Поради

Що потрібно знати про мансардні вікна

Що потрібно знати про мансардні вікна

Будуєте дім? Тоді вам буде корисно дізнатися декілька правил вибору мансардних вікон.

Вибір мансардних вікон залежить від багатьох факторів. Та є кілька універсальних правил, дотримуватися яких потрібно не залежно від типу приміщення, площі скління, висоти поверху та примх замовників.

  • Головне правило мансарди: площа скління – це 10% від загальної площі приміщення. Дотримуйтесь пропорції 1 до 8, інакше кімната буде темною.
  • У кожному приміщенні має бути хоча б одне вікно. Якщо хочете, аби кімната була світлішою, оберіть декілька маленьких вікон замість одного великого. Одне вікно, навіть якщо його площа дорівнює декільком маленьким, розсіюватиме сонце у всі сторони. Чим більше отворів, тим більше світла розливатиметься приміщенням.
  • Запам’ятайте: чим менший ухил має дах, тим вищим повинно бути вікно, аби в повній мірі забезпечити потрапляння світла у приміщення.
  • Для тих, хто вирішив розташовувати вікна на одній стіні, спеціалісти рекомендують, встановлювати їх ближче до стелі. Якщо вікна з двох сторін мансарди, то освітлення буде оптимальним, коли на одній стіні вони вище, а іншій посередині.

Що потрібно знати про мансардні вікна

  • Мрієте про вікно, де можна сидіти та дивитися на вулицю? Тоді пам’ятайте, що воно повинно бути розташоване над підлогою на відстані 1 метра. Межа висоти 2 – 2,2 метра. Мансардне вікно вертикальне, відтак, його довжина завжди більша вертикальної висоти.
  • Ширина вікон залежить від кроку крокв, відповідно її визначають на стадії проектування. Відстань між кроквами на пряму впливає на міцність даху. Відтак, краще коли вікна підганяються під ширину крокв, ніж навпаки. З питанням ширини вікна краще відразу звернутися до спеціалістів за розрахунком.
  • Для спальні, дитячої, гостинної і так далі, – підходять усі типи вікон, в тому числі і дерев’яні. А от для ванної краще обирати пластик чи метал. Якщо бажаєте встановити у санвузлі дерево, тоді купуйте вікно з матеріалу, який не розширюється та не звужується від різких перепадів температури. Віддаєте перевагу дереву? Тоді замовляйте вікно покрите шаром поліуретану.
  • Для мансарду не варто обирати вікно, яке відкривається по типу стулки по центральній осі, оскільки так можна травмуватися. Краще придбайте варіант, де стулка з віссю відкривання розташована вище середини.
  • Ручка на мансардному вікні може бути розташована там, де буде зручно. Але, якщо у домі є діти, краще купити вікно з функцією блокування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему

Останні матеріали