Життя

Заробляли мільйони на… онкохворих?

Заробляли мільйони на… онкохворих?

Слідчі поліції та СБУ заявили про викриття шахрайської схеми на Житомирщині

«У мене виявили другу стадію раку. Лікар написав на аркуші перелік препаратів, що необхідні мені для лікування. І сказав купити їх в аптеці, яка навпроти нашого онкодиспансеру. Я послухала. Прийшла. Аптекарка глянула на список ліків, уточнила моє прізвище, звірилися зі своїми записами в зошиті і видала ті препарати. Перший раз я накупляла медикаментів на шість тисяч гривень. А другий – на десять», – розповіла для ЗМІ пацієнтка Житомирського онкологічного диспансеру.

А таких, як ця жінка, – ошуканих пацієнтів – назбиралося за пів року чимало. Адже саме стільки діяла злочинна схема, до якої долучилися завідувач відділення лікувального закладу та його колега.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Розслідуванням цієї справи зайнялися фахівці головного управління Національної поліції в Житомирській області та Служба безпеки України. Але про все по порядку.

 

Прибуток – до 500 тис. грн щомісяця

Ще наприкінці вересня слідчі ГУ НП Житомирщини за участі співробітників УСБУ та під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури провели обшуки в декількох аптечних пунктах, які діють в області, а також у службовому кабінеті лікаря онкодиспансеру.

Того ж дня з автомобіля одного з учасників злочинної схеми було вилучено майже пів мільйона гривень готівки та чергову партію ліків (50 упаковок вартісного протипухлинного препарату).

Таким чином оперативникам вдалося отримати доказову базу, аби викрити злочинну схему, в якій були задіяні медики, фармацевти і… хворі на рак пацієнти.

«Попередньо медики призначали препарати реальним хворим, які проходили протипухлинну терапію. Але фактично пацієнти не отримували цих препаратів. Хоча держава платила за ці медикаменти, аби здешевити лікування недужим. Ліки за документами списувались, а у реальності продавались представникам приватних аптекарських мереж у кількох областях України за значно заниженими цінами», – розповіли в поліції.

За попередніми даними, така схема діяла принаймні упродовж останніх пів року. Організував її завідувач одного з відділень онкоцентру спільно зі своїм колегою. А про розмах схеми свідчить те, що нелегальна реалізація протипухлинних препаратів приносила організаторам схеми дохід розміром близько 500 тисяч гривень. Тобто ви розумієте: це тих майже пів мільйона гривень, що їх хворі на рак люди мусили платити за порятунок свого життя!

За інформацією, яку оприлюднило видання «Житомир інфо», мова, очевидно, йде про препарат «Паклітеро» (видання «ВВС Україна» називає «Паклітаксер), котрий застосовують проти раку грудей, легенів, яєчників. Один флакон такого медикаменту (за даними ресурсу https://tabletki.ua) коштує в аптеках близько тисячі гривень та відпускається за рецептом.

Директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш, він же депутат Житомирської обласної ради, розповів кореспондентам «Суспільного», що в медзакладі створили комісію для вивчення цього питання. «Ці препарати, про які, наскільки я розумію, йде мова, ми отримуємо із Міністерства охорони здоров’я. Їх одержуємо централізовано і далі розподіляємо людям. Щодо працевлаштування і подальшої роботи цих людей ми не маємо права приймати рішення. Ми створили комісію, яка вивчає ці питання, щоб самі могли зрозуміти, як ця схема працювала», – пояснив керівник.

Нині триває подальше досудове розслідування за ч. 3 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. Слідчі встановлюють інших можливих учасників протиправної діяльності.

Якщо провину організаторів вдасться довести в суді, їм загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на строк від 3 до 8 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

 

Як не дозволити себе надурити

Але ще прикріше, що ситуація на Житомирщині – це не виняток. І коли інформація про злочинну схему потрапила до інтернету, люди стали масово розповідати про гіркий досвід «безплатного лікування».

«Я хімію купувала, а у виписці написали, що все було безкоштовно», «Для деяких лікарів ми просто мішки з грошима, а не хворі», «Не тільки у Житомирі, в інших містах так само», – зізнавалися люди.

Співзасновниця громадської організації «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк розповіла: «Є випадки, коли закуплені державою ліки медики називають неякісними і натомість пропонують пацієнтам купити препарати у своєї людини. Часом лікарі не розповідають пацієнтам про безкоштовні ліки, які вже закупила держава, і люди самі збирають гроші на дороговартісне лікування, яке мали б отримати безкоштовно».

За інформацією видання «ВВС Україна», у 2021 році для дорослої онкології з держбюджету виділили 1,66 млрд гривень, на ліки для хворих на рак дітей – 228 млн грн.

От тільки хворі на рак, навіть дізнавшись про можливість отримати безкоштовні ліки, не хочуть конфліктувати з лікарями. Адже на кону не лише їхнє здоров’я, а й життя!

Тож, аби не турбувати лікарів «незручними питаннями», можна самостійно зайти на сайт «Медичні закупівлі України», там на головній сторінці ви побачите рубрику «Телеграм чат-бот ДП МЗУ». Натискаєте на ці слова, а потім ставите чат-боту (це так називається ваш віртуальний помічник) запитання щодо ліків, які вас цікавлять, у конкретному закладі (ця інформація не буде розголошуватися).  На тому ж таки сайті «Медичні закупівлі України» можна отримати вичерпну інформацію про перелік препаратів, на закупівлю яких держава виділила кошти.

Та й самі лікарні, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я, повинні на своїх офіційних сайтах публікувати інформацію про залишки препаратів і оновлювати ці дані раз на тиждень.

А ще, коли вам призначають ліки, поцікавтеся, чи котрісь із них не входять до національного переліку. Адже це означає, що для пацієнтів, які лікуються на стаціонарі, ці препарати повинні надаватися безкоштовно протягом усього курсу лікування. Якщо лікар не має такої інформації, самостійно зайдіть на сайт чи в мобільний додаток «Ліки Контроль» і перевірте. Там, до слова, можна знайти і перелік препаратів, які включені до програми «Доступні ліки».

Якщо ж від вас безпідставно (як ви вважаєте) вимагають оплачувати лікування чи інші медичні послуги, можна написати скаргу прямо в Національну службу здоров’я України. На офіційному сайті НСЗУ є бланк заяви, куди ви вписуєте суть скарги та лишаєте свої контактні дані, аби вам могли повідомити про результати.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Лікарі, шахрайство, поліція
В тему