Життя

Вакцинація: робити не хочу померти

Вакцинація: робити не хочу померти

Чого бояться українці, відмовляючись від щеплення?

Серед найбільш обговорюваних серед українців тем – варто вакцинуватися чи ні. Одні ствердно кажуть: «Робити! Не хочу померти». Інші ж заперечують: «Робити не хочу!», цим самим наражаючи себе на небезпеку померти.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Особисто мене дивує навіть постановка самого питання. Бо той, хто хоча б трошки знайомий з історією пандемій, повинен знати: тільки завдяки масовій вакцинації вдалося подолати такі смертельні хвороби, як дифтерія, віспа, поліомієліт, правець. Що вже казати про туберкульоз, який свого часу забрав життя мільйонів людей, а сьогодні завдяки колективному імунітету ми про нього фактично не згадуємо.

Нині людство отримало новий виклик – коронавірус. Станом на 20 вересня ковід забрав життя 4 мільйонів 714 тисяч людей. 55 тисяч померлих – українці. Це майже як населення міста Нововолинська!

Щоб зупинити загрозу планетарного масштабу, найбільші розуми світу днювали й ночували в лабораторіях. І от коли рятівний препарат винайдений і вже чекає на нас у центрах вакцинації, коли щодня все більше українців балансують між життям та смертю, а частина з них помирає від мікроскопічного вірусу, ми між захистом і ризиком померти обираємо останнє.

Як же так?! Виною всьому – лавина антивакцинальної брехні, абсурдність якої часом просто зашкалює.

Ми зібрали найбільш поширені фейки про щеплення від коронавірусу, а також коментарі про них від лікарів та науковців. Отож…

 

Міф 1. Вакцина від коронавірусу провокує появу раку, імпотенції, безпліддя та змінює ДНК людини

Міф щодо безпліддя після вакцинації розвінчав міський голова Івано-Франківська. 7 вересня під час наради він заявив: виплатить 100 000 гривень жінці, яка після щеплення від ковіду завагітніє та офіційно це підтвердить. Попри те, що мер пожартував, чимало жінок повірили: вакцинувалися та після щеплення завагітніли.

Не підтвердилося й побоювання щодо розвитку раку чи імпотенції. «Існує велика кількість досліджень, які показують довготривалий період спостереження за вже вакцинованими пацієнтами. У понад 10 мільйонів вакцинованих громадян, які були включені в такі дослідження, якихось суттєвих побічних ефектів не було», – зазначив доктор медичних наук, лікар-реаніматолог Сергій Дубров.

Те саме стосується фейку про зміну ДНК. Вакцини Pfizer і Moderna містять генетичний код лише збудника коронавірусу, пояснив лікар. Але цей генетичний код не має жодного стосунку до людського набору хромосом і вплинути на модифікації ДНК не може.

 

Міф 2. Кожен, кого щеплять, передчасно помре

Не відомо, на підставі яких даних псевдоексперти дійшли такого висновку, але сімейний лікар, реаніматолог та науковець Борис Бриль на таке жартома зауважив: «Спочатку вони казали, що всі вакциновані помруть через пів року. Побачивши, що за шість місяців прогноз виявився хибним, вони вже назвали рік. Через 12 місяців час «усі помруть» посунувся на два-три роки. А тепер уже звучать заяви про п’ять років. Я можу з упевненістю сказати, що через 100 років жодного живого вакцинованого не залишиться!»

 

Міф 3. Вакцина отруює організм, тому будемо частіше хворіти

Контраргументом на цей міф слугує офіційна статистика. За спостереженням Міністерства охорони здоров’я України, яке тривало з 15 червня по 15 вересня цього року, 92% госпіталізованих із ковідом до наших лікарень – це невакциновані проти ковіду люди, 99,2% летальних випадків – це невакциновані люди, які були госпіталізовані, – такі офіційні цифри оприлюднив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час ефіру програми «Свобода слова».

А світова статистика зазначає: в разі зараження коронавірусом літні люди, які були щеплені, мають у дев’ять разів більше шансів вижити, ніж у невакцинованої молоді.

 

Міф 4. Вакцинація шкодить вагітним і матерям, які годують груддю

Медики радять вагітним щепитися тоді, коли ризики від хвороби перевищують імовірні ризики від вакцинації. Це стосується випадків, коли вагітна чи люди, з якими вона мешкає, контактують із великою кількістю людей. То можуть бути медичні працівники, касири в супермаркетах тощо.

Вагітних дозволено щепити препаратом Pfizer, оскільки він має достатню кількість клінічних досліджень, що доводять його безпечність для вагітних. Обмежень щодо терміну вагітності немає.

Що стосується мам, які годують грудьми, то у МОЗ зазначають: такі жінки можуть щепитися вакцинами Pfizer  та AstraZeneca. Забороняється щеплення таких жінок інструкцією вакцини CoronaVac/Sinovac Biotech.

 

Міф 5. Хто перехворів на ковід, вакцинації не потребує

У людей, які перехворіли на коронавірус, антитіла до ковіду справді є. Але в організмі вони зберігаються недовго і з кожним місяцем їхня кількість зменшується. Тому вже через три-шість місяців можливе повторне зараження.

Наразі немає чітко визначених термінів, коли саме проводити вакцинацію людині, яка перехворіла ковідом. Тож, якщо ви хвилюєтеся щодо термінів проведення щеплення, порадьтеся зі своїм сімейним лікарем.

 

Міф 6. Вакцинований стає заразним для оточення

«Жодна з чотирьох вакцин від коронавірусу, які використовує Україна, – не «жива». В організм вводять не збудник, а лише інформацію про нього. Відповідно, на введення цієї інформації організм синтезує речовину, подібну до коронавірусу, і потім уже виробляє антитіла захисту до нього, – пояснила керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко-Тімко. – Тобто вакциновані люди не є загрозою для оточення і заразити інших не можуть. Це означає, що самоізолюватися після щеплення не потрібно».

 

Міф 7. Заборонено поєднувати вакцину з ліками чи алкоголем

Ніяких обмежень щодо вакцинації від коронавірусу і вживанням алкоголю до чи після щеплення від коронавірусу немає. Єдина вакцина, яка не сумісна з алкоголем, – це щеплення проти сказу, – зазначає Наталія Іванченко-Тімко.

Те саме стосується прийому медпрепаратів. Медики закликають не припиняти вживати ліки до та після вакцинації, особливо людям із хронічними захворюваннями, як-от цукровий діабет чи серцево-судинні захворювання.

Більше того, якщо наявні хронічні захворювання чи онко, вони автоматично опиняються в зоні підвищеного ризику щодо важкого перебігу ковіду. Через це вакцинація таким людям рекомендована передусім.

 

Міф 8. Місце введення вакцини не можна мочити

Багато хто, згадуючи пробу Манту і заборону її мочити, думають, що й після вакцинації від коронавірусу не можна приймати душ, відвідувати басейн чи їхати на море. У відповідь на це Наталія Іванченко-Тімко наголошує: людина повинна дбати про гігієну шкіри, тому приймати ванну чи душ після вакцинації можна без обмежень. Що ж до купання в морі чи занять із плавання, то все залежить від самопочуття вакцинованого.

«Якщо вакцинований почуваєтеся добре, він може спокійно їхати відпочивати, йти на роботу чи займатися спортом. У тих же людей, у яких після щеплення підвищилася температура тіла, рекомендовано лишитися вдома, вживати більше рідини і, за потреби, пити жарознижувальні препарати. Хоча відразу зазначу: така реакція – абсолютно нормальне явище і триває від одного до кількох днів», – додає очільниця лабораторного центру.

 

Міф 9. Вакцинація потребує спеціального обстеження та підготовки

Не треба сприймати щеплення, як наче це оперативне втручання. Підготовка до вакцинації не передбачає ні здачі аналізів, ті клізми, ні дотримання дієт. Якщо людина добре почувається, має нормальну температуру тіла – цього достатньо, аби зробити щеплення, пояснюють лікарі.

Протипоказанням щодо вакцинації може слугувати важка алергічна реакція на препарат після першої дози вакцини, тобто анафілактичний шок. Він може виникнути упродовж 30 хвилин після щеплення. Саме тому лікарі просять після першої дози вакцини почекати під кабінетом. Бо, якщо раптом важка алергічна реакція таки проявиться, фахівці зможуть оперативно надати необхідну допомогу. Натомість почервоніння, кропив’янка, свербіж чи покашлювання не є причиною відмовитися від другої дози вакцини.

«Те, що не всі медпрацівники підтримують вакцинацію, я пояснюю проблемою з базовою медичною освітою та академічною спільнотою в Україні, – прокоментував імунолог Федір Лапій, який отримав дві дози вакцини. – Оцінюючи стрімкість поширення хвороби, яку зараз спостерігаємо у світі загалом та в Україні зокрема, є всі підстави стверджувати: осінь 2021 року буде для нас значно важчою за попередні хвилі, а пік захворюваності варто очікувати вже в листопаді».

Тож поспішіть! Тим паче, в Україні є достатня кількість якісної вакцини, а сімейний лікар завжди проконсультує в разі появи у вас якихось питань.

Особисто я та мої рідні вже отримали дві дози вакцини. Дякувати Богу, все обійшлося почервонінням у місці ін’єкції, болем у руці, куди робилося щеплення, а також підняттям температури до 37,3 градуса. Всі ці симптоми минули через день.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, щеплення, Україна
В тему