12 Лютого 2018
Новини

Сьогодні розпочинається Сиропусний тиждень

Сьогодні розпочинається Сиропусний тиждень

Тиждень перед початком Великого посту, який не має визначеної дати, бо залежить від дати Великодня кожного року, в Україні називають Сиропусним, Колодій, Масниця, Сиропуст, Сирна неділя.

За звичаєм, цього тижня вже відмовлялися від м’ясної їжі, проте наставало справжнє свято молочних продуктів, що й дало назву цим дням. Не їли ні м’яса, ні сала, ні навіть жирів тваринного походження, лише яйця, без яких не обходилося тісто для випічки, млинців і вареників.

Щороку Масляна в Україні припадає на різний час. Вона відзначається рівно за тиждень до Великого посту. У 2018-му Масляна в Україні святкуватиметься з 12 по 18 лютого.

Загалом увесь тиждень ділиться на два періоди:

Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середа – і Широка Масляна – четвер, п’ятниця, субота та неділя. У перші три дні можна займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припиняються. При цьому кожен день Масляної має свою назву і призначення. В давнину дотримувались усіх традицій, але нині – більшість із них вже забулася.
Серед традиційних українських обрядів минувшини особливе місце належить унікальному як за формою дійств, так і символікою звичаю, що відомий під назвою «Волочити колодку». Вперше цей термін увійшов до писемних джерел чотири з лишком сторіччя тому, хоч, на думку багатьох дослідників, він сягає своїм корінням у дохристиянські часи.

Загалом Колодій, протягом якого в основному частували варениками із сиром та сметаною, вважався виключно жіночим святом, хоча брали в ньому участь і чоловіки. Проте вони відбувались або відкуплялися грішми та могоричем. 

Українці готувалися до найдовшого і найсуворішого з усіх постів – Великоднього, а тому казали: «Масниця, Масниця, яка ти мала, – якби ж тебе сім неділь, а Посту одна!».

Загалом кожен день мав своєо собливе значення і традиції:

Понеділок – перший день Масляної – «зустріч». Цього дня роблять крижані гірки. У давнину вірили, що чим далі котяться сани і чим гучніший сміх над крижаною горою, тим кращим буде врожай. Крім того, цього дня ыз соломи, старого одягу та інших підручних матеріалів споруджувалося опудало Масниці, яке насаджували на кілок і возили на санях вулицями.

Вівторок – «загравання». У цей день прийнято заводити веселі ігри та пригощати за організовані веселощі млинцями. Кликали в гості рідних і знайомих.

Середа – «ласунка». Всі господині цього дня готують різні смаколики у великих обсягах і прикрашають ними багатий стіл. За традицією на третій день Масляної зять приходив до тещі на млинці, а в Україні – на вареники, які вона сама пекла. Так теща демонструвала прихильність до чоловіка своєї дочки.

Четвер – «розгуляй». Із цього дня Масляна розгортається – гуляють з ранку до вечора, водять хороводи, співають пісні. А також народ вдавався до всіляких забав, влаштовувалися катання на конях, кулачні бої, різні змагання, що завершувалися гучним застіллям.

П’ятниця – «тещині вечори». Величезна кількість звичаїв цього дня спрямована на прискорення весіль та сприяння молоді у знаходженні собі відповідної пари. Зяті з вечора особисто запрошують в гості своїх тещ – пригощають їх млинцям, що їх приготувала дружина.

Субота – «посиденьки зовиці». Цього дня молода невістка запрошує своїх рідних до себе. В церкві відбувається святкування Собору всіх преподобних отців.

Неділя – «Прощена неділя». Цього дня прийнято просити прощення у всіх близьких та скривджених за заподіяне зло, за якісь свої проступки. Це дуже світлий день перед початком Великого посту. Ввечері в неділю поминали померлих, ходили на кладовище попрощатися зі своїми родичами. Залишки святкової їжі спалювали, посуд ретельно мили. В кінці свята урочисто спалювали опудало Масляної, а отриманий попіл розсипали по полях.

З понеділка гуляння припиняються, оскільки в силу вступає Великий піст, який триватиме до Великодня.

Загалом, святкування українцями Колодія, або ж Масниці, має мало спільного з ідеологією гулянь та ігрищ російської Масляної, тобто проводів зими. Ми ж повинні відродити традицію святкування на Україні Колодія, або ж Масниці, так, як це робили наші прадіди.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему