5 Квітня 2018
Новини

У Чистий четвер потрібно рахувати гроші та пекти паски

У Чистий четвер потрібно рахувати гроші та пекти паски

Для православних вірян Страсний четвер, або Чистий четвер, – найважливіший день Страсного тижня (останні шість діб Великого посту, що передують Великодню), а також перший день великодніх урочистостей (Пасхального тридення).

Прийнято згадувати Таємну Вечерю і встановлення Ісусом Христом таїнства Євхаристії – Святого Причастя.

У Страсний четвер, який цього року випадає на 5 квітня, категорично не можна:

  • Залишати дім брудним: треба мити весь посуд, замочувати білизну (але прати краще наступного дня).
  • Варто відмовитися від веселощів, гучних вечірок або ворожіння. Обмеження стосуються і харчування. Згідно з правилами Великого посту, 5 квітня дозволяється тільки один прийом їжі. Це мають бути страви без додавання олії.
  • Великодні частування, приготовані в Чистий четвер, не можна куштувати до Великодня. Не давайте в борг. Щось позичати цього дня – погана прикмета, адже можна накликати бідність у власну родину.

Читайте також: Прикрашаємо паску вишукано: глазур'ю, мастикою та сухофруктами (фото)

Традиції та символи свята:

  • Купання – ритуал, який вважався справжнім очищенням від усіх гріхів, тому йому здавна надавалося важливе значення. Можна купатися у річці, а якщо холодно – йти до лазні. Вранці вмивалися холодною водою, а щоб зберегти міцне здоров’я і красу, перед умиванням у воду треба покласти срібний хрестик або монетку.
  • Генеральне прибирання. Треба ретельно вимити і вичистити оселю, позбутися непотрібних речей. Адже мотлох накопичує погану енергію.
  • Освячують дім вогнем. Із церкви приносили свічку і носили її по всьому дому, освячуючи кожен кут.
  • Варто пекти паски. Зранку замішували тісто, а ввечері приступають до випічки. Згідно з прикметою, якщо тісто для паски добре підійшло – весь рік буде благополучним. Якщо ж тісто не піднялося, верхівка тріснула або підгоріла – будуть труднощі. У Чистий четвер також прийнято фарбувати яйця, готувати сирну паску та інші страви до свята.

Читайте також: Великодні смаколики: рецепти смачної паски та жайворонки

Народні прикмети:

  • Щоб увесь рік був фінансово успішним, у Чистий четвер потрібно порахувати всі свої заощадження. Зробити це слід тричі, перебуваючи на самоті: рано-вранці, вдень і після заходу сонця.
  • Якщо підстригти волосся в Чистий четвер, воно буде густим і здоровим. Цього дня потрібно підстригатися тим, хто хоче позбутися головного болю.
  • Існує давня прикмета на кохання, яку напередодні свята проводили молоді дівчата. Щоб зустріти другу половинку, рушник після купання в Чистий четвер потрібно освятити в церкві на Великдень, а потім віддати його як милостиню.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему