19 Березня 2018
Новини

Майже 60% українців хочуть радикальних змін у країні

Майже 60% українців хочуть радикальних змін у країні

Під час опитування українці озвучили зовсім різні проблеми, що їх вважають найважливішими для країни та особисто для себе.

Як свідчать результати національного опитування, розповідає «Українська правда», для країни найгостріше зараз стоїть питання війни, хабарництва, корупції при владі й безробіття. А персонально для кожного найголовнішим є низький рівень зарплат і пенсій, інфляція та підвищення тарифів на комунальні послуги. Війна ж, як би прикро це не звучало, особисто зачіпає лише одного з п’яти українців.

Про війну…

Зокрема, як свідчать дослідження, більша частина населення країни виступає за мирне вирішення конфлікту. 74% населення бажає, щоб Донбас так чи інакше залишався у складі України, і лише 8% хотіли би відділення окупованих територій. Найменше хочуть втрачати окупований Донбас жителі Сумщини і Луганщини. Натомість найрадикальніші настрої на Закарпатті, 14% населення якого бачить саме таке розв’язання конфлікту.

Третина жителів воліє припинити військові дії та визнати територію тимчасово окупованою, а 21% – надати їй федеративного статусу в складі України.

Причому на четвертий рік війни ще 18% населення України досі не визначилися з власним ставленням до майбутнього окупованих територій.

Про нестабільність…

Українці абсолютно в усіх регіонах гостро відчувають нестабільність: 92% опитаних оцінюють політичну ситуацію як критичну чи напружену. На думку опитаних, країні потрібні не радикальні, а конструктивні шляхи виходу з кризи: справжня боротьба з корупцією, а не її імітація, реалізація проектів, що забезпечать матеріальну стабільність населення, видимий прогрес на Донбасі.

При цьому 59% українців упевнені, що держава потребує саме радикальних змін. У той самий час лише 5% вірить, що через п’ять років їхнє життя суттєво покращиться.

Найбільшими оптимістами виявилися жителі Івано-Франківщини – 14%, у той час як в інших областях не набирається навіть 10%. Загалом 37% українців просто не сподіваються на будь-які зміни, ще 18% думають, що стане трохи чи суттєво гірше.

Власне, через такі настрої лише половина населення хоче, щоб їхні діти жили в Україні, а кожен четвертий бачить свою дитину мешканцем Європи.

Про  НАТО і ЄС…

Нещодавно Україна отримала статус «країни-аспіранта» у НАТО. Це означає прагнення стати членом альянсу.  При цьому за останні три роки кількість українців, що підтримують вступ до НАТО, зросла у півтора разу. Зараз це 43% – майже половина населення країни.

Регіони, які підтримують вступ до НАТО, також хочуть у ЄС. Натомість категорично проти обох варіантів переважна більшість населення Одеської, Донецької і Харківської областей.

Ностальгія за СРСР…

В ході опитування з’ясувалося також, що третина українців досі сумує за радянським минулим. Це переважно старше покоління Сходу і Півдня, особливо Одеська та Миколаївська області.

Читайте також: Скільки українців жалкують про розпад СРСР

Парадокс ще й у тому, що, поки Україна декларує курс на демократію, 28% населення країни чекає на прихід «вождя». На запитання, чи потрібна Україні диктатура із жорстким лідером на чолі держави, респонденти ствердно відповідали: «Так».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему