Життя

Непокаране вбивство призвело до біди

Непокаране вбивство призвело до біди

Про жорстокість одних людей і байдужість інших не зміг промовчати наш читач із Волині Дмитро Себій.

Чоловіка, який є почесним головою Волинської організації фермерів та головою Волинської філії Духовної ради України, обурив випадок, що стався в його рідному селі Верба Володимир-Волинського району, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 

Прострелені груди – обірване життя

– 40 років у мене на подвір’ї проживають лелеки. Щовесни вони прилітають, оселяються у гнізді, яке облаштували на хліві, виводять пташенят, влітку мирно співмешкають із людьми, а восени відлітають у теплі краї, – розповідає Дмитро Олексович. – Але у п’ятницю, 29 травня, стався підлий злочин: одного з лелек убили. У птаха, який розпростер свої крила під час польоту, зловмисник поцілив із «воздушки». Такою – з пробитими грудьми – я і знайшов птицю в себе на городі, що за метрів 30-ть від гнізда.

Знаючи, що подібний випадок у Кримінальному кодексі України кваліфікується як «жорстоке поводження з тваринами», Дмитро Себій одразу ж викликав поліцію.

– Дільничний приїхав. Вислухав. Не схотів подивитися на вбитого лелеку. Сказав мені поставити підписи в чотирьох місцях документів. І на тому «розслідування» завершилося, – розповів Дмитро Себій. – Я підозрюю, що птицю позбавив життя чоловік, який проживає в нашому селі. Він має хату, вкриту черепицею. Свого часу цей чоловік уже стріляв із «воздушки» в голубів, аби ті не псували йому даху. Тож у мене є всі підстави вважати, що саме цей мешканець села вирішив розправитися і з Божою птицею України.

На слова людей: «А як було боротися за чисту хату?» Дмитро Себій каже: аби лелека не сідав на черепицю, достатньо лише натягнути дріт над гребенем даху, а не позбавляти життя Боже творіння.

 

Як рятуватися від голоду і холоду осиротілій сім’ї?

– Тепер у гнізді двоє лелеченят і один дорослий птах. Як осиротілій сім’ї вижити – не уявляю. Адже раніше один із подружжя літав і добував харчі, а інший – доглядав пташенят, аби не випали з гнізда, не змерзли, – пояснює Дмитро Себій. – Тож нині дорослому лелеці доведеться вибирати: або наражати себе і діток на голодну смерть, або літати за харчем і ризикувати життям дітей. Та й не відомо, чи стрілок, побачивши в небі птаху, не шмальне з «воздушки» і наступного разу.

Аби такого не сталося, а вбивця поніс заслужене покарання, Дмитро Себій і звернувся в газету. Можливо, хоча б суспільний резонанс приверне увагу правоохоронців до подібних злочинів, міркує чоловік.

– Наш дільничний неналежно ставиться до розслідування правопорушень у селі. Хоч зарплату дільничному я плачу зі своїх податків для того, аби він стежив за правопорядком і перед громадою звітував за виконану роботу, – вважає Дмитро Олексович. – Я його попросив навести лад із незаконною реалізацією та збутом алкоголю у Вербі, пояснив, що ті три точки, де продають самогон, уже звели зі світу 16 наших жителів, так дільничний сказав написати заяву, викласти, хто жене горілку, кому продає. Перепрошую, але «стукачем» я не буду. Подібна ситуація з убивством лелеки: мовляв, пиши заяву, зазначай, кого підозрюєш. А я вважаю, що коли я повідомив про факт жорстокого поводження з тваринами, то хай правоохоронці й розбираються.

А щодо злочинця, то на нього в будь-якому разі чекає покарання: якщо не від людей, то від Господа, вважає Дмитро Себій:

– У кого піднялася рука на Божого птаха – той отримає жорстоку за те відплату. Сили неба такого не прощають! І вбивця ніколи більше не отримає потіхи і добра у Божому світі.

На жаль, найгірші побоювання Дмитра Себія таки справдилися.

Днями чоловік знайшов під хлівом у кропиві двох мертвих лелеченят, яких викинула мати, бо не могла прогодувати. А ще одна дитина загинула від холоду, доки мама літала в пошуках їжі. Тепер пернатій удові – подвійне горе: ні чоловіка, ні дітей…

Оксана Бубенщикова

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: природа, Волинь
В тему