22 Березня 2018
Новини

Заробітчани поповнюють казну в 4 рази більше, ніж іноземні інвестори

Заробітчани поповнюють казну в 4 рази більше, ніж іноземні інвестори

Грошові перекази заробітчан краще впливають на стабільність гривні, ніж іноземні інвестиції.

Національний банк змінив методику обрахунку обсягу приватних грошових переказів в Україну та уточнив їх оцінки за 2015 – 2017 роки. Відповідні дані є у розпорядженні Економічної правди.

Зокрема, у 2015 – 2017 роках оцінки обсягу платежів з основних країн-партнерів виявилися заниженими через низку чинників. До такого висновку прийшли в Нацбанку після того, як регулятор отримав можливість здійснити більш точні оцінки обсягу приватних грошових переказів в Україну завдяки появі нових даних щодо трудової міграції з України на основі опитування Державної служби статистики, а також щодо обсягів приватних грошових переказів в Україну, оцінених центральними банками Польщі та РФ.

До прикладу, якщо за попередніми оцінками НБУ обсяг переказів із Польщі в Україну офіційними та неофіційними каналами становив 1,35 млрд доларів у 2017 році, то за останніми оцінками НБУ на основі даних Національного банку Польщі ця сума була вищою більш ніж удвічі – 3,123 млрд доларів.

На основі оновленої методики Національний банк перерахував квартальні та річні обсяги приватних переказів за останні три роки.

Як наслідок, їх оцінки збільшено:

у 2015 році – на 1,8 млрд доларів, до 7 млрд доларів,

у 2016 році – на 2,1 млрд доларів, до 7,5 млрд доларів,

у 2017 році – на 2 млрд доларів, до 9,3 млрд доларів.

Відповідно, це привело до покращення сальдо поточного рахунку платіжного балансу:

у 2015 році – з дефіциту в розмірі 0,2% ВВП до профіциту у розмірі 1,8% ВВП,

у 2016 році – розмір дефіциту із 3,7% ВВП до 1,4% ВВП,

у 2017 році – розмір дефіциту з 3,5% ВВП до 1,6% ВВП.

Тож можна констатувати, що грошові перекази заробітчан мають набагато більший ефект для стабільності національної валюти, ніж прямі іноземні інвестиції, які минулого року були на рівні всього 1,8 млрд доларів. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему