Життя

«Найбільше дивує, що українці можуть їсти сало»

«Найбільше дивує, що українці можуть їсти сало»
Волонтерка Сюзі Кью

Сюзі Кью за національністю – китаянка, живе в Америці. Зараз вона за програмою «Корпус миру» приїхала в Україну, а, зокрема, в Люблинець Ковельського району. Тут вона разом із дітьми трьох шкіл із навколишніх сіл територіальної громади вивчає англійську мову. 

А ще – проводить семінари і пише бізнесплани, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Сюзі народилася в Китаї, а коли їй було п'ять років – разом із батьками виїхала у Сполучені Штати (Пенсильванію). Її мама працює в лікарні рентгенологом, а батько – доктор фізичних наук. У Сюзі є молодший брат Дерек.

Дівчина закінчила університет (економіка і міжнародні відносини) у штаті Мічиган. І перед нею постало питання: куди поїхати працювати, аби втілити свої знання? Сюзі вибрала Україну, бо дуже любить подорожувати і вивчати культуру та традиції інших країн.

– Я знала, що в Україну їхати небезпечно, – каже Сюзі Кью. – Але тішила себе тим, що на Заході вашої країни я буду в повній безпеці. Тут привітні, відкриті і щирі душею люди. Мені тут подобається.

Сюзі Кью в Люблинці живе другий рік. За умовами «Корпусу миру», волонтерка перші три місяці мешкала разом із хазяйкою, від якої навчилася багато чого корисного. А зараз китаянка живе сама. Селищна рада Люблинця винайняла для неї окреме житло.

Дівчина не знала української мови. Але був тренінг, і Сюзі три місяці вчила українську мову. Важко їй вона дається, але сяк-так поспілкуватися з дівчиною українською мовою можна.

– А які українські страви тобі найбільше смакують? – питаю я у Сюзі.

– Дуже люблю червоний борщ, голубці, деруни і всі свіжі фрукти та овочі. Мене дивує те, як українці просто так з хлібом їдять сало. У нас в Америці у магазинах ніде не знайдеш сала, бо його саме просто так не вживають.

Сюзі сказала, що їй подобаються українські свята. Наприклад, у нас жіноче свято 8 Березня – вихідний день і прийнято дарувати жінкам квіти, подарунки.

– Це приємно дуже. В Америці ніхто цього дня не святкує, це звичайний робочий день. Також мені подобається, як в Україні святкують Пасху. У нас немає такого великого святкування, та ще й аж три дні. Святкують всього один день, просто і скромно.

– А взагалі-то, мені Україна дуже подобається, – сказала Сюзі Кью. – Мені подарували вишиванку, яку я люблю одягати і яка дуже мені личить. Обов’язково заберу її з собою в Штати, це буде мені нагадувати про вашу Україну та її традиції.

Галина Оліферчук

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: волонтери, китай, навчання
В тему

Останні матеріали