). Скоро відкриється набір на ферму – це фізична робота, але платять €9,7 у годину, як французам.

Якщо з іноземною мовою проблеми, то в Чехії на це не звертають уваги. До того ж це може бути хорошим варіантом для подружніх пар: роботодавець пропонує чоловікові і дружині працювати на одному підприємстві й навіть виділяє окрему кімнату для проживання. Для оформлення потрібні лише закордонний паспорт і ідентифікаційний код. Зараз є набір робітників у Чехію на упаковку напівфабрикатів: дитяче харчування, соуси. Восьмигодинний робочий день п’ять днів на тиждень – це стандарт. За такого графіка зарплата – €550–600. Понаднормові оплачуються додатково, і сума може дійти до €900 у місяць.

Є цікаві пропозиції з Хорватії, яка раніше не звертала уваги на українців. Правда, там потрібні тільки фахівці з укладання плитки. У кадровому агентстві пояснили, що на суму заробітку впливає не стільки наявність або відсутність освіти, скільки знання мови. Менеджер Віталій Біленець зазначив, що претендентів, що мають диплом, досвід роботи і знають мову – близько 1 %: «У наше кадрове агентство приходять замовлення з різних країн. Українці і працюють добре, і зарплату високу не вимагають. Наприклад, було замовлення на українців із Великої Британії. Люди працювали на суднобудівному заводі й непогано себе зарекомендували. Єдине – британську робочу візу складно зробити. Саудівська Аравія шукала лікарів з України, але зі знанням медичної англійської. Розгляд кандидатур забирає три місяці, але якщо кандидат підходить, йому оплачують переліт, легалізацію і тимчасове проживання. Заробіток – близько $2000 на місяць. До фахівців, яким складно знайти заміну, ставляться краще, ніж до різноробочих. Якщо це зварювальник з високою категорією і нового чекати три місяці, то роботодавець зробить усе, щоб такий співробітник залишився. Ще один плюс: зараз Канада спростила для фахівців виїзд».

Є й інші екзотичні напрямки. Українських викладачів англійської мови шукають у Китаї (зарплата – від $1500, плюс проживання). А в Сінгапурі потребують менеджерів з роботи з клієнтами та з продажу, кухарів і барменів. Досить добре володіти англійською, мати диплом про вищу освіту, досвід роботи на аналогічній посаді. При цьому кандидат не повинен бути одруженим. Утім, робота в Сінгапурі для вихідців з України передбачає вікові рамки – 21–30 років.

Спеціаліст з підбору персоналу Тетяна Пашкіна пояснила, що перевагу українцям в Європі віддають через працездатність, а якщо здобувач хоче зарплату вищу, а не мінімалку, то їхати прямо не варто: «Різноробочі потрібні в Бельгію, Ізраїль, Нідерланди. Варіантів досить багато. У Європі наших працівників простіше навчити, ніж, скажімо, сенегальців або індусів. Але якщо мовчки збирати полуницю, то різниці немає – важлива продуктивність». При цьому, за словами Пашкіної, «на високооплачувану роботу краще їхати через Польщу, яка переправляє наших заробітчан з Німеччини до Швеції, як у відрядження».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему