5 Лютого 2020
Новини

Як обрати іграшку для дитини з турботою про екологію (фото)

Як обрати іграшку для дитини з турботою про екологію (фото)

З кожним роком проблеми екології, сортування сміття, усвідомленого споживання та захисту довкілля звучать частіше та голосніше.

Батьки віддають перевагу не лише безпечним товарам, а також замислюються щодо екологічності. Виробники ж наслідують тенденції та випускають дитячі товари з переробленого пластику та інших екоматеріалів.

Більшість звичних пластмасових іграшок зроблені з продуктів нафтопереробки та лишають високий вуглецевий слід (Carbon Footprint). Цей показник об'єднує викиди під час виробництва і транспортування, а також непрямі джерела забруднення, викликані видобутком нафти або природного газу, необхідних для створення пластику. Чим він більший, тим сильніший удар завдається екологічній безпеці планети.

Використання екоіграшок для дітей дозволить мінімізувати відходи та негативну дію на клімат.

Якими бувають екоіграшки

Дерев'яні екоіграшки

Українські бренди Quokka, Cubika використовують якісні зразки деревини (буку, ясеню, платану) з чистих регіонів Карпат. При фарбуванні застосовується безпечна фарба на водній основі. Екоіграшки з дерева виготовляються переважно вручну.

В дерев'яних eco-friendly конструкторах Mr. Playwood (Україна) не використовується клей. Виготовляються вони методом лазерного різання. Механічні моделі збираються воєдино завдяки точному дизайну. Дитина побачить, як за допомогою 4-ланкового механізму слон крокує столом та ворушить вухами. Складе диво інженерної думки — Тауерський міст, оживить єдинорога, відчує себе ученим з реалістичним мікроскопом та заглибиться в конструкцію рушниці. Еко-іграшки продаються в яскравій recycle-упаковці.

У багатьох брендах представлені дерев'яні екоіграшки: класична Дженга Hasbro, настільна гра Janod «Акробати», бізі-куб Little Panda і так далі.

Гіпсові

Маленьке сімейне підприємство в Луцьку створює унікальні дитячі екоіграшки Wise Elk з натурального гіпсу. Копії архітектурних споруд збираються по цеглинці. Німецька церква, автентичний китайський або ірландський будиночок, замок, середньовічна фортеця припадуть до душі не лише дітям, але і дорослим. Ці еко-іграшки стали переможцями GALA Awards (Австралія) в 2018 році.

Бамбукові

Бамбук – це швидко поновлюваний та природоощадний ресурс. Застосовується для виготовлення пірамідок, сортерів, кубиків, пальчикових ігор, конструкторів та фігурок. Використовується такими брендами як Hape (Німеччина) та PlanToys (Таїланд). А бамбукове волокно служить гіпоалергенним органічним наповнювачем для м'яких екоіграшок.

З біопластику

Більшість звичних пластмасових іграшок зроблені з продуктів нафтопереробки та лишають високий вуглецевий слід (Carbon Footprint). Цей показник об'єднує викиди під час виробництва і транспортування, а також непрямі джерела забруднення, викликані видобутком нафти або природного газу, необхідних для створення пластику. Чим він більший, тим сильніший удар завдається екологічній безпеці планети.

Використання екоіграшок для дітей дозволить мінімізувати відходи та негативну дію на клімат.

Щоб повною мірою усвідомити, якими просунутими та високотехнологічними бувають сучасні екоіграшки, відмітимо бренд Bioserie (США). В якості сировини використовується біорозкладний та біосумісний матеріал – полілактід, а також натуральні добавки та органічні барвники.

Продукція не містить нафтопродуктів, канцерогенів, нейротоксинів, пестицидів або інших небезпечних інгредієнтів. Тобто нешкідлива для людини, тварин або екосистеми.

У світі росте популярність матеріалів на основі рису або кукурудзи, з яких роблять пакувальні коробки та ігрові набори. Як, наприклад, гризунці та головоломки Haре.

З переробленої пластмаси

Як старе стає новим. Екоіграшки Green Toys™ (США) складаються з 100% вторинної сировини, що переробляється. Не містять BPA, фталатів або полівінілхлориду. Упаковування також придатна для повторного використання, а друк виконується за допомогою соєвого чорнила.

Компанія Battat (Канада/КНР) вирішила відмовитися від упаковування, яка лишає істотний екологічний слід, але не несе ніякій функції, окрім естетичної. Виробник продовжує розвивати лінію упаковування з переробленої сировини, пропонує сумки або контейнери для зберігання багаторазового використання.

Головний принцип компанії в тому, щоб створювати для кожної іграшки максимально довгий шлях існування. Адже якісні та довговічні вироби прослужать декільком поколінням. І коли кожен усередині сім'ї перестане гратися з ними, їх легко передавати далі. Віддавати родичам, другу, на благодійність, в дитячий садок, притулок або комісійку. Або скористатися сайтом по обміну речами.

Такі значні, на перший погляд, зусилля в майбутньому допоможуть мінімізувати кількість сміття.

Картонні

Колекції розвивальних екоіграшок Dodo, пазлів Puzzlika та Djeco з пресованого картону тренують уяву та дрібну моторику. А мама може бути упевнена у безпеці для малюків та екології.

З каучуку (каучуковий латекс або гума)

Французький бренд Hevea робить еко-іграшки і товари для малюків з соку каучуконосної рослини — Бразильської Гевеї. Натуральний матеріал безпечний, не містить компонентів тваринного походження (vegan) та природно розкладається в довкіллі. Переробляється і повторно використовується для нової продукції.

Завдяки пружності та м'якості застосовується з народження в якості пустушок та прорізувачів.

З тканини (бавовна, льон)

Зростання попиту на ексклюзивність та екологічність впливає на розвиток індустрії хендмейд. Тканинні еко-іграшки, автентичні мотанки, що нагадують про дитинство наших бабусь, несуть в собі щось більше, ніж розважальну функцію. Зроблені з душею і турботою про дітей, негласно піклуються і про природу.

Бренди Chicco, Tiny Love, Fisher-Price також пропонують бавовняні комфортери для новонароджених.

8 порад розумного споживання

Утриматися від спонтанних покупок. Допомагають заздалегідь складені списки, які з часом діти пишуть самостійно.Подовжувати життя іграшки: продавати, дарувати, жертвувати таким, хто потребує.Ознайомитися з правилами сортування іграшкового сміття, обирати екосумісні матеріали.За можливості відмовитися від виробів на батарейках (чи використовувати акумулятори).Світлодіодні елементи здатні мінімізувати енергоспоживання, не містять важких металів (ртуті, свинцю, кадмію).Звертати увагу на маркування: BPA-free — не містить бісфенолу А; PVC-free — виготовлено без полівінілхлориду; PET, PEHD, PEL, PP-пластик — підлягає переробці; PVC і PS-пластик — небезпечний та не переробляється.Усвідомлене споживання та мінімалізм означає купувати менше, але ідеальної якості. Іграшки-хвилинки на зразок повітряних кульок, мильних бульбашок, наклейок, м'ячиків цікаві не більше пари годин, а потім губляться або забуваються. Але розкладатися в природі вони будуть сотні років.Обирати місцевих виробників, зменшуючи транспортний слід.

Шлях екологічності не з найпростіших і формувати нові звички в сім'ях та суспільстві складно. Але мета статті — показати, що у батьків є вибір. А значить, у природи є на один шанс більше.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк
В тему