Життя

Шахраї прикидаються волонтерами і привласнюють гроші бійців

Шахраї прикидаються волонтерами і привласнюють гроші бійців

Нині кожен свідомий українець, чим може, допомагає армії. А зв’язною ланкою між цивільними та військовими стали волонтери. Вони збирають гроші, закупляють те, що просять бійці, перевозять усе на фронт, отримують новий перелік необхідного на передовій, знову оголошують збір, і так по колу.

Але, на жаль, волонтерством тепер прикриваються і шахраї, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Вони пишуть у соцмережах про необхідність допомогти воїну, ставлять фото іншого пораненого, вигадують ім’я «бійця». А люди кидають сотнями чи навіть тисячами гривень на рахунок зловмисників.

Ба більше, самі шахраї підписуються іменами інших людей – які справді є, справді поранені, але ні сном ні духом не знають про збір коштів. А щоб ніде не «попалитися», псевдоволонтери спілкуються з благодійниками дистанційно. Тобто їхні обличчя ніхто й не знає.

Заманюють низькими цінами, а потім «кидають» на мільйони гривень

Часом на шахраїв натрапляють і справжні волонтери. «Схема, в яку я потрапила, проста і вже обкатана, – розповіла на своїй сторінці у фейсбуці волонтерка Ольга Кричинська. – Шахраї беруть кілька замовлень та успішно доставляють квадрокоптери за дивовижно приємними цінами впродовж певного періоду. Довіра вибудовується безмежна. А далі учасники цього злочинного угруповання набирають базу волонтерів і військових та3, взявши з них замовлень на мільйони гривень, годують обіцянками впродовж кількох місяців, перекладаючи провину на посередників, ФОПів, постачальників, митників тощо».

У випадку, про який розповіла Ольга Кричинська, йшлося про «кидок» розміром у 2 млн доларів, тобто понад 70 млн грн. Уявляєте, скільки недоотримали бійці, стримуючи кацапські штурми?

На подібного злочинця натрапили і мої знайомі. Шукали хлопцям на передову вживане авто. Незнайомець представився перекупником, запропонував авто в непоганому стані, з хорошою прохідністю і за дуже приємну ціну. Мій знайомий на радощах перекинув гроші, які зібрав серед друзів і працівників своєї фірми. Але, як ви здогадалися, – ні машини, ні грошей. А хлопці на фронті чекають.

Маскуються під відомі благодійні фонди

Ще винахідливіші шахраї діють від імені відомих благодійних фондів. Навіть створюють в інтернеті сайти-клони. Заходить людина на такі, бачить реквізити для перерахунку коштів на ЗСУ, переказує гроші, а вони опиняються у зловмисників.

18-річна киянка просто в центрі столиці, на Хрещатику, займалася шахрайством. Щоб втертися в довіру до перехожих, одягнула футболку з написом «Допомога дітям-сиротам» та, використовуючи назву відомого благодійного фонду, вдавала із себе співробітницю цього фонду. Люди, бажаючи допомогти дітям, перераховували на зазначений дівчиною рахунок від 300 до 500 грн. Таким чином псевдоволонтерка  зібрала пожертви у 15 людей, а гроші витратила на власні потреби.

Був навіть випадок, у фейсбуці – фото пораненого чоловіка, жалісливий підпис: «Хлопець потребує вашої допомоги», та номер карточки для перерахунку грошей. А потім виявилося, що на фото – поранений кацап!

Добре перевірте, а тоді донатьте

Тому донатити треба тим, кого знаєте, або посередникам, яким довіряєте. Ще краще перепитати у знайомих, чи то справді вони збирають гроші. Бо зловмисники можуть створити фейкову сторінку відомої людини і від її імені розсилати листи з проханням переказати кошти. Приміром, шахраї створили фейкову сторінку голови Волинської ОВА та від його імені розсилали листи підприємцям, де просили фінансової допомоги на армію. Звісно, що реквізити на перерахунок коштів вказували свої.

Справжні волонтери повинні бути зареєстрованими, мати банківську картку спеціально для коштів від благодійників, а також надавати у відкритий доступ звіт про використання коштів. Якщо якась громада чи людина приносить готівку, волонтер має оприлюднити цю інформацію, вказавши точну суму, передану благодійниками.

Тобто вся робота повинна проводитися прозоро, мати схвальні відгуки. А якщо сумніваєтеся, то краще перевірте ще раз, порадьтеся з людьми, які володіють більшою інформацією. Бо річ не лише в тому, що ваші гроші підуть у кишеню шахраям. Біда в тому, що вашої допомоги не отримають бійці, які дуже її потребують.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: шахрайство, волонтери, війна з Росією, Україна
В тему

Останні матеріали