Життя

Чи можливе одночасне інфікування грипом та ковідом?

Чи можливе одночасне інфікування грипом та ковідом?

Країни ЄС готуються до твіндемії: що це таке, чим загрожує Європі і коли зачепить Україну?

У попередні роки локдаун і жорсткі вимоги щодо масок та соціальної дистанції дали хороший результат: люди менше заражалися коронавірусом і майже не хворіли грипом.

А от цього року змутований штам ковіду «Омікрон» здатний уражати людей одночасно із сезонним грипом. До цього фактору додайте повну байдужість українців щодо протиепідемічних заходів (про це свідчить стрімкий ріст захворюваності після Новорічно-Різдвяних свят). І маємо геть не хороші прогнози щодо твіндемії – одночасного спалаху коронавірусу та сезонного грипу.

Не було грипу – «збився» імунітет

У Європейському Союзі офіційно заявили про можливість розвитку твіндемії в країнах ЄС. Уже зараз там фіксують сплеск сезонного грипу. Науковці пояснюють це тим, що в попередні роки європейці були маломобільними через карантинні обмеження, без контакту з вірусами грипу їхній імунітет послабився та виявився не готовим до цьогорічних штамів грипу.

Це підтверджують останні дані Європейського центру профілактики і контролю захворювань. Його експерт Пасі Пенттінен зазначив: у відділеннях інтенсивної терапії, за підсумками грудня 2021-го, кількість випадків грипу була в 40 разів більшою, ніж за аналогічний період 2020 року. Тобто європейці грипом майже не хворіли, на відміну від усіх попередніх років. А, отже, в них «збився» механізм вироблення природного імунітету від сезонного грипу.

Зважаючи на це, до Європи цього сезону може повернутися пандемія сезонного грипу (і це на фоні стрімкого поширення «Омікрону»!). Не відкидається варіант, що грип циркулюватиме Європою аж до літа. Ефективність вакцин від грипу може значно знизитися через ту ж таки паузу з циркуляції грипів сезону 2020/2021. А все це призведе до і так немалого навантаження на систему охорони здоров’я, попередив країни ЄС Європейський центр профілактики і контролю захворювань.

А чого чекати Україні?

Панікувати не варто

Імунолог Борись Донський в інтерв’ю для радіо «НВ» дещо стримано прокоментував питання щодо можливої загрози твіндемії в Україні.

– Зараз уже справді стрімко шириться сезонний грип, і при цьому нікуди не зник коронавірус. Однак, за пропорціями зараження, це непорівнювано, тому цього року навряд чи грип досягне масштабів коронавірусу.

На запитання, чи знизився в українців імунітет до сезонного грипу, як це сталося в країнах ЄС, Борис Донський зауважив:

– Торік у Європейському Союзі справді майже не фіксували випадків грипу, оскільки люди сиділи вдома, а при виході в громадські місця вдягали маску. Така ж ситуація склалася в Україні. Грип до нас приходить, зазвичай, із Китаю. Ці два роки Китай був достатньо ізольований: літаки не курсували, туристи не прилітали до Європи. Через це останні два роки сезонного грипу не було. З одного боку, це ніби добре: адже організм міг спрямувати свій ресурс на протидію ковіду. А з іншого боку, імунна система дещо розслабилася, призабула, як боротися із сезонним грипом, народилася велика кількість людей, чий організм узагалі не стикався з вірусами грипу. Тож чутливість нашої популяції до приходу нової хвилі грипу через рік або через два (коли це все-таки станеться) буде високою.

Два щеплення робити можна, але в різні руки

Міністерство охорони здоров’я України вирішило не чекати піку твіндемії. Тим паче, що в разі одночасного інфікування коронавірусом та грипом удвічі зростає ризик смертності. Саме тому ще із жовтня 2021-го МОЗ рекомендувало убезпечитися від зараження грипом і ковідом шляхом введення вакцин від обох захворювань.

«Щеплення від ковіду не захищає від грипу. А щеплення від грипу не убезпечує від зараження коронавірусом», – зазначили в Міністерстві охорони здоров’я і дозволили вакцинацію від обох видів вірусних захворювань проводити з будь-яким інтервалом, але в різні руки.

«В Україні почали циркулювати три типи вірусу грипу. Щеплення від них можна отримати впродовж усього епідемічного сезону, з жовтня по квітень. Вакцинуватися можуть діти, старші за 6 місяців, і дорослі, які не мають протипоказань», – додали в МОЗ і при цьому не забули наголосити, що життєво необхідною лишається і вакцинація від ковіду, зокрема – бустерна доза. А позаяк «Омікрон» стрімко шириться серед дітей, то в Міністерстві охорони здоров’я розглядають також варіант дозволити з квітня 2022-го проводити щеплення від коронавірусу дітям від 5-річного віку.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, грип, коронавірус, лікування
В тему

Останні матеріали