Життя

Мама 16 дітей Людмила Камінська: «Буду народжувати стільки, скільки дасть Бог!»

Мама 16 дітей Людмила Камінська: «Буду народжувати стільки, скільки дасть Бог!»

Перший раз народила в 19 років, – розповідає 43-річна Людмила Камінська. – Між старшою і молодшою дитиною – 24 роки різниці.

Всі вагітності були важкими –  мучив токсикоз. Нудота з'являлася на третьому місяці і тривала до самих пологів. Діти народжувалися з вагою від 2 кілограмів 700 грамів до 3 кілограмів 800 грамів. Всіх народжувала самостійно, без хірургічних втручань.

– Чоловік вже звик до того, що я... постійно вагітна, – усміхається Людмила. – Він дуже трепетно до мене ставиться, але від роботи не звільняє. У нас велика родина, господарство та город – за всім потрібен догляд. Розповім про звичайний день перед пологами. Зранку починаються перейми. Я, перемагаючи біль, йду будити дітей в школу, одягати молодших і готувати сніданок. Ниє спина, болить живіт, хочеться полежати, але малюки тягнуть пограти на вулицю. Одягаю їх, одночасно завантажую білизну в пральну машину... Перейми посилюються. Поглядаючи на пісочницю, в якій грають діти, готую обід. Намагаюся не стогнати, щоб не налякати крихт. Повертаються додому школярі. Хтось з них говорить, що нашкодив і мене викликає класний керівник. Відповідаю, що сьогодні прийти не вийде: за планом – пологовий будинок. Встигаю всіх нагодувати, дати «рознарядку» на завтра і... викликаю «швидку». Діти дзвонять татові на роботу і попереджають, що «мама поїхала за братиком». Чоловік намагається відразу прибігти в лікарню, щоб підтримати мене. Якщо я знаю, що він поруч, народжувати значно легше. У лікарні через годину-півтори з'являється на світ дитина.

– Коли виходили заміж, планували бути багатодітною мамою?

– Якби тоді хтось сказав, що у мене буде стільки дітей, не повірила б! Ми з чоловіком думали максимум про трьох. Але діти приносять щастя, тому буду народжувати стільки, скільки Бог дасть.

Багатодітна сім'я Олександра і Людмили Камінських живе в будинку, який вони побудували самі. Майже кожен місяць тут відзначають по два-три дня народження.

– Як діти зазвичай ставляться до новини, що в родині очікується чергове поповнення?

Їм це подобається. Одразу запитують, хто буде: братик чи сестричка. Імена новонародженим вибираємо разом. Ми з чоловіком терпляче вислуховуємо всі пропозиції. Зазвичай дітей називаємо в честь родичів.

Олександр та Людмила Камінські виховувалися в багатодітних сім'ях. Олександр був восьмою дитиною, молодшим. У Людмили двоє братів і сестра, всі разом вони подарували своїм батькам 41 онука!

Олександр трудиться на залізничному вокзалі робочим. Людмила до декрету працювала молодшою медсестрою в діагностичному центрі. У 2008 році вона отримала почесне звання «Мати-героїня». На той момент у неї було десятеро дітей. У 2009 році родині Камінських вручили ключі від дворівневої квартири житловою площею 97 квадратних метрів. Квартира в новобудові була придбана на кошти місцевих благодійників.

– Де сьогодні живе ваша багатодітна сім'я?

– Квартиру, яку нам подарували, ми віддали двом старшим синам – у них свої сім'ї, – каже Людмила. – Один синочок вже подарував нам внучку Маргариту, їй півтора року. Так що моя молодша донька одного віку з онукою! Ми живемо у власному будинку на три кімнати, який самі побудували. Тепер нас тут 16 осіб.

Зазвичай варю десятилітрову каструлю борщу. Для другої страви потрібно почистити відро картоплі і наліпити котлет з трьох кілограмів фаршу. Хліба їмо мало, купуємо всього п'ять буханок в день. Діти допомагають робити абсолютно все. Зазвичай закриваємо близько ста трилітрових банок помідорів, огірків трохи менше.

Варення – яблучного, смородинового, чорничного, абрикосового – по 20 трилітрових банок, в меншу тару закочувати просто немає сенсу. Трилітрову банку діти з'їдають за один раз.

Город у нас маленький – 30 соток. 25 з них засаджуємо картоплею, решту – морквою, буряком, цибулею. До наступного врожаю своїх овочів все одно не вистачає, доводиться купувати.

– Одяг і взуття в сім'ї переходить «у спадок»?

– Курточки, светри, сорочки прошу дітей носити акуратно, тому що на черзі молодший брат або сестра. З одягом проблем майже немає, а ось із взуттям – справжня біда.

До навчального року починаємо готуватися до весни – грошей на зошити, ручки, атласи потрібно дуже багато. Одних тільки зошитів менше від тисячі штук не купуємо.

Вдома у Камінських, як у бджолиному вулику. Оживає «вулик» з самого ранку.

– Один, ледь прокинувшись, кричить, куди поділи його штани, – розповідає Людмила. – Інший шукає взуттєву ложку, третій просить знайти ручку. Звичайно, варто шум і гам. У ванну і туалет утворюються дві черги. А вечорами не буває такого, щоб хтось з кимось не посварився з-за іграшки. Якщо м'ячик або лялька лежать на дивані, то вони нікому не потрібні. Але варто одному взяти іграшку в руки, інакше вона теж обов'язково знадобиться...

– За домашніми клопотами ми з Людою забули, що у нас срібне весілля! – зізнається 49-річний Олександр Камінський. – Згадали про неї лише через тиждень. Зате до 20-річчя готувалися заздалегідь, гуляли пишно, усією великою родиною. Наша любов триває вже 25 років, я закохався з першого погляду. Спасибі Людочке, вона подарувала мені 16 чудових дітей. Звичайно, за ними потрібен догляд, ми прагнемо дати їм гарне виховання. Діти приносять радість. Якщо дружина завтра скаже, що вагітна – я буду щасливий!

– Усіх своїх дітей Людмила Камінська народжувала в нашій лікарні, – повідомив завідувач Коростенським пологовим будинком Роман Кіт. – Я працюю тут 35 років. Ми пишаємося, що Людмила приходить народжувати саме до нас. Родина Камінських благополучна, дітки здорові, доглянуті. Сама породілля виконує всі вказівки лікарів. Жінки, які багато разів народжують, менше піддаються онкологічним та іншим захворюванням. Хочу розвіяти страхи з приводу пологів після 40 років. У нас сучасні медичні методики спостереження за вагітними, і все патології можна завчасно попередити.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Життя, діти, батьки
В тему

Останні матеріали