16 Січня 2019
Новини

Пам’ятаємо: 242 дні героїчної оборони, 200 убитих, півтисячі поранених

Пам’ятаємо:  242 дні героїчної оборони, 200 убитих, півтисячі поранених

За Донецький аеропорт окупанти пропонували гроші, щоб зробити подарунок Путіну, а українських силовиків тоді прозвали «кіборгами» за героїчне протистояння ворогам.

Цими днями Україна вшановує героїв Донецького аеропорту, в містах пройдуть поминальні служби. За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових.

«Оборона ДАПу стала прикладом героїзму не тільки для всього особового складу Збройних сил, а й для армій інших країн. Прикладом того, що невелике за чисельністю формування спроможне протистояти переважаючим силам ворога, посиленим елітними російськими спецпідрозділами», – зазначив начальник Генерального штабу, головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко.

Через кілька днів українські ЗМІ та соцмережі «вибухнули» новиною: окупанти захопили Донецький аеропорт – символ героїчної оборони української армії.

 242 дні героїчної оборони Донецького аеропорту

Що було спочатку

У ніч на 26 травня 2014 року група проросійських сепаратистів з другої спроби захопила частину будівель аеропорту, який призупинив авіасполучення ще 6 травня. Бойовики вимагали від українських військових, які перебували у старому терміналі летовища, скласти зброю та здатись. Уряд натомість висунув свій ультиматум про складення зброї та звільнення адміністративних споруд сепаратистами.

Вимоги обох сторін залишалися без реакції, почався бій.

Саме тоді стався епізод з розстріляними вантажівками, які перевозили бійців так званої «ДНР».

Стратегічний об’єкт

Тривалий час ситуація навколо аеропорту залишалася відносно спокійною. Серйозні штурми стратегічного об’єкта почалися вже після укладення Мінських угод у вересні 2014 року. Вони передбачали «зупинку підрозділів та військових формувань сторін на лінії їхнього зіткнення станом на 19 вересня 2014 року» й відведення важкого озброєння на 15 км від цієї лінії.

Реальне виконання цих умов означало би, що сепаратисти мають звільнити від озброєнь значну частину Донецька. Але цього не сталося.

Влада самопроголошеної республіки та російське МЗС заявили, що «аеропорт міста Донецьк згідно з мінськими домовленостями повинен бути переданий під контроль ополченців».

Літаки необов’язково мають літати з Донецького аеропорту. Головне для сепаратистів було зафіксувати, що у них є летовище й звідти начебто злітають літаки.

16 січня Україна вшановує героїв Донецького аеропорту

Українські «кіборги»

Після численних штурмів аеропорт отримав і символічне значення. Для України – це свідчення героїзму її бійців, що успішно протистоять потужним силам ворога. Його захисників супротивники за стійкість назвали «кіборгами».

У різний час в аеропорту та прилеглих Пісках воювали бійці 95-ї та 79-ї десантних бригад, вояки 3-го кіровоградського полку спецпризначення та батальйону «Дніпро-1», артилеристи і танкісти 93-ї бригади, добровольці з ДУК «Правого сектору» та батальйону «ОУН», військові з багатьох інших частин.

Запеклі бої

Аеропорт обстрілювали з артилерії, «Градів», мінометів та танків, працювали ворожі снайпери.

У Міністерстві оборони наголошують, що в обох терміналах не залишилося жодного укріплення, яке би забезпечувало захист військовим від атак і танків.

Кінець…

Хоча спроби взяти аеропорт сили «ДНР» не припиняли дуже тривалий час, а конкретніше  – всю осінь та весь грудень, особливо жорстокі бої тут почалися після Нового року.

13 січня, після кількох місяців обстрілів, була зруйнована вежа, де майорів український прапор.

Сепаратисти неодноразово заявляли, що готові гарантувати безпеку «кіборгам», які би погодилися мирно відійти з аеропорту. Втім, захисники відкидали та не погоджувалися на пропозиції й ультиматуми супротивників.

Українська армія щоразу відповідала на спроби штурму. Однак 20 і 21 січня почали з’являтися повідомлення про вбитих і полонених українських «кіборгів». За кілька днів окупанти заявили про повне захоплення аеропорту, що, втім, тоді не відповідало дійсності.

Зрештою 22 січня у Міністерстві  оборони констатували: «Вчора 20 військовослужбовців Збройних сил України вийшли з боями з території терміналів, оскільки їхні позиції були зруйновані та прострілювалися прямим наведенням. 16 військовослужбовців Збройних сил України в ході бою отримали поранення та потрапили у полон терористів. За добу в боях за летовище загинули 6 українських військовослужбовців».

Захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових.

Страшний підсумок

За весь період перебування українських військових у Донецькому аеропорту загинуло понад 200 осіб, а поранено – понад 500. З боку терористів, за різними даними, загинули  не менше однієї тисячі бойовиків.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, Відео
В тему