17 Січня 2018
Новини

У найдавнішій виявленій школі вчили робити... шашлик?

У найдавнішій виявленій школі вчили робити... шашлик?

Археологи виявили найдавнішу школу з усіх відомих науці неподалік від Тель-Авіва в печері Кесем. Вік закладу – близько 400 тисяч років.

І хоча цю школу важко порівняти із сучасними, одні з перших наук, яких там навчали – виготовлення знарядь праці  та смаження м’яса. На цю думку вчених наштовхнули заготовки кам’яних знарядь праці, а також готові вироби, виконані з різною ступенем майстерності. Пишуть місцеві ЗМІ.

Загалом науковці вивчили сотні кремнієвих знарядь, знайдених у печері Кесем. З деяких із них видно, що їх використовували як умілі майстри, так і початківці. Щоб прискорити виробництво, доісторичні ремісники використовували «заготовки»  – надавали каменю потрібної форми і відколювали від нього зрізи, які служили наконечниками, сокирами або іншими інструментами. Тож, після ретельного огляду, саме за слідами сколів археологи змогли визначити, які «заготовки» використовувалися вчителями, а які – учнями.

Як зазначила керівник дослідження Елла Ассаф із Тель-Авівського університету, навіть досвідчені майстри помиляються, але  якби це були просто промахи, це було би помітно. Тут же видно повторювані помилки. Тобто на цьому знарядді вчились учні.

Крім того, деякі знаряддя робили з поганого матеріалу, на який майстер не став би витрачати зусилля. Археологи вважають, що це були навчальні зразки.

Ця знахідка дає поштовх до іншого відкриття: виявляється, у той час люди вже розвинули складні культурні моделі, такі як мова і передача знань. А це змусило вчених задуматися, чи не еволюціонував Homo sapiens набагато раніше, ніж прийнято вважати. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали