22 Березня 2018
Новини

Нові правила будівництва: в будинках зникнуть сміттєпроводи, а ліфт «опустять» під землю

Нові правила будівництва: в будинках зникнуть сміттєпроводи, а ліфт «опустять» під землю

Вже з літа українські багатоповерхівки будуватимуть за новими правилами. Чиновники спільно із забудовниками переписали будівельні норми (ДБН), які не переглядали ось уже 13 років. Запропоновані забудовниками нормативи пообіцяли розглянути протягом двох тижнів, після чого затвердити з мінімальними правками. За очікуваннями будівельників, нову редакцію можуть прийняти вже через два-три місяці – пише vesti-ukr.com.

Список змін містить два десятка пунктів. Першими «під ніж» пішли явно безнадійно застарілі нормативні вимоги, яких, до слова, багато забудовників і так не дотримувалося. «Ті норми, які існують, давно втратили актуальність. Зараз для того, щоб реалізовувати сучасні проекти відповідно до європейських принципів комфорту, забудовникам доводиться додатково узгоджувати з Мінрегіонбудом усе, що не вписується в застарілі норми. А це призводить до додаткових тимчасових витрат на реалізацію проекту», – каже начальник відділу продажів міні-міста Svitlo Park Олександр Панфілов.

При цьому забудовники запевняють, що зміни навряд чи позначаться на вартості новобудов. Оновлені норми покликані спростити процеси узгодження будівництва і введення в експлуатацію житлового будинку.

Спірні питання

За новими правилами, зникнуть сміттєпроводи. А жителям багатоповерхівок запропонують сортувати відходи. Хоча експерти визнають, що інфраструктура міст до цього явно ще не готова. «Чим погані сміттєпроводи? Тим, що забудовники не створюють умов для їх експлуатації? У сучасному якісному сміттєпроводі немає ні шуму від падання сміття (за рахунок шумоізоляції), ні запахів (за рахунок систем очищення каналу), ні нагромадження (при своєчасному вивезенні сміття) тощо», – каже заступник керівника департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник.

Читайте також: Найсміливіші проекти майбутнього

Ще одна новинка. При належній тепло-, гідро- і шумоізоляції дозволять поєднувати стелю квартири та дах будинку. Таким чином звичні горища та технічні поверхи зникнуть з українських новобудов. До того ж жителі останніх поверхів часто «приватизували» технічне приміщення, роблячи його частиною свого житла. Тепер такий фокус проробити вийде. Крім того, на дахах тепер можна буде облаштовувати дитячі майданчики (з огорожею).

Також мешканцям дозволять самим склити балкони за умови, що отвір одного з вікон, що відкриваються, – не менше ніж 1,2 м (для доступу пожежникам). Зараз склити балкони і лоджії в будинках із однією сходовою кліткою заборонено, але мешканців це, як відомо, не зупиняє.

«Сьогодні забудовник розробляє загальну концепцію будинку, а потім самі ж покупці самостійно беруться склити свої квартири врозріз не те що концепції будівлі, а й будівельних норм. Так новобудова руками самих жителів потихеньку перетворюється в «шанхай», – каже директор з розвитку компанії NOVBUD В’ячеслав Павлов.

Кухні-трансформери і паркінг під будинком

Зміни торкнуться і квартир. Наприклад, сьогодні кухні-ніші дозволено поєднувати тільки в однокімнатних квартирах (як правило, це так звані смарт-квартири). Це обмеження хочуть зняти. Тобто дозволять поєднувати кухню і вітальню. За нинішніми нормами, в квартирі обов’язково повинна бути «загальна кімната» окремо від кухні. Оскільки мешканці часто самі зносять стіни і об’єднують кухню і вітальню (так звана студія), таке планування зможуть робити самі забудовники.

Читайте ще: Панельні будинки: минуле чи теперішнє

У нових правилах дозволять «опускати» ліфт під землю. У паркінгу і житлової частини будинку буде загальний ліфт.

До речі, замість двох виїздів з паркінгу дозволять робити один (протипожежні вимоги підземної стоянки прирівняють до наземних). Паркінг дозволять будувати прямо під житловими приміщеннями. Раніше, за вимогами, стоянку від квартир повинен був відділяти техповерх. Тепер же, за умови встановлення протипожежного перекриття, теплоізоляції і антивібраційного шару, можна буде обійтися без такого прошарку. При цьому стоянки посунуть ближче до будинків (за 3 м від будинку, раніше було мінімум 10 м).

Ще один цікавий момент: продуктові, побутові магазини, заклади громадського харчування, адміністративні приміщення дозволять облаштовувати вище від третього поверху (зараз тільки в підвалах і на першому поверсі).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему