29 Березня 2018
Новини

У яких областях і коли дороги стануть платними автобанами?

У яких областях і коли дороги стануть платними автобанами?

Будівництво перших платних автошляхів планується розпочати вже в 2019 році і першою буде дорога Львів-Краковець.

Нещодавно президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг», прийнятий Верховною Радою наприкінці лютого. А Кабмін затвердив Державну цільову програму розвитку доріг на 2018 - 2022 роки.  Пише ibud.ua.

Чого чекати українським водіям вже найближчим часом?

На сьогоднішній день в Укравтодорі кажуть, що інвесторам будуть представлені кілька варіантів для потенційних інвестицій. І перша з них буде дорога Львів-Краковець.

«Для дороги Львів - Краківець вже готова проектна документація і в цьому році сподіваємося провести перші переговори з потенційними інвесторами», – заявив глава відомства Славомір Новак.  Він додав, що для інших проектів зараз розробляється техніко-економічне обґрунтування або готується проектна документація.

А на сайті «Укравтодору» зазначено, що концесійними можуть стати такі нові дороги:

1) Велика окружна дорога навколо столиці (на першому етапі пропонують  побудувати ділянку для об'їзду міста Борисполя або ділянку, який з'єднає траси Київ - Чоп і Київ - Одеса, щоб не потрібно було заїжджати в столицю);

2) Платна дорога на ділянці Київ - Біла Церква (це буде новий ділянку, який піде в об'їзд сіл, через які йде нинішня траса Київ-Одеса);

3) Продовження дороги Київ - Чоп на ділянці між Львовом і Ужгородом;

4) Північно-Східна ділянка окружної Львова;

5) Міст через Дунай.

Раніше експерти говорили, що в Україні є 4-5 цікавих напрямків, які можуть бути цікаві інвесторам. Швидше за все мова йтиме про невеликих ділянках доріг довжиною 50-100 км, які зможуть випрямити незручні об'їзні маршрути.

Скільки буде коштувати проїзд?
Що стосується вартості проїзду за такими платними дорогами, то її поки не озвучували. Раніше експерти раніше називали передбачувані цифри – близько 9 євроцентів або 3 гривень за кілометр за нинішнім курсом.

Що з безкоштовними дорогами?

Їх обіцяють почати масштабно ремонтувати. Причому замість ямкового і поточного ремонту обіцяють робити капітальний ремонт доріг. При цьому в найближчі п'ять років виконання ремонтів по маршрутному принципом буде здійснено роботи на основних напрямках міжнародних коридорів.

На сьогодні плани по ремонту такі:

М-09 Тернопіль - Львів - Рава-Руська - 83 км;
М-05 Київ-Одеса - 130 км;
М-03 Київ - Харків - Довжанський - 370 км;
М-04 Знам'янка - Луганськ - Ізварине - 92 км;
М-12 Стрий - Тернопіль - Кіровоград - Знам'янка - 428 км;
М-19 Доманове (на пл. Брест) - Ковель - Чернівці - Тереблече - 276 км;
М-21 Виступовичі-Житомир - Могилів-Подільський - 238 км;
М-14 Одеса - Мелітополь - Новоазовськ - 237 км.

Довідково:

Згідно пояснювальній записці до закону, який підписав президент, концесійні дороги – це дороги більш високої якості, які відповідають високим стандартам, оскільки головним для користувачів цих доріг буде якість і швидкість руху. Такі дороги будуються для скорочення і випрямлення маршруту в обхід населених пунктів і з'єднують два населених пункти безпосередньо, скорочуючи шлях на 50-100 км, в наслідок чого зменшаться витрати на паливо і економиться час у дорозі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему