Життя

Гузманія нині на піку популярності серед любителів квітів

Гузманія нині на піку популярності серед любителів квітів

Квітникарка Юлія Кашуба показує своє царство квітів, серед яких гузманія виділяється оригінальністю як самої рослини, так і цвіту. До речі, вона нині на піку популярності серед любителів квітів як в Україні, так і за її межами.

– Ця рослина з’явилася у нас недавно, однак ми усі її дуже полюбили, – розповідає жителька Луцька. – Родичка, яка подарувала нам її, розказала, що квітка гузманія названа на честь іспанського ботаніка Гузмана і батьківщиною цієї рослини є тропічні ліси Південної і Центральної Америки. Там гузманія росте на гірських схилах на висоті 2400 метрів над рівнем моря. Воронкоподібні розетки листя гузманії можуть досягати півметрової висоти, і стільки ж у діаметрі. Однак це залежить від виду, а їх налічується понад сотня. У нас найчастіше трапляється гузманія язичкова. У неї численні ніжно-зелені листочки, довжина яких сягає 30 – 45 сантиметрів, а ширина – три-чотири сантиметри. Разом вони утворюють розетку.

Гузманію прийнято відносити до тих квітів, які є доволі капризними і потребують особливого догляду. Передусім, гостя з Америки вимагає хорошого освітлення, а тому найкраще поставити горщик на підвіконні зі східної або ж західної сторони. Якщо ж розмістити з південної сторони, то приблизно з травня до вересня потрібно буде організувати захист рослини від попадання на неї прямого сонячного проміння. Як правило, для цього на вікні кріпиться газета або ж папір. Не варто ставити горщик із гузманією на підвіконні з північної сторони. Це пов’язано з тим, що в такому разі ця екзотична квітка може не цвісти протягом довгого часу, а якщо і зацвіте, що тривалість цвітіння буде значно коротшим, ніж зазвичай.  

– Треба також пам’ятати і про те, що це тропічна рослина, тож любить теплий і вологий клімат, – розповідає квітникарка. – Дуже боїться холодних протягів. Найкраще розвивається, коли температура влітку сягає 22 – 25 градусів, а взимку не нижче від 18. Особливістю гузманії є те, що ця рослина любить полив прямо у розетку, тож потрібно слідкувати за тим, розетка на дві третіх була наповнена водою. При цьому слід використовувати лише ту воду, яка є добре відстояною та має кімнатну температуру.

Якщо за нею правильно доглядати, то вже через рік гузманія зацвіте. Її яскраво-червона квітка доволі чудернацької форми і зовсім не має аромату. Поверхня деяких з них покрита клейковиною, яка не висихає. Повноцінне цвітіння триває протягом двох місяців, після чого квітка поволі втрачає свій колір, а згодом і засихає. Рослина-«мати» уже не цвістиме, оскільки всі сили віддасть на «народження» численних діток.

– Листя, яке почало засихати і втрачати колір, свідчить про те, що час акуратно зрізати квітку, – каже пані Юлія. – Це, в свою чергу, стимулюватиме рослину до появи молодих квітів. Однак відділяти їх від «матері» слід лише через два, а інколи і через чотири місяці, що пов’язано з тим, наскільки «дітки» великі і чи можна їх уже пересаджувати.

Якщо на листках з’явилися плями блідно-коричневого кольору, то потрібно негайно забрати горщик у інше, затінене місце, оскільки вони свідчать про опіки сонячним промінням. Сухі кінчики листочків вказують на дуже низьку вологість повітря або ж відсутність води у воронці. Про загибель коріння в результаті надлишку вологи «розкажуть» в’ялі листки, які також почнуть жовтіти.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, хобі, квіти
В тему