Життя

У країні війна, а можновладці жирують

У країні війна, а можновладці жирують

Поки пенсіонери по 50 – 100 гривень віддають на дрони, ліки чи інші, потрібні військовим речі, поки жінки ліплять вареники, а діти плетуть браслети, аби продати й отримати донат на ЗСУ, наші чиновники одержують не лише космічні зарплати, але й солідні премії.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

– Коли я прочитала, що премії окремих чиновників сягають кількох сотень тисяч, або й мільйонів гривень, то вмить захотіла автомат – тут же перестріляла б їх, – зізнається лучанка Марина Сторожук. – Як у них совісті може вистачати? На війні наші сини, брати, чоловіки не мають зброї, не завжди забезпечені формою та продуктами, а тут мародери грабують країну. І то ж свої, українці, не москалі. Зайшла в інтернет, а там пише  про те,  що Віталій Деркаченко, виконувач обов’язків голови правління Одеського припортового заводу, Максим Зубарев та Олександр Сумцов, члени правління, в березні 2022 року нарахували собі доплат і премій на сім мільйонів гривень. А керівництво Збаразької міської ради, що в Тернопільській області, за 11 місяців 2022 року отримали майже один мільйон 900 тисяч гривень премій та допомоги. Уже минулого року ця сума за вісім місяців становила один мільйон 732 тисячі гривень. А членів правління «Житомиргаз» торік преміювали на 7,9 мільйона гривень. За які такі заслуги ці хапуги дозволяють собі брати такі суми? В країні війна, і допомога може бути лише для військових та їхніх родин.

– У тих моральних потвор, а я по-іншому просто не можу назвати їх, іще вистачає совісті забирати до своїх кишень кошти, які потрібно спрямувати на допомогу військовим, – обурюється Василь Лущук, пенсіонер із міста Рожища Волинської області. – Хоча, якщо розібратися, то наші чиновники  завжди мали тіньові доходи. І подекуди їхні розміри також бути вражаючими. Однак через обурення антикорупційних активістів були створені Національне антикорупційне бюро, Нацагентство з питань запобігання корупції, Вищий антикорупційний суд, Державне бюро розслідувань. Відповідно, чиновники повинні були декларувати доходи і витрати. Тож вони стали призначати собі вражаючі зарплати і премії. Після початку повномасштабного вторгнення ніщо не змінилося – керівники компаній-монополістів та чиновники і далі продовжують призначати собі зарплати та пенсії космічних розмірів. Вони усі давно офіційні мільйонери, і в мене враження, що для них війни в Україні просто не існує. Я вважаю, що під час війни обов’язково слід ввести обмеження на високі доходи, бо левова частка грошей на ті зарплати і премії йде з державного бюджету.

Нещодавно Роксолана Підласа, голова комітету Верховної Ради з питань бюджету, подала пропозицію підвищити військовий збір з півтора до трьох відсотків для тих, хто заробляє понад 20 тисяч гривень. І це викликало шквал обурення в пересічних громадян, які переконані, що передусім слід економити на отаких космічних преміях і зарплатах для чиновників.

– Андрію Немировському, директору ТОВ «Укренерго цифрові рішення», виписали премію за рік у розмірі 4,28 мільйона гривень. А це ж гроші платників податків. Гроші, які могли б спрямувати на потреби військових, на лікування онкохворих діток, реабілітацію поранених тощо. Тому обмеження на високі доходи потрібно було ввести в перші дні повномасштабного вторгнення. Або запровадити новий вид оподаткування, коли з певного рівня доходів зростає і відсоток податку. Так, як це зроблено в низці країн, де податок на доходи дуже багатих людей сягає 50 відсотків.  Щодо виписування чиновниками собі отих надвеликих премій, то це однозначно слід заборонити, – переконаний Анатолій Сторожук, правознавець із Тернополя. – Коли люди збагачуються в час війни, то це просто аморально. Нині кожен повинен робити свій вклад у наших захисників, у нашу спільну Перемогу.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, гроші
В тему

Останні матеріали