Поради

Чому ми читаємо гороскопи: ТОП-6 причин

Чому ми читаємо гороскопи: ТОП-6 причин

Часто віра в прогнози допомагає відновити внутрішній баланс і знайти опору в період нестабільності.

Багато людей вірять в гороскопи, незважаючи на те, що більшість прогнозів не збуваються.

Ключовим моментом, що підтримує віру в астрологічні прогнози, психологи вважають «ефект Барнума», який говорить: людина схильна приймати на свій рахунок загальні розпливчасті твердження, якщо вони сформульовані авторитетними людьми навіть на основі незрозумілих їй чинників. Вміла маніпуляція словами і сугестивність людей - це важливі компоненти будь-якого передбачення. Але є і ще кілька причин, за якими астрологічні прогнози настільки затребувані у сучасних людей.

  1. Потреба в схваленні

Психологи встановили дослідним шляхом, що люди легко вірять компліментам, а ось до критики ставляться насторожено. Саме тому, щоб в гороскоп повірили, він повинен містити в собі приблизно в п'ять разів більше позитивних характеристик особистості або ситуації, ніж негативних.

  1. Ореол «вчителя»

Чим вищим статусом і популярністю володіє людина, що складає гороскоп, тим легше прогноз буде прийнятий на віру.

  1. Індивідуальний підхід

Необхідність надання персональної інформації (дата, час, місце народження) для складання астрологічного прогнозу різко підвищує віру в його реалістичність.

  1. Ефект ефект едипу

Спрацьовує у людей, які знають і вірять в залежність характеру від знаку зодіаку, а також вважають, що майбутнє передбачуване. Проведені експерименти зайвий раз доводять гіпотезу про те, що думки можуть впливати на реальні події.

  1. Фаталізм

Є продовженням попереднього пункту: те, що написано на роду, не змінити. Для когось це може звучати, як вирок, але для шанувальників пророкувань це дає можливість перекласти всю відповідальність за те, що відбувається в їхньому житті, на «зірки». Іноді прогноз може бути навіть небезпечний, якщо людина, повіривши в нього, раптом зважиться на якийсь ризикований крок або, навпаки, в гострій ситуації не діятиме, пояснюючи «сприятливий» момент розташуванням зірок.

  1. Прагнення до визначеності

Гороскопи схильні читати люди, стурбовані поточною ситуацією і гостро переживаючи за майбутнє. Складання прогнозу для них є своєрідною психотерапією, що не вимагає зусиль для зміни своєї поведінки і дає надію на те, що все владнається само собою.

І навіть, незважаючи на все це, продовжуйте читати гороскопи, якщо вони дають вам заряд позитиву і вселяють впевненість у завтрашньому дні!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: прогноз астрологів, поради астролога, гороскоп, психологія
В тему