Поради

Готує варення з... ялинки

Готує варення з... ялинки

Зазвичай після Новорічних та Різдвяних свят господині поспішають викинути лісову красуню. Тим часом Ольга Багай стверджує, що так робити в жодному разі не можна.

– Річ у тім, що новорічне деревце володіє безліччю корисних властивостей, – розповідає жителька міста Ковеля. – Зокрема, як лікарську сировину використовують верхівки гілок, хвою, смолу. З них здавна готують цілющі відвари та настоянки, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Пригадую, в дитинстві моя бабуся часто говорила, що зимова хвоя є найбільш корисною, а згодом я прочитала, що вчені довели, що саме у зимовій хвої набагато більше, ніж у літній хвої, вітамінів і біологічно активних речовин.

Зокрема, вітаміни групи В покращують обмінні процеси в шкірі, вітамін Е посилює регенерацію шкіри, зменшує кількість вугрової висипки, захищає капіляри від підвищеної ламкості, а ось вітамін РР відповідає за імунітет шкіри. Також у хвої міститься фолієва кислота, яка сприяє оновленню клітин шкіри. Саме тому у нас вдома ніколи не викидають новорічної ялинки.

Для покращення стану волосся жінка радить приготувати ось такий настій: склянку свіжих голочок ялинки промити у проточній воді і дрібно порізати. Залити двома склянками кип'яченої, охолодженої води і залишити на три години. Тоді процідити через марлю і дати відстоятися протягом п'яти години. І використовувати для ополіскування волосся після миття.

– Якщо збираєтеся йти в гості, то раджу побалувати шкіру свого обличчя хвойно-молочною маскою, – каже пані Ольга. – Для цього потрібно склянку хвої покласти в емальовану посудину і залити склянкою молока. Довести до кипіння і прокип'ятити чверть години, а тоді настояти ще стільки ж. Опісля – змочити у настої марлеву серветку і покласти на 20 хвилин на обличчя. Тоді легенько сполоснути лице теплою водою – шкіра після такої процедури стане шовковистою, ніжною, пружною.

Також моя бабуся взимку готувала цілющий настій із гілочок ялинки – половину склянки молодих подрібнених гілочок ялинки заливала літром самогону і настоювала протягом трьох тижнів, час від часу збовтуючи вміст банки. А тоді давала дідусеві по десять крапель на столову ложку води тричі на день за пів години до їди. Річ у тім, що після війни дідусь мав хронічний бронхіт та ряд інших захворювань органів дихання, і таке лікування приносило йому полегшення.

Повидло із ялинки
Повидло із ялинки

Популярним на Поліссі є і рецепт приготування відвару, який вживають з метою зміцнення імунітету та покращення зору. Для цього потрібно п'ять столових ложок ялинових голочок залити літром кип'ятку і прокип'ятити протягом пів години, а тоді настояти ще три години. Процідивши, відвар треба приймати двічі на день по пів склянки за пів години до їди.

Позбутися безсоння, покращити обмін речовин, полегшити біль у суглобах допоможуть хвойні ванни. Для цього потрібно взяти 800-900 грамів свіжої хвої та залити одним літром кип'ятку. Настояти протягом пів години, процідити і вилити у ванну з водою. Приймати таку ванну треба близько 20 хвилин.

– А ще бабуся навчила мене готувати неймовірно смачне та корисне варення, завдяки якому у нас у сім'ї вкрай рідко хворіють, – усміхається господиня. – А ще ми не боїмося застуд та грипу. Отож, потрібно взяти три склянки подрібненої хвої ялинки і промити її під проточною водою. Додати півтори склянки товчених у ступці плодів шипшини і залити усе це цукровим сиропом, якого знадобляться чотири з половиною літри.

Тоді залишити настоюватися на 12 годин, а опісля – процідити, додати півтора кілограма цукру і довести до кипіння. Додати сік із двох лимонів і на маленькому вогні варити варення до того часу, поки воно не почне загустати.

Переклавши смаколик у скляні банки, я зберігаю його у холодильнику і кожного ранку даю по дві чайні ложечки діткам та дорослим. Завдяки цьому ми здорові, а малеча росте активною, здоровою та бадьорою.

Ксенія Фірковська

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кухня, страви
В тему