4 Квітня 2018
Новини

Мобільний додаток викриває коханців та розбиває сім'ї

Мобільний додаток викриває коханців та розбиває сім'ї

Україну охопила нова манія – через додаток GetContact вони дізнаються, як їх номери телефонів записані в телефонних книгах різних людей, а в соцмережах публікують скріншоти того, що знайшли – пише vesti-ukr.com.

Додаток вже скачали мільйони користувачів, адже є воно на iOS і Android. Іноді результати виявляються настільки пікантними, що в деяких країнах цей сервіс потрапив під заборону. Експерти попереджають, що поки українці розважаються з «телефонною книгою», організатори крадуть ваші дані, паролі і доступи до соцмереж.

Офіційно додаток GetContact позиціонує себе як утиліт (допоміжна програма) для виявлення небажаних номерів. Встановивши його на телефон, людина дізнається, хто їй дзвонить. «У мене стояв такий додаток і кілька разів він був дуже корисним. Наприклад, дзвонили нібито зі служби безпеки банку, а у когось цей номер був позначений як «шахраї», і ця назва у мене висвітилася. Ще дзвонили мені якісь квитки на концерт продавати, агітували на курси англійської. І вся ця інформація висвічується, що дуже зручно. Можна відразу в чорний список вносити або не брати трубку», - розповів Владислав Качанівський з Дніпра.

Дізнався, що втратила цноту до шлюбу

Але, судячи з публікацій у ЗМІ, деякі історії обернулися для деяких великими неприємностями. Наприклад, в Азербайджані лікар підписувала своїх пацієнтів за назвами хвороби. «Айсель (гонорея), Севда (аборт), Нармина (гіменопластіка). Остання пацієнтка зателефонувала мені вчора в сльозах і повідомила, що чоловік розлучається з нею, тому що вона обманула його, втративши цноту до шлюбу. І виною всьому це додаток! Злякавшись, скільки сімей я можу зруйнувати, мені довелося судорожно переписати всю записну книжку», - потім виправдовувався цей лікар.

А деякі дружини так з'ясували, що їх супутники і супутниці записані в телефонах під іншими іменами. Мовляв, це може свідчити про коханців або зраді. Тому додаток вже заборонили в Азербайджані, Казахстані і Вірменії. Офіційна причина - порушення приватності і розкриття даних.

В Україні - розважаються

На щастя, в Україні випадків з розбитими сім'ями ми поки не знайшли. А додаток використовують, скоріше, для розваги. Українці публікують скріни, як вони позначені в телефонах знайомих. Наприклад, Анастасія Рябоконь у знайомих підписана як «Анастасія Рябокоп», Леонід Романенко - як «Льоня колишній». Деякі записи образливі, але дізнатися, хто саме так підписав в телефонній книзі знайомого, неможливо.

Деякі користувачі пишуть, що заради розваги до всіх своїх контактів у телефонній книзі вирішили додати слово «коханий». «Скачала додаток GetContact і перейменувала всіх знайомих хлопців в телефонній книжці на «коханий». Гра почалася, щасливих стосунків! »- написала Юлія Майбенко з Києва.

Крадуть дані

Але у додатках виявилася ще одна функція - вона дозволяє подивитися не тільки як ви записані в телефонах, але і отримує доступ до вашої телефонної книги. Тобто розробники отримують повний доступ до вашої бази телефонів. І куди саме йдуть ці дані - невідомо. На офіційному сайті розробників ніяких контактів, крім форми зворотного зв'язку. А в «політиці конфіденційності» прямо вказано, що вони можуть «розсилати інформаційні повідомлення по електронній пошті і СМС, або зв'язуватися по телефону, або здійснювати маркетингові активності». А ще компанія збирається ділитися з третіми компаніями вашими номерами.

Ви самі дали згоду

За словами фахівця з інформаційної безпеки Євгена Гнутко, навіть видалити встановлений додаток буде складно. «Навіть видаляючи з бази GetContact, ви робите тільки одне: зайвий раз підтверджуєте, що даний номер телефону активний і є вашим основним. І підвищуєте ціну, за яку ці «розробники» продадуть ваш контакт рекламникам, СМС-шлюзам або бандитам», - пояснив Гнутко.

Він зазначив, що додаток було створено в листопаді минулого року на підставних осіб. «Коли хтось викладає в загальний доступ інформацію, що не має легального походження, - це незаконно. Ця програма з невідомим розробником є копією і мімікрує під великі серйозні сервіси з багаторічною історією та репутацією. Будучи встановленим до вас в смартфон, додаток копіює з нього варіанти імен в свою базу, а потім показує її іншим, які встановили цю програму, - каже Гнутко. - І тут нічого незаконного немає, адже ви самі дали дозвіл на копіювання, тобто він абсолютно легальний. І таким чином будуть страждати люди, телефони яких є у вашій базі».

Краще не викачувати

Медіаексперт Олександр Глущенко сказав, що про цю програму знає, але встановлювати її не рекомендує. «Я бачив її, але втримався від спокуси поставити її собі на телефон. Це, звичайно, цікаво дізнатися, як ти записаний в інших телефонах, але потрібно завжди уважно дивитися, доступ до яких ще даних просить ця програма. Люди зазвичай не дуже в цьому розбираються. Але якщо програма просить доступ до якихось особистих даних, то краще від неї відмовитися. У мене був випадок, коли я несподівано побачив пост від свого імені, в якому я рекламую одну зарубіжну радіостанцію. Мовляв, друзі, я її слухаю, і вона така класна. Після цього ніякі подібні додатки я не використовую і в різних тестах в соцмережах участі не беру. Тому якщо ви людина бізнесу, політик, чиновник, то не варто ставити собі все підряд», - говорить Глущенко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему