Життя

Покинули в Канаді власний бізнес, щоб доглядати за могилкою дочки

Покинули в Канаді власний бізнес, щоб доглядати за могилкою дочки

Анастасія Іванівна Гнатюк могла би бути американською пані, але їй судилося народитися і жити в Україні. Її бабуся і дідусь шукали щастя в далекій Канаді, але їхні тіла знайшли спочинок на рідній землі.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Моя бабця Катерина, що була родом із Львівщини, у 1919 році разом зі своєю сестрою виїхала в Канаду, – розповідає 72-річна Настя Гнатюк з села Ружин Турійського району. – Там вона зустріла свою половинку – Клима Томчука з села Заболоття Любомльського району, який також приїхав туди шукати кращої долі. Катерина одразу сподобалася Климові, тож молоді люди, не вагаючись, одружилися і потроху стали обживатися на чужих землях Канади. Клим із дружиною відкрили свою кав’ярню. Згодом у них народилася дочка Настя (певне, мій батько назвав мене на честь своєї сестри).

Побувши деякий час далеко від рідної Батьківщини, Томчуки вирішили приїхати в гості до родини в Україну. Катерина важко переносила далеку дорогу, бо була вагітна другою дитиною.

– Бабусю сильно закачувало, – веде далі розповідь Анастасія Гнатюк. – Певне, взнаки далися вагітність і довготривале плавання в океані. Куди не глянь – кругом одна вода. А так хотілося швидше дістатися берега.

Приїхали в Заболоття, і там народився син Іван (мій батько). А Настя, якій тоді було два роки, захворіла і померла.

– Куди ти мене привіз? – питала Катерина в чоловіка. – Я там була панію, ходила в капелюсі з п’юром і була хазяйкою кав’ярні. А шо ж я тут буду робити?

Клим мав намір повернутися назад у Канаду, але Катерина не захотіла, бо «на пароході дуже закачує», та й могилка донечки буде не доглянута. 

– Хто буде за мею дитиною дивитися, як я звідси  поїду, – не раз приказувала Катерина. І залишилися Томчуки назавжди у селі Заболоття. А згодом один за одним посипалися діти: Адам, Федір, дві дівчинки померли в дитинстві, а перед самою війною у 1940 році народилася Валя. Хазяйкою Катерининої кав’ярні, що залишилася у Канаді, стала її сестра. А Клим із дружиною почали скуповувати землю за долари, що привезли з собою з Канади. Хотіли, щоб їхні діти мали де хазяйнувати.

Адам, Іван і Федір одружилися і побудували великі хати поряд один біля одного на одній вулиці.

Катерина з Климом жили в любові, шанували одне одного. Та згодом Клим захворів на сухоти (туберкульоз) і помер. Найменшій доньці, Валі, було тоді всього чотири роки. Катерина назавжди залишилась молодою вдовою, заміж більше не виходила, бо дуже любила свого Клима.

– Моя бабуся була хорошою господинею, – завершує розмову Настя Гнатюк. – Вона дуже смачно готувала, її кликали на весілля, хрестини. Була охайна – справжня американська пані. Її ніхто ніколи не бачив брудною, діти теж були завжди чисті.

Найменша дочка Томчуків, Валентина, якій уже за 80, проживає у Луцьку. А внучка Настя свято береже в пам’яті розповіді про дідуся і бабусю та їхнє весільне фото.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, канада
В тему