Життя

ЗАМИРОТОЧИЛА ІКОНА, З ЯКОЮ ЛЮДИ 12 РОКІВ ХОДЯТЬ НА ПРОЩУ

ЗАМИРОТОЧИЛА ІКОНА, З ЯКОЮ ЛЮДИ 12 РОКІВ ХОДЯТЬ НА ПРОЩУ

У місті Белзі Львівської області, у храмі Перенесення мощей святого Миколая Чудотворця УГКЦ, замироточила ікона Божої Матері.

Про це пишуть у газеті «Твій вибір».

Цю ікону Богородиці знають також як Ченстоховську. Саме з нею віряни 12 років поспіль вирушають у міжнародну прощу. Люди долають пішки 500 км до польського міста Ченстохова, адже сам там зберігається оригінал чудотворного образа, який іще називають «Чорна Мадонна».

Її творцем міг бути апостол Лука

За легендою, цей образ був написаний в Єрусалимі творцем одного з Євангелій – апостолом Лукою. А для основи використовувалася дошка, витягнута зі столу, за яким обідало сімейство Йосипа і Марії.

У період правління римських імператорів-язичників ікону переховували в катакомбах і печерах. Коли через 300 років гоніння на християн припинилися, знамениту ікону Божої Матері передали імператриці Олені, яка була ревною вірянкою.

Наприкінці 13 ст. цей святий образ перемістив на наші землі князь Лев Данилович, пан над Галицькими, Волинськими, Холмськими і Перемишльськими землями. Чудотворна ікона Богородиці не раз рятувала місцевий люд від набігів загарбників та інших випробувань. Але одного разу Богородиця вві сні явилася князю Владиславу Опольчику й заповіла звести на Ясній Горі, що біля міста Ченстохова, монастир, із Белза перенести туди ікону й установити для пошанування. Владислав виконав це прохання. І з 1382 року чудотворний образ перебуває на Ясній Горі.

Щоправда, на Великдень 1430 року обитель була атакована гуситами-розбійниками. Вони розграбували монастир, укравши, серед іншого, і образ Богоматері. Але, коли настав час вивозити здобич, візок, у якому містилася ікона, не зміг3 зрушити з місця. Тоді один із розбійників кинув на землю дошку із зображенням Матінки Божої та кілька разів ударив по ній шаблею. З тих пір на святому лику видно глибокі порізи-шрами.

Через майже 200 років молитва перед чудотворним образом дала силу захисникам монастиря в Ясній Горі здолати в рази сильнішого ворога. Після цього польський король видав маніфест визнати Матір Божу Ченстоховську покровителькою цієї країни. А «Чорною Мадонною» ікону стали називати тому, що фарби, якими був написаний образ, потемніли. І тільки очі Богоматері, Яка обіймає Богонемовля, як і раніше, випромінюють тепле світло.

Дарує зцілення та позбавляє від залежностей

Щодня до монастиря Ясної Гори прямують паломники. Шлях до святині відкритий для всіх вірян, не залежно від конфесії. Перед святим образом вони підносять молитви за зцілення, порятунок, розраду. Відомі випадки, коли споглядання святого лику викликало сльози та каяття в алкоголіків, злодіїв, наркоманів і розпусників.

Подібні події записуються в особливу книгу. Вона ведеться вже 600 років та містить безліч свідчень і подяк. Одна з них належить полячці Евеліні Цесляр, яка мешкає в США. Жінка страждала від важкої хвороби, яка не піддавалася медикаментозному лікуванню. Організм Евеліни перестав приймати їжу і воду, що призвело до критичного виснаження. Лікарі прогнозували: жити жінці лишилося не більше від двох тижнів. Але з останніх сил Евеліна вирушила в Ясну Гору – і перед образом Богородиці хвора отримала зцілення! А через рік Евеліна знову відвідала монастир – вже заміжня і вагітна первістком.

Тож, коли у храмі Перенесення мощей святого Миколая Чудотворця замироточила копія чудотворного образа, парафіяни не стримували благоговійних почуттів. «Богородиця подала знак, дала надію, Вона з нами, – ділилися емоціями ті, хто став очевидцем цього дива. – У кожного з нас свої прохання до Матінки Божої, проте абсолютно кожен із нас благає миру й перемоги для України».

На офіційній сторінці парафії повідомляється, що ікона перебуває3 в Аріанській вежі м. Белз. Із 2 листопада служиться молебень о 16.00. А преклонитися перед іконою можна щодня з 10.00 до 17.00 (санітарна година – з 13.00 до 14.00).

Ніна Грицюк

На фото: Белзький деканат спільно молиться за МИР до мироточивої Богородиці

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: львів
В тему