14 Січня 2018
Новини

В Україну йдуть морози та снігопади

В Україну йдуть морози та снігопади

Україну накриють суворі морози та снігопади: синоптики зробили прогноз.

У понеділок, 15 січня, синоптики обіцяють Україні суттєве похолодання, температура повітря подекуди сягне 14 градусів морозу. Інформує Український гідрометцентр.

У вівторок, 16 січня, на півночі та сході країни також прогнозується сніг, температура повітря – до -12 градусів уночі, вдень – до -4.

У західних областях України вночі до -11 градусів, вдень до +1 градуса, у південних – 9 градусів морозу вночі, до -3 градусів – вдень.

У центральній частині країни до -11 градусів морозу вночі, вдень до -5 градусів.

Народні прикмети:
15 січня – сині вечірні хмари цього дня передвіщали зміну погоди. Спостерігали також за місяцем: якщо його роги гострі та чітко видні, слід чекати вітру. У народі казали: “Січень гонить хурделицю за сім верст” – цей місяць хоча і холодний, але відносно спокійний.
16 січня – якщо цього дня на небі з’являлася біла велика хмара, це передвіщало хурделицю і заметіль. Погода на Малахія вказує, якою буде погода у березні.
17 січня – прикмета цього дня: якщо “сніг на деревах гілки гне – влітку бджоли роїтися будуть”. А якщо на небі немає хмар при сильному морозі, то морозна погода стоятиме і надалі та не скоро відступить.
18 січня – якщо цього дня заметіль, сніг і поземка – бути хорошому врожаю. Якщо зоряна ніч на Водохреще – буде врожай ягід, гороху і хліба. Сильні південні вітри 18 січня передвіщають грозове літо, а заметіль на Водохрещення приносить заметіль на Масницю. Повний місяць цього дня обіцяє великий розлив річок навесні.
19 січня – за погодою цього дня прогнозували погоду на літо. Якщо холодна, ясна – літо засушливим буде. Похмура і сніжна – на рясний урожай. У давнину говорили: “День теплий – хліб темний (густий)”, Отже, варто було очікувати хорошого врожаю хлібів. Також на гарний урожай вказували сині хмари та сніг пластівцями.
20 січня – якщо цього дня стояла ясна і холодна погода, то літо очікувалося засушливе, а похмура і сніжна натякала на щедрий урожай. До 20 січня закінчувалися Богоявленські морози, і хоча попереду ще була майже половина зими, люди вже жили в очікуванні тепла: “Тріщи, мороз, не тріщи – минули Водохрещі: дуй, хурделиця, не дуй – на Великдень пішло”.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему