Життя

А ви пам’ятаєте радянські делікатеси, які ми любили в дитинстві?

А ви пам’ятаєте радянські делікатеси, які ми любили в дитинстві?

Час невпинно пливе, зміни торкнулись і кулінарних уподобань. Мало хто із сучасних дітей погодиться пожувати смолу дерев або отримає задоволенням від мокрого хліба, посипаного цукром, про це пише superfun

Ніякі шоколадки, мармелад та інші ласощі, якими заповнені сучасні магазини, не замінять смакоти з дитинства. Делікатеси, які так любили в СРСР, зараз можуть видатися мегадивними, але їх смак неможливо забути. Тож трішки ностальгії...

1. Будь ласка, дві скоринки хліба

Сьогодні ми, як і раніше, купуємо хліб у магазині, і він часто запечатаний у пакет або взагалі порізаний на шматочки. Це, звичайно, зручно, але не так, як у дитинстві. От зізнайтеся, хто, повертаючись додому з купленим свіжим буханцем, не об’їдав хрустку й ароматну скоринку? Боже, це було так смачно і незабутньо.

2. Природна жуйка

За винахідливість радянським дітям можна дати премію, адже вони з нічого робили цукерку. Одні з найбільш популярних і доступних ласощів – смола з плодових дерев, яку жували замість жуйки. Дешево й сердито.

3. Ласощі, яким заздрив увесь двір

У дитинстві найсмачнішим солодким частуванням був хліб, змащений маслом і посипаний цукром. Саме з таким десертом потрібно було чомусь вийти на вулицю, щоб усі друзі просили відкусити шматочок. Інший популярний варіант – просто намочити хліб водою і присипати цукром. Чому ми перестали так робити? Дивно...

4. Найсмачніші ліки

Багато дітей любило хворіти на застуду, адже мама обов’язково купувала аскорбінове драже. Як же хотілось отримати хоча б на одну штучку більше! Розсмоктується кулька, і спочатку солоденько, а потім – кисленько. Ідеально!

5. Який там чупа-чупс...

Раніше цукерки на паличці були розкішшю, тому багато хто готував їх удома, причому були навіть спеціальні форми, щоб зробити півників, зайчиків і лисичок. Все дуже просто – розтоплені вершкове масло і цукор. Звичайно, потім з’явилися й інші рецепти, але все одно простіше не придумаєш.

6. Оригінальна прикраса, яку можна їсти

У радянські часи бублики продавали зв’язками, і часто їх надягали як намисто й організовували цілі концерти. Бублики їли просто так, а ще із чаєм, киселем, компотом.

7. Саморобне тістечко

Делікатес, який досі входить у меню багатьох людей, – печиво з маслом. Робили імпровізоване тістечко дуже просто: брали два печива, наприклад «Ювілейне», змащували їх маслом і з’єднували. Це найкраще частування до чаю, яке можна було придумати.

8. У сухому вигляді ще смачніше

У магазинах СРСР можна було за невеликі гроші купити киселеві брикети, які зазвичай з’їдалися до того, як був приготований напій. Діти із задоволенням гризли їх, отримуючи задоволення.

9. Небезпечні ласощі

Сьогодні без зусиль можна придбати в магазині варене згущене молоко, а раніше потрібно було варити його самостійно. Скільки людей плакало, відмиваючи стіни і стелю від баночки згущеного молока, яка вибухнула, не перелічити. Смачна іриска, яку можна було їсти ложками, того варта.

10. Сирні експерименти

Таке враження, що улюблене заняття дітей того часу – проведення експериментів, які стосувалися і вживання їжі. Ось один з них: відрізаєш шматочок сиру, опускаєш його в гарячий чай або каву і чекаєш, поки він розплавиться, а потім відразу в рот. У ті часи це здавалося неймовірним делікатесом.

11. Можна було зуб зламати, але дуже смачно

У сучасних магазинах можна при бажанні знайти будь-які продукти, а ось за Радянського Союзу це було вкрай складно, тому люди викручувались, як могли. Щоб порадувати дітей, мами готували козинаки, для яких очищене насіння заливалося карамеллю, а після застигання з них формувалися невеликі брикети.

12. Дружба може бути дуже смачною

Багато хто погодиться з тим, що смак радянського плавленого сиру «Дружба» не можна порівняти ні з одним із сучасних аналогів. Його додавали в різні страви і їли окремо із чаєм. Ностальгія до мурашок.

13. Природні делікатеси

За часів СРСР увесь вільний час діти проводили на вулиці, тому вони знали смак усіх рослин, на які можна було натрапити. Улюбленими ласощами був кислий дикий щавель.

14. Ось чого дійсно не вистачає

Іриски – цукерки, через які багато хто позбувся пломб у своїх зубах, але задоволення того варте. Хоч такі ласощі продаються в магазинах досі, смак здається зовсім чужим.

15. Барбекю, доступне кожному

Це сьогодні на багатті готують м’ясо, рибу, морепродукти, а раніше такого асортименту не було. Найсмачніший делікатес, якого чекали всі діти на пікніку, –печена в багатті картопля. Це ж так цікаво: кинув картоплю в багаття і стоїш, чекаєш, повертаючи вуглинки паличкою. Дістаєш її з жару, а вона гаряча, як вугілля, ну нічого – дмухаєш, перекидаєш з руки на руку і намагаєшся швидше зняти шкірку, щоб насолодитися неповторним смаком. Боже, вже слинки потекли!

16. Улюблена картопля ласунів

Одним з найдоступніших десертів радянських часів було тістечко «картопля», і багато хто навчився готувати його самостійно, адже рецепт дуже простий: печиво подрібнювали в крихту і додавали розтоплене масло з какао. Все перемішували і ліпили кульки. Ось такий десерт.

17. Їж, скільки завгодно

Якщо купити шоколадні цукерки або тістечка в СРСР можна було не завжди, то ось халва в асортименті траплялася часто. Сьогодні здається дивним той факт, що продавали ці ласощі в жерстяних банках.

18. Її аромат, як магніт

Раніше мало хто думав про фігуру, викладаючи на сковорідку кружальця докторської ковбаси, адже це так смачно, що не можна передати словами. Звичайно, хтось досі балує себе такою стравою, але це поширено не так масово, як тоді.

19. Напій, що лякав

Багато хто, вперше дивлячись на чайний гриб, думає, що це щось дивне, схоже на медузу і в жодному разі не їстівне. У радянські часи у багатьох на підвіконнях можна було побачити трилітрову банку, накриту марлею, під якою творилося чудо – готувався смачний напій, іменований «квасом».

20. Смачне й економне тістечко

Не завжди в холодильнику був торт, а ось домашнє варення в коморі відшукати можна було. Доводилось імпровізувати: відрізався шматок батона, намазувався маслом і зверху клався великий шар варення. Смакота, що неможливо зупинитися. Хто тоді думав про фігуру?

21. Економно, але дуже смачно

Це, звичайно, не солодке, але виходило не менш смачно. Береться шматочок хліба, і краще житнього, змащується олією і рясно посипається сіллю. Ще можна доповнити таке незвичайне частування зеленою цибулею або кропом. Багатьом здасться, що це закуска до міцних напоїв, але таке їли діти.

22. Якщо хліб засох, на сковорідку його

Мало хто продовжує витрачати час на те, щоб постояти біля плити і посмажити грінки, адже є тостери й інші пристосування. Раніше це був дуже популярний спосіб позбавлення від черствого хліба, який нарізали на шматочки, занурювали в яйце і обсмажували з двох боків на розпеченій сковорідці.

23. Найкращі ласощі на землі

Завершити список хочеться найсмачнішими та найпопулярнішими серед радянських дітей ласощами – горішками й вафельними трубочками, наповненими вареним згущеним молоком. Практично в кожному будинку була вафельниця або спеціальне пристосування для приготування «шкаралупок» горіхів з тіста. Готували такі тістечка у великій кількості на різні свята, а смак горішків назавжди залишиться в пам’яті.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Життя
В тему