25 Січня 2018
Новини

У своєму гаманці можна знайти скарб

У своєму гаманці можна знайти скарб

Вартість окремих монет подекуди сягає десятка тисяч гривень, що дає можливість співвітчизникам робити вигідні нумізматичні капіталовкладення.

Попри інфляцію, колекції гривень є вигідним капіталовкладенням, констатують фінансисти. Хоча на зорі створення українська валюта максимально наблизилася до американського долара, коли курс сягав 1,8 гривні до 1 долара США, через десятиліття національна грошова одиниця знецінилася майже в 30 разів. Однак серед гривень різної чеканки і номіналу є направду цінні, так звані нумізматичні скарби.

Три тонни гривень у древньому скарбі

Лучанин Володимир Чопюк – відомий нумізмат. Історик за фахом тривалий час працював у краєзнавчому музеї. Нині є одним із кваліфікованих знавців монет Великого князівства Литовського. Паралельно цікавиться історією української гривні.

– Гривні як платіжні срібні злитки сокировидного типу з’явилися в Європі на початку VIII століття. Важили до кілограма. У працях польських науковців згадується, як 120 років тому на околиці Кракова археологи знайшли безцінний скарб – три тонни сокироподібних срібних гривень княжих часів, – розповів нумізмат.

Існує безліч версій походження гривні на українських теренах. Зазвичай вважають, що валюта прийшла зі Скандинавських країн. Тогочасні гривні поділяють на київські – ромбовидні, чернігівські – розклепані, литовські або новгородські. Науковці виділяють так звані волинські гривні. Щоправда, тривають суперечки, з яких часів волинська гривня в обігу – із ХІ чи кінця XIII – початку XIV століть.

– Достеменно відомо, що гривнею розраховувалися до середини XIV століття. Далі Європу, зокрема й українські землі, окупував празький срібний гріш. Він витіснив гривню, яку невдовзі почали рубати навпіл, звідки й з’явилися «рублі», тобто рублені гривні, – констатує нумізмат.

Древні гривні мали свою метричну систему та спеціальний захист – від точної ваги і розміру до зарубок для визначення справжності. Древні гривні є справжніми артефактами, які заборонено вивозити за кордон. Їх знайдеш хіба що в музеях. Тому для нумізматів срібна гривня – скоріше жадана мрія, ніж експонат для торгівлі-обміну.

Найцінніші – гривнева і копійчана монети

Натомість цілком реальним капіталовкладенням є гривні новітньої епохи. Як-то українська валюта 1990 років, коли в Англії та Італії виготовили штемпелі для українських гривень. Як розповів Олексій, подібну раритетну валюту можна знайти на спеціалізованих інтернет-майданчиках або… в своїх гаманцях.

– Умовно раритети можна поділити на ювілейні монети та з обігу. Стосовно обігових – усе просто: монети досі знаходять у домашніх скарбничках, і власники не підозрюють про їхню нинішню ціну, – розповів Олексій.

Виявляється, серед нумізматів найдорожчою є монета номіналом 2 копійки 1992 року так званої англійської чеканки.

– Вона коштує 8 тисяч гривень. Також цінується монета в 1 гривню 1992 року – за неї дають 3 – 4 тисячі гривень. Дорожнеча зумовлена невеликим тиражем – їх випустили всього кілька сотень монет. Дещо дешевші 5-копійчані монети 1994 року – ціна близько 3 тисячі гривень, – повідав антиквар.

Щоби не втратити можливості розбагатіти, фахівець радить волинянам прискіпливо переглянути гаманці. Адже за 10 копійок 2001 року можна отримати від нумізматів 100 – 150 гривень. Більше того, 25 копійок 1995-го коштує від 400 до 600 грн, 2003-го – 700 – 800 грн. А 50 копійок, де дата чеканки вибита на аверсі, від 2001-го, 2003-го та 2011 років можна продати колекціонерам за 80 – 600 гривень.

– Цінують і так звані «дефективні» монети, – переконує антиквар-нумізмат. – На одних перевернуті аверси і реверси, на інших – зміщені або розмиті малюнки. Також рідкісним є гривневі монети з повернутими візерунками аж до 180 градусів. Подібні раритети коштують від 200 до 400 гривень.

Також неабияк цінують браковані монети, відчеканені під час переїзду монетного двору з Луганська до Києва. Їх називають «пробними монетами» з обмеженим тиражем. Ціна сягає до тисячі гривень за монету.

Металеві гроші не знецінюються

Інтерес нумізматів до української валюти не обмежується монетами. Заразом колекціонують і банкноти. Серед волинян таких одиниці. Бо купюри – суто колекційні експонати, їх важко перепродати.

– Є цікаві найперші купюри в 1, 2, 5 гривень, які, за деякими даними, друкували в Канаді, – зазначає нумізмат Олексій. – Цінні передусім через історію валюти. Адже за 20 літ існування гривня тричі змінювала дизайн. Востаннє торік – змінили зображення 100-гривневої банкноти до 201-ї річниці Тараса Шевченка. Є ще 1000-гривнева купюра 2015 року – мрія колекціонера. Але її так і не ввели в обіг.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему