Життя

Перші весняні квіти особливо помічні при кашлі та авітамінозі

Перші весняні квіти особливо помічні при кашлі та авітамінозі
Тамара Бардиш

Тільки-но почнуть розквітати перші весняні квіти, як Тамара Бардиш поспішає до лісу та на луки заготовляти цілющі рослини, які допомагають при  різноманітних захворюваннях.

Детальніше про це – у розмові з Тамарою Бардиш, травницею з Луцька, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Пані Тамаро, з яких квітів розпочинаєте сезон заготівлі лікарських рослин і як їх застосовуєте?

– Першою розквітає мати-й-мачуха, тож її жовтенькі квіточки заготовляю у сонячний погожий день. Принісши додому, розстеляю тоненьким шаром на горищі і залишаю, аби сировина добре висохла. Потрібно пам'ятати, що сушити квіти потрібно у приміщенні, яке гарно провітрюється.

Особливо мати-й-мачуха корисна при захворюванні печінки і плямах та висипаннях на тілі, кашлі, бронхіті та як відхаркувальний засіб. Приміром, при хворобах печінки потрібно взяти п'ять столових ложок квітів підбілу, три столові ложки рути садової, десять столових ложок споришу і, подрібнивши усі складники, перемішати їх. Тоді три столові ложки суміші залити трьома склянками води і довести до кипіння. Настояти  десять хвилин, процідити і пити три рази на день по одній склянці.

– А які ще рослини заготовляєте в першій половині весни?

– Смоктунчики, як ще називають медунку і першоцвіт весняний. Цікаво, що квіти медунки спершу є червоними, а з часом поступово змінюють свій колір на фіолетовий. Смоктунчики особливо помічні при сухому кашлі та затрудненову відхаркуванні.

В цьому разі раджу приготувати ось такий засіб – взяти по одній склянці медунки, мати-й-мачухи та подорожника і ретельно перемішати. Тоді три столові ложки суміші залити літром води, довести до кипіння і прокип’ятити три хвилини. Настояти десять хвилин і, додавши меду, пити як чай.

– Кажуть, що першоцвіт особливо помічний при авітамінозах. Чи це так?

– Безумовно. Люди часто звертаються з такими проблемами, і тому першоцвіт заготовляю кожної весни. До речі, він допомагає при лікуванні захворювань легень, горла, є гарним відхаркувальним засобом. Приміром, при хронічному трахеїті раджу взяти у рівних частинах подорожник, підбіл, першоцвіт і ромашку. Одну столову ложку суміші залити склянкою кип’ятку, настояти і пити як чай.

А ще листя першоцвіту раджу додавати у різноманітні салати, бо вони дуже багаті на вітамін С та ряд інших вітамінів, які організму особливо потрібні після довгих холодних місяців. Також у випадку авітамінозу, втраті сил і швидкій втомлюваності раджу ось такий засіб – столову ложку першоцвіту залити склянкою кип'ятку і настояти чверть години. Процідити і випити протягом дня за три рази. Такий чай корисний і дорослим, і дітям.

До речі, діткам також можна готувати ось такий напій – першоцвіт, медунку, мати-й-мачуху, триколірну фіалку потрібно змішати у рівних частинах і одну столову ложку суміші залити пів літром кип’ятку. Настояти чверть години і, процідивши, пити протягом дня як чай. Цей засіб не викликає алергії, і тому напій можна давати діткам, починаючи з одного року!

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, лікування
В тему