Поради

Як прати рулонні штори?

Як прати рулонні штори?

Рулонні штори – це  чудовий декор для будь-якої кімнати завдяки великій кількості фасонів, тканин та візерунків. Оскільки вони оброблюються спеціальними составами, які захищають тканину від вигорання та розтягування, звичайне прання їм не підійде. Рулонні жалюзі є й елегантними, й практичними, але, як й будь-які інші штори, вони з часом забруднюються.

Способи очищення багато в чому залежать від матеріалу, з якого виготовлені ролети. Перш ніж розпочати очищення, важливо перевірити інструкції для індивідуальних штор. Як й в одязі, на рулонних шторах зазвичай є невеликий ярлик, який містить детальну інструкцію з чищення. Якщо ви купуєте рулонні штори в майбутньому, завжди шукайте вироби з тканини, яку можна витерти легше обслуговування.

Чи можна прати рулонні штори?

Рулонні штори рідко забруднюються, бо вони, як правило, згортаються протягом дня, тому здатні уникати слідів та плям. При регулярному використанні дія прокатки та розкручування допомагає розпорошити пил, й може запобігти утворенню товстого шару. Рекомендується швидкий пилосос із застосуванням щіткового кріплення.

Перший крок - перевірити матеріал. Це важливо, оскільки це визначить, чи потрібно жалюзі очищати на місці або чи можна їх мити. Якщо ви не впевнені, що це за матеріал, зверніться до місцевого постачальника. Якщо тканину штор можна прати, чистити буде досить просто.

Якщо ваша штора виготовлена ??з ПВХ, пластику або вінілу, вона, ймовірно, може протистояти воді та хімічним засобам для чищення. Якщо штори неможливо мити, їх потрібно буде просто очистити, щоб видалити видимі плями.

Чистити рулонні штори легко, якщо тканина може це витримати. Для прання необхідно зняти матеріал з ролика та покласти його на підлогу. Далі необхідно гарно пропилососити їх, щоб зняти поверхневий пил. Можна також використовувати щітку. Натуральні матеріали, такі як бамбук, категорично забороняється прати.

Цвіль не тільки виглядає некрасиво, але може завдати шкоди для здоров’я. Виявивши цвіль на рулонних шторах, слід зняти їх та спробувати запобігти відростанню м’яким пульверизатором з простим наповненням, яке можна знайти вдома. До нього відносяться білий оцет, лимонний сік та олія чайного дерева, змішані з водою. Цвіль можна видалити, розбризкуючи рідину на штору, залишаючи її вологою, а потім витерти та змити.

Суха та волога чистка

Вам знадобиться пральний порошок, зубна щітка, тепла вода та відбілювач для очищення жалюзі. Якщо ви не турбуєтесь про пошкодження кольорів, можете скористатися відбілюючим порошком. Спочатку вам потрібно буде змішати склянку прального порошку з теплою водою в мийці або баку. Почекайте кілька хвилин і правильно приготуйте однорідну суміш. Ви можете використовувати відбілювачі, якщо не турбуєтесь про пошкодження кольорів. Більшість деталей жалюзі стануть чистими практично миттєво. Якщо ви не знімали рулонні штори з механізму для того, щоб випрати, то тримайте їх повністю витягнутими, поки вони не висохнуть. Якщо ви не впевнені, що вони сухі, залиште їх на ніч і як тільки висохнуть, ви можете їх згорнути. Постарайтеся поглинати якомога більше вологи рушником.

Якщо ваші жалюзі не витримують миття, вам потрібно буде їх очистити на місці. Точкове прибирання очищає лише помітно брудні ділянки. Для цього використовується пилосос з делікатною насадкою. Необхідно дуже обережно пройтися по тканині, щоб не деформувати її. Деякі брудні плями можна почистити звичайним ластиком. А для жирових та складних плям краще вибрати засоби для виведення плям на натуральній основі. Розчинники не рекомендується використовувати. Тут ви чистите лише шматочки, які помітно забруднені. Ви можете почати пилососити жалюзі, як зазначено вище, щоб видалити більшу частину поверхневого пилу та бруду. Далі змішайте розчин миючого засобу для білизни та теплу воду, щоб використовувати його як миючий засіб. Не забудьте перевірити його на непомітному місці, щоб переконатися, що це не призведе до втрати кольору. Використовуйте губку або зубну щітку для очищення будь-яких брудних плям.

Як прати рулонні штори?
Як прати рулонні штори?

Як прати рулонні штори?

Догляд за рулонними шторами дозволяє тільки щадне прання й у випадках, коли це дійсно необхідно. Варто обирати нейтральні миючі засоби. Їх розводять у теплій воді й м’якою губкою, змоченою у розчині, обережно протирають поверхню рулонних штор. Також необхідно дуже ретельно змити засоби.

Щоб видалити плями з рулонних штор, поводьтеся з тканиною так, як при чищенні оббивки, але дотримуйтесь цих загальних рекомендацій:

  • використовуйте ніжні вироби, які не вилуговують колір з тканини жалюзі;
  • спершу експериментуйте з будь-якими очисними засобами на найменш поміченій частині штори;
  • оббивні серветки можуть бути хорошою обробкою плям, виберіть ту, яка підходить для тканини;
  • не тріть, оскільки це саме по собі може перекручувати тканину.

Спочатку необхідно використати пилосос, потім зняти штори з кріплення та опустити у ванну, наполовину наповнену теплою водою та ніжним пральним порошком. Покладіть штори у ванну та дайте їй просочитися водою деякий час, щоб послабити будь-який внутрішній бруд. Потім можна протирати їх м’якою губкою або ганчіркою, щоб видалити залишки бруду. Плями можна видалити, вичісуючи їх зубною щіткою. Промийте штору чистою водою (спорожніть ванну з мильною водою і наповніть її чистою).

Що не можна робити

Всі тканини, за винятком металевих, можна почистити злегка вологою ганчіркою або губкою. Несинтетичний миючий засіб може бути доданий у теплу воду для очищення, якщо потрібно. Не чистіть й не тріть сильно, оскільки ви можете пошкодити захисне покриття. Металеві деталі не повинні контактувати з водою, оскільки це може пошкодити металевий шар. Обов’язково зніміть роликовий механізм, якщо можете. Ви маєте захистити його від води, щоб уникнути пошкоджень. Пересувайте жалюзі, коли вони повністю висохнуть; вологі жалюзі можуть призвести до появи цвілі.

Такий догляд та увага до ваших рулонних штор повинен тримати їх у надзвичайному стані на довгі роки. Однак навіть найкращі рулонні штори потрібно буде з часом замінити. Якщо на рулонних жалюзі ви знайдете зношені плями, можливо, настав час.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему