Люди

Музей Волинської ікони – духовна скарбниця сучасної України

Музей Волинської ікони – духовна скарбниця сучасної України

Колекція експонатів музею нараховує більше 3500 одиниць збереження. Основу експозиції музею становлять ікони волинської школи живопису. Але є тут і декоративна різьба та скульптура, і металопластика, й ікони на полотні, загалом, усе те, що пов’язане із церковним мистецтвом.

 

 Про унікальність зібраних шедеврів, популярність представленого серед відвідувачів і копітку роботу працівників цього культурно закладу нам розповіла завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісеєва.

– Тетяно Миколаївно, у чому унікальність Музею волинської ікони?

– Це єдиний музей в Україні, який представляє не ікони з різних регіонів, а саме волинську школу іконопису. І тому наша експозиція надзвичайно цілісна. Відвідувач, який приходить до музею, може побачити розвиток волинського іконопису, починаючи від 16-го і закінчуючи 18-м століттям. Це дає змогу поспостерігати за діяльністю мистецьких осередків Волині та творчістю окремих майстрів, на жаль, безіменних, за винятком кількох авторів.

– Як фонди музею поповнюються новими експонатами?

– Чимало творів передані священнослужителями та церковними громадами, подаровані колекціонерами й окремими громадянами, зібрані працівниками музею під час експедицій по храмах Волині. Експедиційна діяльність проводиться із благословення керівників православних єпархій. Ікони, скульптура, різьба, що не використовуються у богослужбовій практиці, передаються до музейних фондів, реставруються і експонуються у залах музею та виставках.

– Прийом відвідувачів та організація екскурсій – це лише один із напрямків роботи очолюваної Вами установи. А що ще цікавого відбувається у стінах музею?

– Ми щороку проводимо міжнародні наукові конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація», в яких беруть участь науковці, мистецтвознавці, реставратори не лише з України, але й із Польщі, Білорусі, Росії. Долучаються і священнослужителі, які висвітлюють певні питання історії церкви на Волині.

– Серед Ваших гостей, мабуть, трапляються люди, які відвідують музей суто як паломники?

– Із передачею у 2000 році до музею Холмської Чудотворної ікони Богородиці музей став місцем паломництва. Це єдиний приклад в історії музейництва Україні, коли до ікони, що перебуває у музеї, приїжджають чисельні паломницькі делегації вірян різних християнських конфесій не лише з України, але й із Польщі, Чехії, Словаччини, Канади, США. Двічі на рік хресні ходи до Чудотворної ікони проводять представники місцевих релігійних громад УПЦ та УПЦ КП. Минулого року два такі хресні ходи зібрали до 6000 паломників. Хочу сказати, що коли проходить богослужіння біля Холмської Чудотворної ікони Божої Матері, ми виносимо її на вулицю в спеціальному кіоті, бо наші зали не мають можливості прийняти такої великої кількості людей.

– Наскільки популярними сьогодні є екскурсії до Музею волинської ікони?

– Кількість відвідувачів музею з кожним роком зростає. Працівники розробили і проводять екскурсії для гостей різних вікових категорій. В останні роки до нас приходять цілими сім’ями, приємно, що екскурсію у Музей волинської ікони замовляють як подарунок на день народження. Сьогодні практично немає країни у Європі, звідки б у нас не було відвідувачів.

– Як люди реагують на побачене?

– Відвідувачів підкорює високий мистецький рівень волинських ікон. Надзвичайний зворушливий стан охоплює людей біля Холмської Чудотворної ікони Божої Матері. Практично серед усіх груп відвідувачів музею трапляються люди, які моляться біля цієї святині.

– Працюючи в музеї, проводячи екскурсії, чи відчуваєте на собі якусь благодать від цих ікон?

– Намолені століттями ікони створюють світлу, благодатну ауру в музеї. Особливі почуття переповняють, коли розповідаєш про Холмську ікону Богородиці. Мої хвилювання, душевний трепет дуже часто передаються людям, які стоять поряд.

– Найбільш пам’ятні відвідувачі Музею волинської ікони – хто це були?

– Почесними відвідувачами музею були відомі духовні, політичні та державні особи, діячі науки, культури та мистецтва. Музей мав за честь приймати президентів України, президента Литви Валдаса Адамкуса, Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, Митрополита Київського і всієї України Володимира, послів Німеччини, Нідерландів, Чехії, Аргентини, Росії, Азербайджану в Україні. Вони були вражені експозицією та духовною глибиною образів. Музей відвідав архібіскуп Люблінської митрополії римо-католицької церкви Станіслав Будзік, який у книзі відгуків залишив слова вдячності за можливість молитися перед Холмською Чудотворною іконою та захоплення красою волинських ікон, що свідчить про багатство місцевої культури, яка виростає з духу Євангелія.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Спілкувався Сергій Жуковський

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю
В тему