Життя

Зміни в отриманні субсидій: що варто знати

Зміни в отриманні субсидій: що варто знати

До травня субсидіанти отримали з бюджету фінансову підтримку у вигляді «живих» грошей або в безготівковій формі.

Тобто одні оплачували за комунальні послуги повну вартість, а потім готівку отримували чи на банківську картку, чи від поштарки. А в іншої категорії субсидіантів держава сама переказувала частину грошей за комуналку надавачам послуг.

Про це повідомляє газета "Твій вибір". 

Однак зараз правила змінилися, і субсидія у безготівковій формі більше не видається. У зв’язку з цим на адресу редакції надходять чимало звернень із проханням роз’яснити певні моменти. Тож ми зібрали найпоширеніші запитання та з допомогою Міністерства соціальної політики даємо відповіді. Отож…

  1. Якщо документи на субсидію подавалися на початку минулого опалювального сезону, а кошти перераховувалися в «Ощадбанк», який оплачував комунальні платежі, то чи треба заново все оформлювати?

– Треба. Адже громадянин повинен вказати, куди саме потрібно перераховувати кошти: на банківський рахунок чи на відділення пошти. У таких випадках не передбачено автоматичного призначення житлової субсидії на наступний період.

Тут варто нагадати, що 19 травня 2021 року Кабмін прийняв рішення, згідно з яким, розгляд питань щодо призначень житлових субсидій на наступний рік домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020/2021, буде проводитися без звернень громадян, окрім:

– домогосподарств, яким субсидія надавалася у безготівковій формі;

– призначалася за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень, внутрішньо переміщені особи);

– призначалася без урахування окремих осіб із числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

  1. До квітня отримувала безготівкову субсидію. У червні подала заяву в «Ощадбанк» для переведення залишку субсидії за квітень на картковий рахунок. Коли можна буде отримати ці кошти ?

– Для одержувачів безготівкової субсидії передбачено, що «Ощадбанк» перераховує суми субсидії за минулий опалювальний період, які зекономлені станом на 1 червня поточного року. Наразі таке перерахування здійснюється для одержувачів, які мають відкриті рахунки в «Ощадбанку». Тому відповідні кошти найближчим часом мають бути відображені на банківському рахунку. Якщо ж одержувач не має відкритого рахунку «Ощадбанку», то для отримання зекономлених сум субсидії  рахунок слід відкрити до грудня 2021 року.

  1. Раніше субсидія надходила на карту «ПриватБанку», з якої ми самі оплачували комунальні послуги. Чи треба зараз поновлювати документи?

– Питання про перепризначення субсидії на наступний період буде розглядатися автоматично без вашого звернення, оскільки ви отримували її до цього «живими грошима». У таких випадках питання розглядається без звернення громадян, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020/2021.

  1. Чи буде нарахована пеня через невчасну сплату комунальних послуг, якщо виною тому є затримка субсидії?

– Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії.

  1. Чи може онук на свій банківський рахунок отримувати субсидію, оформлену на бабусю?

– Ні, виплати йдуть тільки на рахунок заявника.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: субсидії, Україна, гроші
В тему

Останні матеріали