14 Травня 2020
Новини

Чи варто зараз купляти долари в Україні

Чи варто зараз купляти долари в Україні

В Україні на валютному ринку наразі не спостерігається значних коливань, відтак ситуація на стабілізувалася, заявили в НБУ. Причин для різких стрибків валюти, зокрема, долара немає.

Про те, коли і де найкраще купувати валюту – пише OBOZREVATEL.

Все залежить від мети. Аналітики кажуть: головне правило – не купувати відразу багато і не піддаватися ажіотажу. Коли курс зростає через девальваційні очікування і сезонні чинники, краще зачекати з купівлею доларів.

Якщо долари потрібні для накопичення

 В такому разі найкраще купувати валюту раз на місяць, наприклад, після отримання зарплати. Це дозволить мінімізувати ризики. Точно відповісти, що буде з курсом через два-три місяці, з урахуванням складних для прогнозування змінних, не може ніхто. Навіть професійні біржові гравці, які заробляють на курсовій різниці, часто втрачають свої інвестиції, українцю ж без особливих знань розраховувати на заробіток не варто.

Якщо долари потрібні для великої покупки

 Якщо у вас уже є потрібна сума і ви будь-якої миті можете купити валюту, найкраще розділити операцію на 3-4 частини і раз на місяць купувати частину доларів. Таке рішення може стати у пригоді, наприклад, якщо ви плануєте до кінця року придбати квартиру або машину, ціна якої прив'язана до валюти.

До речі, купувати можна онлайн, не відвідуючи банк чи тим більше обмінник. Українці можуть відкрити навіть віртуальну валютну карту (не отримуючи пластиковий еквівалент) у своєму банку і перевести на цю карту потрібну суму. Конвертація відбуватиметься автоматично. Якщо ж ви все ж таки вирішили прийти у банк, зателефонуйте до відділення заздалегідь і переконайтеся, що така кількість валюти буде в касі. Також, якщо ви збираєтеся обміняти готівку, приготуйтеся, що банк може запитати про походження коштів і попросити підтверджувальні документи.

Фінансовий аналітик Володимир Мазуренко розповідає: через поганий врожай, уповільнення експорту та імпорту, долар може взагалі "застигнути" на позначці 27-28 грн/$ до осені, а вже потім додати в ціні ще близько 10-15%. Складати прогнози в умовах, коли на економічну ситуацію впливають не економічні чинники, а питання поширення вірусу, дуже важко. Зараз цим повинні займатися групи експертів: вірусологи, економісти, фінансисти, представники бізнесу.

"Ті сценарії, які нам демонструють МВФ, ВЕФ та інші організації, які здатні на таке складне моделювання подальшого розвитку ситуації, особливого оптимізму не вселяють. Долар, якщо Нацбанк дотримуватиметься своєї політики, буде угода з МВФ, не стрибатиме. Але і не падатиме", – розповідає Мазуренко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, курс валют, валюта
В тему