Життя

Мальта – рай для пенсіонерів, але випробовування – для іммігрантів

Мальта – рай для пенсіонерів, але випробовування – для іммігрантів

В останні роки серед українських туристів шалений бум на відпочинок на Мальті. Їх ваблять Середземне море та стародавня історія країни. А, щоб дізнатися більше про цю дивовижну країну Мальту, читайте наше ексклюзивне інтерв’ю з місцевою жителькою, українкою Інною Гончарук.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Майже нема криміналу

Інна Гончарук родом із містечка Дубна, що на Рівненщині. Довгий час жила у Києві, працювала журналістом. Та вирішила круто поміняти своє життя і переїхала із донькою Соломійкою на Мальту у місто Моста.

За словами Інни Гончарук, перше, що вразило її у новій країні, – спокій і цілковита безпека. Кримінал на наднизькому рівні. У транспорті навіть немає кишенькових злодіїв.

– Правда, місцеві люди говорять, що раніше тут було ще безпечніше, адже зараз на острів припливають багато біженців, і вони мають свій менталітет, – розповідає жінка. – Моя знайома живе у тій місцині, де багато вихідців із Африки, то розповідає, що туди часто приїжджає поліція, адже вони постійно влаштовують якісь міжусобиці та розбірки.

Як каже Інна Гончарук, в Україні вона постійно переживала за дитину. Однак на Мальті її серце за доньку спокійне. Навіть якщо та йде до подруги чи кудись на прогулянку, то впевнена, з Соломійкою нічого поганого не станеться. 

– Ти можеш вночі куди хочеш йти, і тебе ніхто не зачепить. У карантин – то й поготів, – розповідає українка.

Для пенсіонерів Мальта – узагалі справжній рай.

– В Україні, якби ти побачив жінку за 70 у відвертій сукні у ресторані, а ще й саму, то вже б дурне подумали. Тут це норма. Старші люди розважаються, наче молоді. До карантину у ресторанах та клубах у перемішку з молоддю дуже часто можна зустріти людей віку 65+. Старші люди живуть своїм життям і у своє задоволення. І їх не хвилює, хто там що подумає. Пенсіонери тут можуть дозволити більше, ніж українські. Пенсія на Мальті від 1000 євро (33500 грн) плюс багато хто з них має житло, яке здають в оренду туристам, а ціни на оренду чималенькі, – ділиться Інна Гончарук.

Місцеве населення, за словами українки, дуже комунікабельне, відкрите та щире. Постійно усміхаються. Найбільше їй імпонує, що ніхто не говорить тут про політику чи гроші.  

Коронавірусна криза вдарила по заробітчанах

Як розповідає Інна Гончарук, на Мальті усі дуже працелюбні, і того ж самого очікують від іноземних робітників. Карантин та криза, пов’язана із локдауном, сильно вдарила по заробітчанах, та й місцевому населенню, адже вакансій суттєво поменшало. Мальта – туристична країна, більшість доходів державної казни – від туризму. Через карантин збанкрутували чимало готелів та ресторанів. Якщо раніше у розпал курортного сезону проблем із вакансіями не було, то нині все змінилося. Дійшло до того, що готелі зараз здають номери на місяць за 250 євро (8375 грн). І це при тому, що у розпал курортного сезону могли здавати номери за 50 євро на добу (1675 грн). 

– Робочий день на Мальті починається дуже рано, о шостій ранку всі вже кудись біжать, – ділиться жінка. – Адже, чим більше ти працюєш, тим більше ти заробляєш. Немає на Мальті і двох днів вихідних. Одного цілком достатньо. Немає тут і такого бучного святкування у січні, як в українців. 25 грудня Різдво – усе зачинено. Один день святкування. Уже 26 грудня усі побігли на роботу. Люди важко працюють.

Мінімальна зарплата на Мальті – 800 євро (26800 грн). Це, звісно, малі гроші для Мальти. Але у кожного є шанс заробити більше.  Загалом же для усіх робітничих спеціальностей робоча година оцінюється у 5 євро (167,5 грн) і більше. 

На Мальті дуже суворо із офіційним працевлаштуванням. Якщо на робочому місці піймають нелегала, то буде непереливки і тому нелегалу, і роботодавцю. Дуже великі штрафи. Якщо ти офіційно оформлений, то у державній поліклініці тебе обслужать безкоштовно, навіть якщо ти іноземець. Медичне обслуговування тут на високому рівні. 

Вартість проживання

Значну частину зарплати іммігрант на Мальті віддає за оренду житла, комунальні послуги та харчі. Як зізнається Інна Гончарук, вона з донькою орендує квартиру-студію за 350 євро (11725 грн) плюс комунальні послуги. Квартира невеличка: кімната для відпочинку, місце, де готувати їжу, душ, туалет. За комуналку й інтернет платить приблизно 100 євро (3350 грн). Загалом же ціни на оренду житла стартують від 500 євро (16750 грн). Щоб винаймати житло на Мальті, потрібно укласти договір із власником помешкання і заплатити депозит, що дорівнює сумі місячної оренди. Він своєю чергою повідомляє держоргани про свого квартиранта і платить податок – 15% від суми оренди. Якщо ж не зробить цього, то матиме штраф 15 тисяч євро. 

Ціни на продукти на Мальті кусаються, адже це острівна країна, і майже всі вони привозні. Середній чек у магазині – десь 20 євро (670 грн). За ці гроші можна купити хліб, м’ясо, фрукти та овочі, солодощі. На Мальті немає прісної води. Привозна. Коштує за півтора літра 60 центів (20,1 грн). Дуже дорога на Мальті риба, хоча навкруги – море: найдешевші – сардина і оселедець – 134 – 167,5 грн за кілограм.

– Українці, яких я тут зустрічала, розповідають, що на місяць на харчування вони можуть витрачати 150 євро (5025 грн). Для мене це трохи немислимо, бо я дитині не можу готувати одне й те ж, раціон маю міняти, – каже Інна Гончарук.

Родина – на першому місці

Хоча місцеві чоловіки не поспішають заводити сім’ї, проте на першому місці у мальтійців – родина.

– Раніше мальтійці були більш довірливі й одразу жінку з наших просторів, яка сподобалася, вели до вінця, – розповідає Інна Гончарук. –  Мовляв, це ж почуття високі  – треба узаконити стосунки. На жаль, жіночки виявлялися не з такими високими почуттями. Тож тепер мальтійські чоловіки стали обережнішими, довго придивляються, зустрічаються.

А от коли вже мальтійський чоловік дозрів до одруження, то у шлюбі на себе ковдри не тягне. У родинах панує рівноправ’я. Чоловік і дружина обоє працюють. Спільно виховують діток. Розлучення на Мальті дозволили лише кілька років тому. Шлюборозлучний процес у цій країні – важка процедура. І зазвичай при розлученні виграє жінка. Їй дістаються гроші та нерухомість. Нікого не хвилює, як чоловік без нічого будуватиме своє нове життя.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Галина Баран

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: рівне, Життя, київ
В тему

Останні матеріали