Життя

Вагітна 20-річна породілля померла через брак кисню у лікарні?

Вагітна 20-річна породілля померла через брак кисню у лікарні?

Також вона скаржилася рідним, що їй не дають їсти…

На Рівненщині 20-річна Олена Боровець, перебуваючи на сьомому місяці вагітності, померла у лікарні від коронавірусу. Лікарі запевняють: зробили усе можливе, аби її врятувати. Рідні ж породіллі стверджують, Олену у лікарні не годували, більше того – їй не вистачало кисню, щоб дихати. Власне, про це свідчить і переписка, яку рідні померлої показали нам.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Дитя в утробі теж не врятували

Ще недавно рідні Олени не тямились від щастя, що вона знайшла собі достойну пару і вийшла заміж. Неабиякої радості додала звістка, що молодята чекають на дитину. Нічого не віщувало біди, тому до появи малюка на світ готувалися усі, уже навіть встигли купити йому деякі речі. Але хвороба під назвою «коронавірус» вмить перевернула всі плани і мрії. І в буквальному значенні поставила на них хрест…
Матір померлої Наталія Рибкіна розповідає, що її донька потрапила на лікування у коронавірусне відділення Дубенського пологового будинку 8 листопада. А в ніч з 16 на 17 листопада її не стало.

– Як я раділа, коли вона виходила заміж!.. Вони були такі закохані і щасливі. Ми чекали на малюка. Ми вже речі дитинці купували. Я ніколи не думала, що буду свою доньку в 20 років ховати. Ще недавно весільне вбрання їй вибирали, а тут довелося вибирати їй труну. І все це сталося через халатність лікарів, – каже плачучи Наталія Рибкіна.

Свекруха Олени Валентина Боровець стверджує, що в лікарні дівчини майже не годували. Та й загалом не надто добре до неї ставилися.
– У вівторок перед смертю вона казала, що вже 14 година, а їй ще ніхто не дав їсти. Я кажу їй: попроси, доню, хай хтось підігріє тобі ту їжу, що ми передали, і дасть. А вона відповідає, що нема кому сказати, бо сьогодні погана зміна заступила на чергування, і вони навіть не заходять до неї, – розповідає Валентина Боровець.

Також рідні розповідають, що Олена скаржилася на нестачу кисню. Про що вона постійно говорила лікарям та писала у повідомленнях рідним. Власне усю переписку і відео рідна тітки Олени Зоряна Бояр показала нам, і ми напишемо вам деякі фрагменти. Ось один із них:

«Я кажу, що мені немає чим дихати, то прийшла завідуюча і каже, що поїдете звідси в іншу лікарню, як будете возмущатися. Тут тільки лікар цей нормальний, сьогодні бігав весь ранок, все мені міняв, щоб легше було. Кажуть, що так має бути. А я кажу, як так? Раніше мені вистачало кисню, а ці два дні немає чим дихати».

Лікарі все спихають на астму

У пологовому будинку, де лікувалася нині покійна Олена, лікарі пояснюють смерть породіллі так: у неї були супутні патології, які значно ускладнили перебіг хвороби.

– В неї було важке супутнє захворювання – бронхіальна астма. І на фоні цього захворювання ковід протікає значно важче. Стан був важкий, але він був стабільно важкий. Але раптово сталося погіршення, я думаю це наслідок астми разом з ковідом – спонтанний пневмоторакс, і вона просто не змогла дихати, – каже головний лікар Дубенського пологового будинку Ростислав Андрощук

А ось рідні стверджують: в медичній картці Олени немає жодного запису із діагнозом бронхіальна астма. Рідна тітка та хрещена Олени Зоряна Бояр розповідає, що астма в племінниці проявилася під час вагітності на фоні гормональних змін. А от тато Олени має такий діагноз. На початку жовтня майбутня мама захворіла, почалися нежить та кашель, була температура. З цими симптомами жінка звернулася до сімейного лікаря.

– Оленка розповідала мені, що лікарка їй не дала направлення на ковід-тест. Приписала антибіотик на сім днів. Сказала, що це звичайний бронхіт. Лише після тижня лікування, коли температура не спадала, а кашель не зупинявся, її скерували на ПЛР-тест. Результат прийшов того ж дня – позитивний. 8 листопада ми завезли Оленку до лікарні в Дубно, – розповідає Зоряна Бояр.
«Сказали, що моя дружина померла, і кинули слухавку»

Тиждень неефективного лікування зробив свою справу – після обстежень у лікарні Олені Боровець поставили діагноз двостороння пневмонія. А вже за кілька днів після госпіталізації вагітна пацієнтка потребувала кисневої терапії. Тітці Олена писала, що перебуває в палаті з іще однією хворою. Кисню бракує. І коли сусідка дихала через маску, то вона задихалася.

– Вона казала мені по телефону, що не може спати, бо задихається. Коли рухалася, сатурація падала до 50 – 60, у спокої трималася на рівні 80 – 90. Вона в лікарні нічого й не їла, всю їжу, яку ми їй привозили, потім забирали додому. Сама воня узяти її не могла, а медперсонал її не годував, – продовжує Зоряна Бояр.

У свій останній день життя ,16 листопада, Олена писала тітці, що в неї сильно болить горло, їй важко рухатися, повертати голову, болить у грудях. Уночі Олена померла.

– Ввечері стан вагітної різко погіршився, у неї трапився пневмоторакс – у легенях був надрив, і повітря потрапило під шкіру шиї. Жінці зробили рентген, викликали хірурга. Хворій зробили дренування, проте врятувати її не вдалося, – так пояснює смерть породіллі Ростислав Андрощук.

Шоковані рідні і тим, що дитину Олени лікарі навіть не намагалися врятувати, хоча б мали, коли зрозуміли, що їй уже не допомогти.
Чоловік Олени роман Боровець розповідає, що о 3.20 ночі отримав дзвінок від лікаря, сказали, що дружина померла, і просто кинули трубку, не давши йому можливості нічого більше запитати. Хоча смерть Олени наступила о 2 ночі.
Натомість лікарі виправдовуються: мовляв у пацієнтки був штам «Дельта». Дитина була семимісячною, і врятувати її шансів практично не було.
– Від погіршення стану до смерті був дуже короткий період. Ми надавали допомогу в першу чергу жінці, надіючись, що ми її врятуємо. А коли побачили, що ні – рятувати дитину було пізно: плід уже був мертвий. Це хвилини. Ми розуміли, що робити операцію і витягувати дитину немає сенсу, – каже Ростислав Андрощук.

До слова, це вже друга у Дубенському пологовому смерть вагітної від коронавірусу протягом двох тижнів. Тоді жінці було 23 роки, але її дитину вдалося врятувати.

До живої не впускали, впустили до мертвої…

Тим часом у Департаменті цивільного захисту населення та охорони здоров'я населення Рівненської ОДА розпочали службове розслідування, яке й повинне з’ясувати, чи вжили медики всіх заходів, щоб врятувати жінку або хоча б дитину. А розслідувати тут направду є що. Тому що шокуючих деталей у цій трагічній історії дуже багато. Побачене на відео, які передала нашій редакції Зоряна Бояр, просто не піддається логіці. Як ми уже згадували, Олена лежала в ковідному відділенні, тож рідних до неї не впускали, мотивуючи це карантином і червоною зоною. Та коли їм уночі повідомили про смерть Олени і вони негайно приїхали у лікарню, то… їх безперешкодно впустили. Там вони застали таку картину: мертва Олена лежала на каталці накрита тканиною прямо у коридорі. Мама кинулася до неї і голосила: «Моя донечко!» А зчорнілий від горя чоловік просто став на колінах перед цією каталкою, заціпенівший від шоку і болю. Зоряна Бояр пішла в палату, де лежала Олена. Весь цей процес вона відзняла на телефон. На підлозі у палаті була кров…

А медперсонал у відділенні, яке є ковідним, – увага! – ходить у звичайних халатах і спущених на підборіддя масках!
На запитання Олени Бояр, чому в палаті кров, лікарка пояснила, що це коли робили дренаж (людською мовою – дірку у горлі, куди запихали трубку, – авт.).

– Це таке у вас ковідне відділення? Чого ж ми зараз всі її цілуємо? То ви до живої нас не пускали. А тепер до померлої ми прийшли всі. І вона навіть не в кульку. То що виходить? На прохання прийти до неї і хоча б погодувати, сказали, що не можна, бо ковідне відділення і червона зона! – у розпачі тітка Олени несамовито кричала, лікарі ж були сполохані, наче ті звірята, і мало не ховалися від неї у закутках.

Невже відчували свою провину? Лише згодом вийшов головний лікар, сказав, що мертву породіллю запакують у кульок і повезуть в морг на розтин.

У цій ситуації дуже багато питань. І хто винен – висновки робити вам. Натомість згорьовані рідні, найімовірніше, не заявлятимуть у поліцію, тому що їхньої Олени уже не повернути. Як і ненародженої дитини. Але як жити із цим горем далі – уявлення не мають…

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, смерть
В тему

Останні матеріали