14 Травня 2020
Новини

Де на Волині зафіксовані напади кліщів та куди звертатись за меддопомогою

Де на Волині зафіксовані напади кліщів та куди звертатись за меддопомогою

На Волині у період з 1 квітня до 12 травня за медичною допомогою з приводу укусів кліщів звернулось 60 людей, в тому числі 18 дітей. 

Про те, що весною відзначається ріст активність кліщів, які  є переносниками  та резервуарами ряду небезпечних інфекційних захворювань – нагадує ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

 Активність цих комах розпочинається весною і триває до глибокої осені.

У 40% осіб укуси відмічалися після перебування на території лісових масивів та парків, у 60% пов’язані з перебуванням на власному подвір’ї, присадибних та дачних ділянках.

Протягом останнього тижня відмічається збільшення кількості таких звернень, а саме за медичною допомогою звернулось  17 осіб, в тому числі 9  дітей.

Території, на котрих відмічались напади кліщів: Луцький район (8), м. Луцьк (3), Ківерцівський район (3), Рожищенський район (1), за межами області (2).

12 травня отримано термінове повідомлення про підозру захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт у мешканця Ратнівського району.

Так, чоловіка ще 15 квітня вкусив кліщ після перебування в лісі поблизу с.Тур Ратнівського району. Перші симптоми захворювання з’явилися 07.05.2020р.

Хворий перебуває на стаціонарному лікуванні. Результати лабораторних досліджень очікується. Епідеміологічне розслідування триває.

На території області існує активнодіючий природний осередок  кліщового вірусного енцефаліту в Ратнівському районі, в меншій мірі  на території Камінь-Каширського та Ківерцівського районів.

Загалом нараховується понад 40 ензоотичних територій. Протягом останніх 5 років в області зареєстровано 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту, і це  складає 75% від усіх випадків по Україні.  За останні  2 роки зареєстровано 7 випадків енцефаліту, з яких 2 — у 2019 році. 

Неблагополучною є епідемічна ситуація з іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма), котра з кожним роком ускладнюється. Загалом в області  нараховується близько 130 ензоотичних територій.

 У минулому році  відмічено ріст захворюваності на 34% (59 випадків лаймбореліозу, проти 44 у 2018 році).

Найбільше у 2019 році захворілих осіб реєструвалось у Ковельському, Локачинському, Маневицькому, Старовижівському районах та м. Луцьку.

Лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» здійснюється експрес — індикації борелій в кліщах, що присмокталися до людини.

Лабораторному дослідженню підлягають цілі непошкоджені, живі кліщі зразу ж після видалення з людини. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліщі потрібно зберігати в умовах  холодильника при +4-8*С не довше 2-х діб.

Кліщі доставляються згідно направлення лікувального закладу, в посудинах з доступом повітря (пробірка з ватно-марлевим корком або ємкість для збору біологічного матеріалу з незначними проколами кришки, діаметром меншим за кліща), на дно ємкості кладеться зволожені вата або бинт без надлишку вологи.

Прийом кліщів для проведення лабораторних досліджень здійснюється за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, кліщі, луцьк
В тему