18 Грудня 2020
Новини

Чи можна посивіти від стресу за одну ніч

Чи можна посивіти від стресу за одну ніч

Чули фразу: «Вона від горя посивіла за одну ніч»? Як гадаєте, це можливо? Не знаю щодо того, чи можливо це за одну ніч, але що стрес впливає на сивину у волоссі – факт беззаперечний.

Як дослідили вчені, люди сивіють з 30, а той 40 років. І тут важливе таке явище як спадковість. Якщо ваші старші родичі швидко посивіли, то скоріш за все на вас чекає теж саме. Однак чому це відбувається – пояснити важко. Вважають, що сиве волосся – наслідок того, що у фолікулах волосся більше не виробляються меланоцити.

Меланоцити – клітини організму, які виробляють меланін, тобто пігмент, що відповідає за колір волосся. Менше меланіну в фолікулах волосся – менше кольору.

Людське волосся здатне рости, випадати і відростати знову. Якщо на голові з’явилися сиві волоски, ймовірно що до наступного циклу оновлення волосся, тобто десь через років 10, ви будете повністю сиві.

А чи впливає на це стрес? Ще й як. Стрес гальмує цикл росту волосся, від чого волосся сивіє швидше. Також він може стати причиною швидкого старіння людини та цілковитому зникненню меланоцитів. Тобто, чим більше ви переживаєте і турбуєтеся, тим швидше сивієте.

Ось вам кілька реальних випадків із життя

Історія капітана Еріка Муді. Десь у 1982 році капітан здійснював довготривалий переліт. Десь на середині шляху в літака поступово відмовили всі двигуни. Що зробив капітан?

Ерік Муді увімкнув мікрофон і повідомив пасажирів про те, що всі чотири двигуни відмовили. Однак сказав він це спокійно і впевнено. Йому вдалося здійснити екстрену посадку в одному з найближчих аеропортів. Обійшлося без жертв. Як з’ясувалося потім, двигуни забилися попелом від вулкана, над яким вони пролітали, і перестали працювати.

Через пів року після цієї події у капітана посивіло пасло волосся над лобом. До кінця наступного року Ерік Муді був повністю сивим.

Історія Марії Антуанетти. За переказами, волосся 37-річної королеви Франції Марії Антуанетти посивіло за одну ніч, перед самою її стратою. Вчені довго не могли пояснити цей феномен. Зрештою сформували гіпотезу відповідно до якої Марія Антуанетта, яка до страти більше року сиділа у в’язниці, через неможливість підфарбовувати волосся повністю посивіла. Саме тому перед стратою люди побачили знеможену, але сильну духом, коротко стрижену королеву.

Щось подібне приписують і англійську філософу Томасу Мору, в якого за ніч до страти повністю посивіло волосся.

Вчені переконані, що це не більш ніж вигадка, бо волосся сивіє поступово. Однак аргументованих заперечень цим фактам, як і пояснення, чому волосся сивіє взагалі, наука шукає і досі.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, Волосся
В тему