17 Січня 2018
Новини

Унікальне діамантове місто, розташоване у Європі, складається із 72 000 тонн коштовного каміння

Унікальне діамантове місто, розташоване у Європі, складається із 72 000 тонн коштовного каміння

15 мільйонів років тому на місці, де тепер простяглося німецьке місто Нердлінген, упав астероїд.

Ще здавна, коли люди почали заселяти ці землі, вони думали, що живуть у гігантському кратері колишнього вулкана. Як з’ясувалося пізніше, унікальний ландшафт навколо Нердлінгена має позаземне походження. Пишуть ЗМІ.

У письмових джерелах місто вперше згадується ще до XI століття н. е. Коли перші поселенці почали його будувати, то навіть не здогадувалися, що камінь, з якого вони зводили свої будинки, містив мільйони крихітних діамантів. Такої концентрації немає більше ніде на нашій планеті.

«Це – зювіт, гірська порода з включенням діамантової крихти... На щастя, діаманти дуже дрібні, інакше собор уже давно розтягнули би по шматочку», – розповів доглядач однієї з веж місцевого собору Хорст Леннер.

Як з’ясували вчені, астероїд діаметром у кілометр прилетів сюди зі швидкістю приблизно 25 км у секунду та врізався в поверхню планети з такою силою, що в ній утворився кратер завширшки 26 км. У середині цього кратера й лежить німецьке містечко. Такий потужний удар астероїда перетворив геологічну породу в цьому місці на зювіт – камінь із діамантовою крихтою.

Температура і тиск у момент зіткнення були такими високими, що бульбашки вуглецю в астероїді миттєво перетворилися на крихітні діаманти діаметром не більше ніж 0,2 мм. Людське око ледь здатне їх розрізнити.

До речі, тутешні жителі донедавна не знали, що порода містить діаманти, і будували із зювіту геть усе в місті.

Геологи підрахували, що міські стіни і будівлі містять приблизно 72 000 тонн діамантів. Відтак Нердлінген став єдиним містом на Землі, побудованим з коштовного каменю. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему