15 Січня 2018
Новини

Хто винен у спалаху кору в Україні та що робити з батьками, що не щеплюють дітей

Хто винен у спалаху кору в Україні та що робити з батьками, що не щеплюють дітей

В Україні щосили бушує кір. І хоча про епідемію в МОЗ поки не говорять, у країні наростає паніка – пише vesti-ukr.com.

У соцмережах українці розділилися на два табори: ті, хто за вакцинацію, і ті, хто проти. Останні аргументують свою позицію тим, що наслідки вакцинації небезпечні для здоров’я. Крім того, батьки нещеплених дітей обурені рішенням про заборону відвідувати школи і дитсадки, якщо у дитини немає довідки про те, що вона щеплена або перехворіла на кір.

Нагадаємо, що, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ на початок січня, захворюваність на кір в Україні зросла в 43 рази, по всій країні зареєстровано вже більше ніж 3000 випадків. Для порівняння, в 2016 році їх було тільки 100. У групі ризику переважно діти. Фатальним захворювання стало для п’яти українців – двох дорослих 44 і 47 років і трьох дітей 2, 4 і 17 років. Кожен день у лікарні з діагнозом «кір» потрапляє від 8 до 12 осіб.

Чому в Україні тільки зараз з’явилась якісна вакцина?

Лікарі практично одноголосно заявляють про те, що причиною масового захворювання на кір стало небажання батьків щепити дітей. Але ті, в свою чергу, кажуть: у країні вже багато років не було якісної вакцини, а лише індійська, на яку і в самих медиків купа нарікань. У зв’язку із чим батьки стали масово відмовлятися щеплювати дітей, побоюючись усіляких ускладнень.

Тривалу відсутність якісної вакцини в країні парламентарії пояснюють тим, що були зірвані державні закупівлі медикаментів. «Закупівля вакцини в Україні була прострочена на півтора року. Нічого нового нам не завозили, використовувалися ті залишки запасів, які були, а це індійська вакцина, яка в Україні вже десять років. Це велика заслуга робочих груп комітету МОЗ, що восени минулого року змогли наполягти, щоб нам увезли нову, бельгійську, вона набагато якісніша та безпечніша», – пояснив заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Олег Мусій.

Чи законно не пускати в школу нещеплену дитину?

Головна законодавча норма, яка дає навчальним закладам таке право, – це стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних захворювань». І фактично зобов’язує батьків або зробити дитині щеплення, або перевести її на індивідуальне навчання.

«В Україні законодавством передбачено дві форми освіти: крім шкільної денної є індивідуальна. Батьки тих дітей, у яких немає допуску лікарсько-консультаційної комісії до навчання в школі, мають право звернутися до місцевого управління освіти і перейти на індивідуальну освіту. Ніхто не забороняє дитині вчитись, але наражати інших учнів на небезпеку захворіти вона не має права. Якщо батьки, слідуючи своїм принципам, поглядам і переконанням, вирішують не щеплювати дітей, вони повинні бути готові до інших форматів їх навчання», – пояснила головний експерт медичної групи реанімаційного пакета реформ, юрист з медичного права Зоряна Черненко.

Крім того, експерт каже про необхідність законодавчо врегулювати питання вакцинації.

«Звинувачувати батьків у тому, що вони не роблять щеплення дітей, – безглуздо. Норма повинна бути обов’язковою для всіх, цей принцип діє у всіх країнах світу, де вакцинація є обов’язковою для всіх. І там, якщо людину не влаштовує якість щеплень у держустановах, вона йде в приватні клініки. А у нас батьки відмовлялися, тому що у них було право відмовитися, а держава досі це не врегулювала», – пояснила Черненко. Багато експертів згодні із цією думкою, але уточнюють, що при цьому держава повинна гарантувати, що в країні буде в наявності якісна вакцина.

Наслідки від щеплення можуть бути незворотними?

Як запевняють медики, найбільш часті побічні реакції на щеплення КПК (краснуха, паротит, кір) – тимчасові, в більшості своїй не вимагають ніякого втручання ззовні.

«Після щеплення у дитини може спостерігатися незначне підвищення температури тіла, висип, рідше – збільшення задніх шийних лімфатичних вузлів, ще рідше – збільшення однієї зі слинних залоз (як реакція на паротит), але це все минає через тиждень максимум. Набагато рідше трапляється (і це те, на що вже варто звернути увагу), коли на тлі температури у дитини виникають фебрильні судоми (один випадок на 5 – 10 тисяч). Єдине, що можуть зробити батьки, якщо раптом проявляться такі симптоми, – покласти малюка на бік на щось м’яке і викликати «швидку». Дві простих дії, більше нічого, ніяких ложок і подібного в рот їй запихати не потрібно, ви тільки нашкодите», – роз’яснив Євген Щербина, лікар-інфекціоніст.

За словами медика, температуру після щеплення потрібно збивати, як будь-яку іншу, тільки якщо у дитини погане самопочуття. Якщо вона малюка не турбує, то не потрібно. Реакцією на вакцину може стати тимчасове зниження рівня тромбоцитів (1 випадок на 30 тисяч) – погано зупинятиметься кров при травмах. Але стан цей тимчасовий і самостійно минає через кілька днів.

«І останній момент, який трапляється раз на мільйон випадків, – анафілактична реакція, яка може виникнути у людини на будь-яке щеплення, на будь-яку їжу або ліки. Реакція серйозна і вимагає негайного введення адреналіну. Проте навіть при цьому можна допомогти, тому що реакція проявляє себе протягом півгодини. Це той час, поки дитина все ще перебуває під наглядом лікаря в поліклініці після щеплення. Ніякого аутизму, цукрового діабету, рахіту, онкології бути не може. Це не просто тому, що я в це вірю, а тому що проведено кількасот досліджень, які підтвердили, що зв’язку між вакциною і цими хворобами немає», – додав Євген Щербина.

Із чим можна сплутати симптоми кору?

Симптоми кору можна сплутати з будь-якою вірусною інфекцією, яка дає висипання по тілу. Але все ж, якщо дитина не щеплена і ми знаємо, що у неї немає ніякого захисту, то кір у неї протікатиме типово. Спочатку нежить, кашель, температура, почервоніння, виділення з очей. У перші дні можуть з’явитися білі крапки на слизовій порожнині рота – плями Філатова – Коплика. І вже на третій день проявляється висип: спочатку на обличчі, далі опуститься нижче – на тулуб. Якщо з’явилися симптоми, вводити вакцину марно. Інших варіантів немає – тільки звертатися до лікаря. Це не та хвороба, яка лікується вдома. Ускладнення більш серйозні, ніж реакція на щеплення, – це і гнійний отит, і пневмонія, аж до ураження головного мозку. Тому хворим на кір потрібна госпіталізація.

Скільки щеплень від кору потрібно зробити?

Щоб захиститися від кору, потрібно зробити два щеплення: в 12 місяців і перед тим, як дитина йде в школу. «Якщо до шести років дитині ввели тільки одну порцію вакцини, ймовірність заразитися знижується до 3 – 7%, але ризик залишається. Тому обов’язково потрібно дві. Бельгійська вакцина – найякісніша, краще за неї проти кору, краснухи та паротиту немає нічого. Щоб перестрахуватися, попросіть лікаря показати вам упаковку, перевірте терміни. Якщо вона на дотик прохолодна, значить, зберігалася правильно, переживати не варто», – розповідає лікар-інфекціоніст Євген Щербина.

Лікарі знімають із себе відповідальність за наслідки щеплення?

«У поліклініці можуть дати на підпис документ, що ви поінформовані про те, яке щеплення вводять дитині, і про те, що зобов’язані звернутися до лікаря у разі, якщо виникнуть якісь проблеми зі здоров’ям. Але і слова про те, що лікар знімає із себе відповідальність за наслідки, бути не може», – каже Щербина.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему