Поради

Утеплення фундаменту дерев'яного будинку своїми руками

Утеплення фундаменту дерев'яного будинку своїми руками

Утеплення фундаменту дерев'яного будинку зовні – досить поширена «доробка» серед домашніх майстрів.

Багато дерев'яних будинків обладнані власним підвальним приміщенням, в якому можна вільно переміщатися. Правильне утеплення фундаменту при цьому знижує загальну вогкість і позбавляє власників від протягів. У цій статті  розповімо про те, як виконати утеплення фундаменту своїми руками з мінімальними витратами.

Особливості утеплення пінополістиролом

Пінополістирол – це дивовижний плитний ізолятор тепла, який поступово приходить на зміну пінопласту. Гідроізоляція фундаменту надійно захищає його від утворення конденсату. Тому утеплення плитами можливо відразу по шару гідроізоляції. Якщо гідроізоляція не зроблена, рекомендуємо вибрати обмазувальний матеріал на основі бітумно-полімерної мастики і нанести його в 2 шари. Після чого приклеїти листи полімерно-бітумного матеріалу на спеціальний клей або самоклейну основу.

Пінополістирол приклеюється до гідроізоляції на спеціальний клей. Стики пінополістирольних плит запінюються спеціальним теплоізоляційним герметиком. Після цього утеплення фундаменту можна вважати завершеним.

Утеплення за допомогою керамзиту

Утеплення фундаменту дерев'яного будинку зовні і зсередини можливо за допомогою керамзиту або керамзитобетонної суміші. Суть методу в тому, що від фундаменту відступають 15-20 см і вибудовують опалубку, в яку засипають керамзит. Можна також зробити керамзитобетонну стяжку, коли в розчин додають керамзит для підвищення теплоізоляційних властивостей бетону. Таке утеплення прослужить вам дуже довго, адже керамзит не гниє, не схильний до шкідливої дії цвілі і грибків, не пошкоджується гризунами.

Зсередини фундаменту влаштування опалубки можливе лише за наявності підпільного приміщення. При цьому установку опалубки можна зробити зі старих дощок, але ми радимо використовувати шифер, оскільки цей матеріал не схильний до гниття. Дуже неприємно вдихати гнилий аромат, коли опалубка прогниє від вогкості.

Звичайно, опалубку потрібно покрити шаром обмазувальної гідроізоляції.

Утеплення рулонними матеріалами

Якщо вам дозволяють кошти, для утеплення можна використовувати і рулонні матеріали. Мінеральна і базальтова вата впораються з цим завданням дуже добре. Для застигання нижньої частини земляної підлоги використовують геотекстиль, на який укладають рулонну гідроізоляцію. Після цього укладають рулони утеплювача і пароізоляцію зверху, при примиканні утеплювача до чорнової підлоги будинку.

При цьому істотно зменшуються протяги по підлозі. Це означає, що ви і ваша сім'я можуть не витрачатися на облаштування теплої підлоги своїми руками.

Утеплення фундаменту дерев'яного будинку зсередини також вдасться зробити за допомогою фольгованого утеплювача, наприклад, пінофола. Завдяки спрощеному монтажу й швидкості проведення робіт такий метод утеплення останнім часом набуває все більшого поширення серед домашніх майстрів.

Пам'ятайте, що утеплення фундаменту будинку – це лише частина роботи з комплексної теплоізоляції приміщення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Фундамент
В тему