Життя

Замість таблеток – прополіс, мед і… вазони

Замість таблеток – прополіс, мед і… вазони

Більше від десяти років тому Ярослав Гринчук, житель села Перемиль, що на Волині, задумався над тим, що люди, споживаючи їжу, вирощену на міндобривах і преміксах, провокують появу в себе захворювань.

– Отакі роздуми і призвели до того, що я перестав користуватися мінеральними добривами і пити таблетки, – розповідає чоловік. – З тих пір у разі необхідності лікуюся лише за допомогою того, що нам дає природа. І, повірте, на собі переконався, що рецепти фіто- та апітерапії подекуди ефективніші, аніж якісь розрекламовані по телебаченню чи у газетах медичні препарати. Пригадую, у мене тривалий час поболював шлунок. Тож я, прочитавши чимало літератури, обрав ось такий спосіб лікування. Кожного ранку натще я брав одне колінце золотого вуса і декілька хвилин його ретельно розжовував. Висмоктавши сік, викидав рослинні рештки. Таку ж процедуру робив і ввечері. Невдовзі я відчув покращення, однак продовжував лікування. Так минули два місяці, і за цей час я забув про біль у шлунку, а також налагодилася робота шлунково-кишкового тракту.

Тепер чоловік використовує золотий вус, який також часто називають домашнім женьшенем, далекосхідним вусом, дихоризандрою для приготування диво-настойки. Для цього бере сорок колінець вуса, складає в банку і заливає пів літром горілки. Настоює протягом трьох тижнів, а тоді використовує для натирання суглобів, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Поряд з цим для підсилення ефекту можна робити компреси або вживати по одній столовій ложці тричі на день за годину до їди. При болях у суглобах допоможе і такий рецепт. Стебло золотого вуса завдовжки 10 – 12 сантиметрів і два-три листочки потрібно дрібно порізати і вичавити з них сік. Рослинні рештки трішки підсушити в кімнаті, скласти в банку і залити оливковою олією, якої знадобиться півтори склянки. Настоювати 21 день, процідити і додати половину вичавленого раніше соку. Таку олію слід зберігати у темному місці, щільно закритою. Нею можна натирати суглоби перед сном, опісля закутавши їх теплим шарфом.

– У народній медицині з цієї рослини найчастіше роблять спиртові настойки, а також олії та мазі, – пояснює Ярослав Васильович, показуючи горщик із величезним кущем золотого вуса. – Бачите, ця рослина складається з бокових пагонів, які розділені на брунатно-фіолетові міжвузли, які називають «суглобиками», або ж «колінцями». Дехто помилково вважає, що можна брати колінця будь-коли, однак це не так – річ у тім, що рослину вважають цілющою лише тоді, коли на ній є вісім-десять міжвузлів.

Також дуже ефективним є настій, який зазвичай використовують взимку для профілактики захворювань, або ж весною – для підвищення захисних сил організму. Для його приготування знадобляться два колінця вуса, які слід подрібнити і залити півтора літрами 70-відсоткового спирту. Настояти два тижні при кімнатній температурі, а тоді процідити. Перед вживанням розводити 10 – 20 капель у 30 мілілітрах води і пити раз або двічі на добу за 40 хвилин до їди протягом одного-двох місяців. У тих випадках, коли організм надто ослаблений, наприклад після важкої хвороби або перенесеного стресу, то дозу можна збільшити до 30 – 35 крапель і вживати тричі на день.

У холодний період нерідко трапляється, що людина, промерзнувши, хворіє гайморитом. Тож домашній женьшень допоможе швидко одужати. Для цього 30 колінець золотого вуса слід залити пів літром горілки і настояти протягом одного тижня. За цей час настоянка має стати світло-бузкового кольору. При гаймориті закапувати її по дві краплі у кожну ніздрю, але, після закапування в одну ніздрю, слід зачекати 15 хвилин, і лише тоді закапувати у другу. Таку процедуру потрібно робити тричі на день.

– А одного разу, коли на шкірі руки з’явився грибок, мені допоміг живокіст, – пригадує волинянин. – Я взяв 100 грамів коріння цієї рослини, подрібнив його і перемішав зі смальцем. І через два дні почав використовувати жир, намазуючи на руку. Поверх одягав рукавичку і так залишав на ніч. Буквально після декількох процедур я побачив, що рани на шкірі почали загоюватися, і згодом від грибка не лишилося й сліду. Також я багато років пасічникую, а тому дуже поважаю апітерапію, за допомогою до якої й сам вдавався. Зокрема, ми з дружиною давно не використовуємо йоду, зеленки, тобто дезінфікувальних медичних засобів.

З цією метою ми давно почали виготовляти розчин, який дуже добре дезінфікує ранки, і в той же час для його приготування потрібні лише прополіс і спирт. Така настойка є напрочуд ефективною. А ще, знаючи, що у нас мають бути гості, я кидаю в пляшку з горілкою декілька маленьких шматочків прополісу і настоюю протягом трьох-чотирьох днів, і такою горілкою частую гостей. Не лише смакота, але і лікувальний ефект чималий, адже 30 грамів горілки людина повинна випивати кожного дня. Також у разі ангіни одну столову ложку такого напою слід розвести у 100 грамах води і полоскати горло.

На основі прополісу можна готувати і прополісну воду, яка має антигрибкову, антивірусну, імуностимулювальну дії, а також сприяє обезболенню. Для цього шматочок прополісу кидають на добу у воду і вживають цю воду три-чотири рази на день по пів склянки за пів години до їди. А восени і взимку для діток можна готувати прополісний мед, який зміцнюватиме імунну систему і оберігатиме від застуд і вірусних захворювань. Потрібно десятиграмовий шматочок прополісу і 100 грамів меду взяти у каструльку на водяну баню. Через 20 хвилин процідити і вживати по одній чайній ложечці за 30 хвилин до їди. Найкраще тримати в роті до повного розчинення. А загалом, потрібно кожного дня споживати мед та інші продукти бджільництва – і ніяких проблем зі здоров’ям не буде.

Ксенія Фірковська

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, народна медицина
В тему