Життя

У долині Миколая-Чудотворця – сліди Божої Матері

У долині Миколая-Чудотворця – сліди Божої Матері

Місце сили, до якого щороку прямують тисячі паломників, розташоване всього за 35 км від черкаського містечка Уманя. Колись це село називалося Пилипами. А згодом його перейменували на Коржовий Кут.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Брилам, які вийшли з-під землі, – 5 мільйонів років!

Так-от, неподалік села є особлива місцина. Аби її легше знайти, за дороговказ вам слугуватиме каплиця із золотим куполом. Щотижня священник Православної церкви України відправляє тут літургію. А хто з подорожніх не має змоги дочекатися служби Божої, той залишає свої прохання у зошиті, який лежить усередині каплички.

Втім не лише прикластися до ікон їдуть сюди паломники. Найбільше вірянам кортить побачити сліди Матінки Божої та Миколая-Чудотворця. А для того люди від каплички спускаються вузькими сходами до величезного каміння.

Кажуть, колись воно вийшло із дна тутешньої річки Ревуха. Вік цих брил – близько п’яти мільйонів років. Та ще більше, ніж вік, людей дивують три чіткі зображення людської стопи на поверхні каміння.

Фотоапарат зафіксував синю кулю над камінням

Свого часу науковці пробували дослідити це природне явище. Приїжджала до Коржового Кута ціла експедиція вчених. Про них місцеві жителі розповідають: науковці користувалися приладами для вимірювання радіації (адже гранітні брили повинні були містити радіоактивні елементи). Втім обладнання показувало нуль мікрорентгенів, що вже видавалося дивним. А от коли дослідники спеціальними біолокаторами намагалися виміряти силу енергії цих брил, то апаратура настільки вібрувала, що ледве з рук не вискакувала. Принаймні, так переповідають місцеві люди.

– До нас приїздять фотографи: фіксують на плівку місце сили. Так-от, одна з фотографок, коли приїхала додому і роздивилися знімки, то побачила: у тому місці, де на камені – стопа, в повітрі зависла синя куля розміром із футбольний м’яч, – розповів тутешній екскурсовод Володимир. – А на відеозаписі цей синій м’яч навіть рухався!

Незрячій ясновидиці явилася Богородиця

Що ж то за дивні явища відбуваються в природі?

Дослідники нематеріального світу кажуть, що неподалік Коржового Кута сконцентрувалася потужна енергія, яку віряни називають Божою силою.

А от місцевий люд навіть не сумнівається: біля їхнього села залишили слід Матінка Божа та Миколай-Чудотворець. І на підтвердження своїх слів розповідають: колись тутешній священник звернувся до 17-річної незрячої дівчинки. Вона мала дар яснобачення. Тож отець попросив дитину розповісти історію походження слідів на камінні. Через три дні після розмови дівчина прийшла до священника і промовила: під час вранішньої молитви в її уяві постала картина природи (за описом, ця природа була точнісінько така, як реальна місцина біля Коржового Кута).

Над каменем яскраво світили промені. У тому сяйві дівчині явилася Богородиця, а прямо на камені юнка побачила сонм святих, серед яких упізнала Миколая та Пантелеймона Чудотворців. «Один зі слідів на камені лишила Матінка Божа, ще один – Миколай-Чудотворець, а ще один – дитина, яка була з ними», – сказала 17-річна ясновидиця. З тих пір люди з уст в уста передають бачення дівчини та жодному сумніву не піддають правдивість цієї історії.

Вода святого джерела також повертає здоров’я

Так воно було насправді, а чи переказ про дівчинку обріс фантазіями людей – то вже вирішувати кожному з нас. Але те, що в долину Миколая-Чудотворця їдуть сотні паломників і з усіх-усюд везуть за зціленням недужих – то вже незаперечний факт.

Люди вірять, що для повернення здоров’я хворому потрібно стати босими ногами на відбитки ніг, що їх нібито лишили Богородиця та святий Миколай, і стояти на цих слідах, скільки стане сил та бажання.

Не раз сюди привозили людей, які були взагалі не ходячими. Їх приносили в покривалах чи на ношах і клали на відбитки ступні, аби люди набиралися Божої енергії і ставали здоровими.

На власні очі побачити диво зцілення нам, на жаль, не вдалося.  Але ж хіба їхали б люди до джерела, якби воно не напувало?

До речі, святе джерело Матері Божої тут також б’є – десь за кілометр від долини Миколая-Чудотворця. Екскурсоводи, які возять до джерела паломників, рекомендують у чисту посудину набрати святої води, щоранку натще випивати її по декілька ковточків, а ще натирати святою водою хворобливі місця. «Результат побачите згодом», – обіцяють екскурсоводи.

Хоча, як на мене, то головне  для диво-зцілення – щира віра, піст, який очищає душу й тіло, і любов, яку ми маємо нести у світ своїми добрими вчинками…

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: умань, релігія
В тему