Поради

Чим небезпечна цвіль у пральній машині та як недорого її позбутися

Чим небезпечна цвіль у пральній машині та як недорого її позбутися
Цвіль у пральній машині

У пральній машинці, а особливо на гумовому ущільнювачі для дверцят, дуже часто утворюється чорний слиз та цвіль.

Якщо їх накопичилося багато, то всередині пральної машинки утворюється неприємний запах. А частина цієї цвілі опиняється на одязі, нижній та постільній білизні.

Ризики для здоров'я від слизу та цвілі у пральній машинці

На жаль, цвіль та слиз у пральній машинці – проблема не лише естетики, а й здоров?я. Адже означає, що у пралці оселилися мільйони спор грибка, які виділяють небезпечну отруту – мікотоксин.

Цей токсин потрапляє з пральної машинки на одяг чи постіль, а потім входить у контакт із вашою шкірою, слизовою рота чи носа (коли йдеться про постільну білизну) та потрапляє всередину організму.

Таким чином слиз та цвіль у пральній машині можуть спровокувати до таких розладів здоров?я:

  • Свербіж, подразнення, висипка – коли спори грибка з пральної машинки ввійшли в контакт зі шкірою дорослого чи дитини;
  • Кашель, бронхіт, загострення нападу бронхіальної астми – у випадку проникнення спор грибка вдихальну систему;
  • Нудота, розлади травлення, пронос, порушення мікрофлори кишківника – в разі потрапляння спор цвілі до шлунково-кишкового тракту.

Особливо гостро ці симптоми можуть проявлятися в дитячому організмі.

Але навіть коли видимих ознак впливу грибка ви не спостерігаєте, зважте на те, що цвіль з пральної машинкиможе послабити ваш імунітет. Адже знешкоджуючи негативний плив грибків, організм слабшає у протистоянні вірусам та бактеріям– а це пряма загроза підхопити грип та ГРВІ.

 

Причини появи цвілі і неприємного запаху у пральній машинці

Насправді спори грибка є в невеликій кількості всюди: на вулиці, у приміщенні, в їжі. Здебільшого ці спори гинуть. Але щойно вони знаходять тепле вологе не провітрюване середовище, як відразу починають активно розмножуватися.

Перша причина – розташування пральної машинки у ванній кімнаті.

Оптимальне місце розташування – кухня, коридор, підвал (у приватному будинку). Але якщо такі варіанти неприйнятні, то подбайте, аби ванна кімната, де стоїть пральна машинка, постійно циркулювало повітря. Найкраще з цим упорається потужна вентиляційна система. Та коли її встановити нема коштів і часу – провітрюйте ванну, відразу після прання зробіть невеликий протяг.

Друга причина утворення цвіліі неприємного запаху – це залишки води та ополіскувала всередині пральної машинки.

Річ у тім, що додаткову вологу отримують спори грибка з води, яка залишається після прання у барабані машинки, лотку для прального засобу, трубах для стоку воду, а найбільше у гумовому ущільнювачі на дверцятах, котрий у манжетах» утримує найбільше води, важко витирається і фактично не провітрюється.

Після кожного прання необхідно ретельно витирати внутрішню поверхню барабана, дверцят та всю поверхню гумової прокладки, а також витягувати лоток для миючого, споліскувати під проточною водою та, повернувши в отвір, не закривати його щільно. Так само відчиненими тримати й дверцята пральної машинки. А з труб для стоку потрібно щоразу зливати залишки води.

Третя причина утворення цвіліі неприємного запаху у пральній машинці – використання режиму на низьких температурах.

Вода 30 – 40 градусів – це середовище, в якому спори грибка швидко розмножуються. Ще комфортніше «почувається» цвіль, коли випрані речі на певний час лишаються у барабані при зачинених дверцятах. Бо тоді навіть струмінь води – грибкові не завада.

Коли дозволяє тканина та колір, бодай раз на місяць використовуйте для прання максимально високі температури води. Для банних, кухонних рушників та постільної білизни це піде на користь (бо таким чином ви проведете дезінфекцію виробів та забезпечите їх максимальну чистоту), а висока температура води ще й допоможе знищити живі спори грибка та запобігти поширенню цвілі у пральній машинці.

Ну, а відразу після прання витягнути одяг із барабана не складе вам труднощів.

Четверта причина появи слизу та цвілі у машинці – використання «лагідних» засобів для прання.

Грибок гине, а відтак – перестає поширюватися, від агресивного середовища (кислота, хлор тощо). Якщо ви не обробляєте пральну машинку дезінфікуючими засобами, ніщо не заважає цвілі жити і розмножуватися у вашій побутовій техніці.

При найменшій потребі використовуйте порошок або гель із ефектом відбілювання. Білі речі завдяки цьому позбудуться сіруватого відтінку. А цвіль та грибок точно перестануть стрімко поширюватися.

Домашні засоби, щоб усунути цвіль та неприємний запах із пральної машинки

Оцет

Оскільки грибок гине в кислому середовищі і при температурі вище 60 градусів, то вам знадобиться:

Оцет 9% – 1 л

Режим прання – найдовший за найвищих температур.

Залийте літр засобу у ємність для гелю. Увімкніть обраний режим. Коли вода у пральній машинці максимально нагріється, призупиніть прання. Цей час потрібно для того, аби засіб максимально окислив плісняву. Через півгодини відновіть режим прання: цвіль майте вийти разом із водою. Після того ще раз залийте оцет (50мл), розведений у воді (100 мл) у ємність для гелю і запустіть пралку на максимально короткий режим. Це допоможе вивести залишки цвілі з пральної машинки.

Після цього витріть насухо внутрішню поверхню барабана та гумового ущільнювача й залиште пральну машинку з відчиненими дверцятами і лотком для прального засобу.

 

Лимонна кислота

Принцип її дії такий же, як у попередньому прикладі. Вам знадобиться

Лимонна кислота – 200 г

Режим прання – найдовший за найвищих температур.

Процедура очищення аналогічна до тієї, яку застосовуємо з використанням оцту.

 

Хлоровмісний засіб

Принцип дії цього метод схожий до тих, де використовуються оцет і лимонна кислота. Для його застосування вам знадобиться:

1 л засобу «Білизна»

Режим прання – найдовший за найвищих температур.

Заливаєте в контейнер, вмикаєте обраний режим, коли вода максимально нагріється – робите паузу, через 30 хв. відновлюєте прання. Після цього можна, за необхідності, запустити короткий режим прання із додаванням оцту чи лимонної кислоти, розведених у воді (пропорції див. вище)

 

Перекис водню

Цей рецепт використовується, якщо слиз і плісняву з пральної машинки ви хочете прибрати без роботи техніки «вхолосту».

Для приготування засобу від грибка вам знадобиться:

Половину 250-грамової склянки перекису водню

Четвертину 250-грамової склянкиоцту

Шість 250-грамових склянок теплої води.

Розмішайте інгредієнти, щедро нанесіть їх губкою або розпилювачем на гумовий ущільнювач і внутрішню поверхню барабана. Через 30 хв. ретельно протріть усі оброблені поверхні. За необхідності повторіть.

 

Очищуємо від цвілі лоток пральної машинки

Аби очистити від цвілі лоток, у який поміщаєте засіб для прання, його потрібно витягнути й 1 – 2 години помістити в один із трьох зазначених вище розчинів (оцет + вода; лимонна кислота + вода, перекис водню + оцет + вода). Залишки цвілі чи грибка помжна прибрати губкою або щіткою (для проникнення і вузькі щілини скористайтеся старою зубною щіткою).

 

Профілактика появи цвілі та неприємного запаху у пральній машинці

Відповідь дуже проста – запобігати утворенню середовища, в якому будуть розмножуватися спорт грибка.

Тож аби запобігти появі цвілі (грибка) у пральній машинці, рекомендується:

  • Встановлювати пральну машинку у сухому добре провітрюваному приміщенні.
  • Періодично використовувати для прання одягу температуру води 60 і більше градусів.
  • Під час прання білого одягу завжди використовувати порошки та гелі, що мають ефект відбілювання.
  • Після завершення прання відразу витягувати мокрий одяг із барабана.
  • Витирати насухо лоток для прального засобу, внутрішню поверхню барабана, а також максимально ретельно прибирати залишки води з гумового ущільнювача для дверцят.
  • Зливати, за можливості, воду з труби для стоків.
  • Максимально довго лишати відчиненими дверцята і лоток пральної машинки.
  • Забезпечити провітрювання кімнати, де встановлена пральна машинка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дім
В тему

Останні матеріали