19 Лютого 2018
Новини

Розпочався Великий піст

Розпочався Великий піст

Він триватиме з 19 лютого і до 7 квітня. 

Це найтриваліше утримання від їжі і напоїв в християнстві. Цей піст триває сім тижнів і повинен супроводжуватися духовною практикою, щоб людина могла очистити свій організм, розум і душу. 
Друга назва посту «Чотиридесятниця» більш точно вказує на тривалість харчового і духовного стримування — 40 днів. Це той термін, який у повсякденному житті ми вважаємо часом, який необхідно душі покійного людини, аби покинути цей світ. У релігійній практиці — це час, яке тіло покійного Ісуса Христа провело на землі, і після чого він воскрес. 
Ці сім тижнів необхідні для того, щоб віруюча людина могла зрозуміти і відчути, що пережив Спаситель, страждаючи за нас на хресті і випробовуючи позбавлення у своїй мирського життя, часто відчуваючи голод і спрагу, мандруючи зі своїми учнями. Таким чином, утримання від надмірностей у їжі допомагає відчути вдячності Господу за лиха, пережиті Ним заради нас. 

Чи обов’язкові сповідь і причастя?

Під час Великого посту треба додати зусиль для того, щоб прийти на сповідь та причаститися Тіла і Крові Христових. Не відкладайте це на останній тиждень.

Якщо давно не сповідалися — краще прийти у суботу, а не в неділю, коли менше людей та у священика є можливість приділити вам більше уваги.

Для того, щоб відчути особливу, неповторну атмосферу «світлої печалі», яку створюють великопісні богослужіння, треба прийти до церкви не тільки у суботу чи неділю, а у буденні дні. Богослужіння по суботах і неділях під час Великого посту майже не відрізняється від звичайного. Якщо є можливість та дозволяє графік роботи, варто хоча б один раз прийти на Літургію Передосвячених Дарів. Тут також можна висповідатися та причаститися та разом із тим поринути у трепетну та тиху красу великопісних буднів.

Як молитись під час Великого посту?

Молитися треба трохи більше, ніж в інший період та більш зосереджено.

До звичайних молитов протягом буденних днів Великого посту додається молитва преподобного Єфрема Сиріна, яка у церкві повторюється на кожному богослужінні. На кожне прохання цієї молитви кладуть земний поклон.

Великопісна молитва святого Єфрема Сиріна: «Господи і Владико життя мого, дух лінивства, безнадійності, владолюбства і марнослав’я не дай мені. Дух же доброчесності, смиренномудрості, терпіння і любові даруй мені, рабу Твоєму. Так, Господи Царю, даруй мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословен єси на віки віків. Амінь».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему